Ανησυχία εκφράζει ο Γιώργος Λιλλήκας για το μη καθορισμό άφιξης της Τρόικας

15:07 21/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την έντονη ανησυχία του για το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία άφιξης της Τρόικας για να εισέλθει η Κύπρος στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων, εξέφρασε απο την Πάφο ο υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Λιλλήκας.

Ο κ. Λιλλήκας είπε πως έχουμε μπεί σε πολύ στενά χρονοδιαγράμματα και εξέφρασε τον φόβο ότι θα διαπραγματευτούμε με το πιστόλι στο κρόταφο, κατά την έκφραση του, δεδομένου ότι είμαστε λίγες μόνο μέρες

πριν απο την σύνοδο του ΕΚΟΦΙΝ απο την οποία θα έπρεπε να αναμένουμε και μία τελεσίδικη απόφαση αναφορικά με την περίπτωση της Κύπρου.

Ο κ. Λιλλήκας που σήμερα ολοκλήρωσε την διήμερη περιοδεία του στην Πάφο, εξέφρασε απο την Κισσόνεργα την ελπίδα, όπως η κυβέρνηση έστω και την υστάτη επιταχύνει τις δικές της διαδικασίες για να μπορέσει να διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους, αλλά και να καταθέσει στο μνημόνιο και όρους ανάπτυξης, δηλαδή και προϋποθέσεις, όπως ανέφερε.

Αυτές οι προϋποθέσεις, συνέχισε, μπορούν να μας επιτρέψουν να έχουμε έσοδα απο το φυσικό αέριο τα οποία να υποχρεωθεί να λάβει υπόψη της η Τρόικα με τρόπο που να επιτρέπει σ’ εμάς να εξασφαλίσουμε πιο ευνοικούς όρους κυρίως σε ότι αφορά το ανθρώπινο και το κοινωνικό κόστος που θα προκύψει απο τους όρους της Τρόικας. Επίσης οι προυποθέσεις αυτές, θα μας επιτρέψουν να αποφύγουμε την προοπτική να μπεί η κυπριακή οικονομία σε μεγαλύτερη ύφεση, κάτι που έχουμε δει σε άλλες χώρες που υιοθέτησαν το παραδοσιακό μοντέλο της Τρόικας που εξαντλείται σε περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε πως εάν παραμείνει το χρέος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στο κράτος σίγουρα θα είναι πολύ μεγάλο το κόστος και σίγουρα δεν θα μπορούμε να γνωρίζουμε αν θα είναι βιώσιμο ή όχι, προσθέτοντας ότι εγείρεται ένα ζήτημα βιωσιμότητας. Επανέλαβε επίσης την δική του πρόταση για άμεση αξιοποίηση του φυσικού αερίου απο το οικόπεδο12 , η οποία – όπως είπε – δίνει μια φοβερή διέξοδο προς την Κυβέρνηση και προς την κυπριακή οικονομία γιατί μπορεί να τεθεί σε σύντομο χρόνο σε τροχιά ανάπτυξης.

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι ταυτόχρονα η κυβέρνηση «θα υιοθετήσει μια παλαιότερή μας πρόταση που κάναμε απο τον περασμένο Μάιο, που καλέσαμε την κυβέρνηση να ζητήσει αναδρομικά να μπει ο όρος που να προβλέπει ότι αν αλλάξει ο Μηχανισμός Στήριξης για τις τράπεζες να μπορούν να μεταφερθούν οι τράπεζές μας στον νέο μηχανισμό. Αυτό είναι κάτι το οποίο είναι διαπραγματεύσιμο και πιστεύω ότι αν επιμένει η κυβέρνηση θα το κερδίσει».

Ο κ. Λιλλήκας δήλωσε ακόμη πως η Πάφος θα κάνει την “πολύ μεγάλη διαφορά” στις επερχόμενες Προεδρικές εκλογές. Αυτό, συνέχισε, δείχνουν οι δημοσκοπήσεις αλλά και οι επαφές, η επικοινωνία, και ο διάλογος με τους πολίτες της Πάφου. Στις συγκεντρώσεις, συμπλήρωσε, υπάρχουν άνθρωποι απο όλους τους ιδεολογικούς χώρους και αυτό είναι χαρακτηριστικό της ανεξάρτητης υποψηφιότητας του. Η διαφορά, συνέχισε, είναι ότι η δική του υποψηφιότητα πηγάζει απο την κοινωνία και γι’ αυ

Keywords
Τυχαία Θέματα