Ανεργία και ανάπτυξη συζητούν οι 27 της ΕΕ στο Ατυπο Συμβούλιο Κορυφής

19:32 22/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σε ασκήσεις επί χάρτου θα επιδοθούν αύριο, οι ηγέτες των είκοσι επτά χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο άτυπο Συμβούλιο Κορυφής και δεν πρόκειται να υπάρξουν ανακοινώσεις, για συγκεκριμένα μέτρα ανάπτυξης ή ανακούφισης των χωρών που πλήττονται από την κρίση.

Οπως διαβεβαίωσαν, εμμέσως πλην σαφώς σήμερα, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι εκπρόσωποι της Κομισιόν και του Συμβουλίου, στην αυριανή άτυπη σύνοδο κορυφής, θα τεθούν απλώς οι βάσεις για το τι πρέπει να πράξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο στο

άμεσο μέλλον, για την τόνωση της ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Αυτό που προκαθορίσθηκε είναι ότι το Συμβούλιο και η Κομισιόν δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουν από τη θέση τους ότι δεν γίνεται να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς αυστηρή τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Σύμφωνα με τα όσα είπαν σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο, τόσον ο Επίτροπος Ολι Ρεν όσον και ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου, Δανός υπουργός Νικολάϊ Βάμεν, τα σπουδαία θα πρέπει να αναμένονται από το τέλος Μαϊου και μετά.

Στις 30 Μαϊου η Κομισιόν θα παρουσιάσει τις αναλυτικές συστάσεις της προς τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις οποίες θα καθορίζεται το πώς η κάθε χώρα θα πρέπει να εφαρμόσει τα όσα υπαγορεύονται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Στην δε επίσημη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου τον Ιούνιο, θα ανακοινωθούν οι κατευθυντήριες γραμμές για το πώς θα επιτευχθεί η πολυπόθητη ανάπτυξη στην Ευρώπη και για το πώς θα δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης, για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Κατά τον κ. Ρεν, ο πρόεδρος της Κομισιόν Μπαρόζο θα επιχειρήσει να πείσει τους ηγέτες των 27 ότι επιβάλλεται να προχωρήσουν σε μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας.

Ο ίδιος, όμως, ομολόγησε ότι στα περισσότερα από τα θέματα που θέτονται για έγκριση στο Συμβούλιο δεν υπάρχει ομοφωνία.

Ζητήσαμε, είπε, την έγκριση των κυβερνήσεων των κρατών μελών για να προχωρήσει η Κομισιόν σε διαπραγματεύσεις με τρίτες χώρες, προκειμένου να εντοπισθεί και να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή.

Οι 25 από τους 27 συμφώνησαν αλλά 2 διαφώνησαν και μπλόκαραν τη σχετική απόφαση, είπε ο κ. Ρεν.

Keywords
Τυχαία Θέματα