Η Επ. Εμπορίου συζήτησε τροποποίηση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας

18:07 22/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την αναγκαιότητα για τροποποίηση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων ένεκα των προβλημάτων που δημιουργούνται στις επιχειρήσεις από τη συγκεκριμένη νομοθεσία, τόνισαν σήμερα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου.

Σε δηλώσεις του, μετά από την ολοκλήρωση της συζήτησης του θέματος, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου είπε ότι εκείνο που ανάγκασε τους βουλευτές να συζητήσουν το θέμα είναι οι φωνές από μικρούς επιχειρηματίες, καταστηματάρχες περιπτεράδες, οι οποίοι σήμερα αναγκάζονται να πληρώνουν πνευματικά δικαιώματα, γιατί μπορεί

να έχουν ανοικτό ένα ραδιόφωνο στο μαγαζί τους ή μπορεί να ακούγεται μουσική από την επιχείρηση τους.

Όπως πρόσθεσε «εκείνο το οποίο ξεκάθαρα χρειάζεται είναι μια τροποποίηση με σεβασμό στα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα, αλλά ταυτόχρονα και την προστασία των πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες χρησιμοποιούν το ραδιόφωνο την ώρα της εργασίας τους ή οποιαδήποτε άλλη μουσική, αλλά αυτή η μουσική δεν είναι για να επιφέρει κέρδη, αλλά είναι απλώς για να διαμορφώσουν ένα χώρο πιο κατάλληλο, το χώρο δουλειάς τους».

Ανέφερε πως τα μέλη της Επιτροπής Εμπορίου κάλεσαν τους αρμοδίους να σταματήσουν να επεμβαίνουν και να καταγγέλλουν μέχρι να ολοκληρωθεί ο όλος διάλογος, τουλάχιστον για τους χώρους εκείνους που το άκουσμα της μουσικής δεν αποτελεί στοιχείο κερδοφορίας, αλλά απλώς ένα στοιχείο διαμόρφωσης καλύτερου εργασιακού χώρου

«Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης όπως τη σημερινή, οποιαδήποτε επιβάρυνση των πολύ μικρών επιχειρήσεων μόνο δεινά μπορεί να φέρει στο τόπο μας. Εχουμε όλη την καλή διάθεση ως Επιτροπή Εμπορίου να συμβάλουμε θετικά για να ικανοποιηθούν όλες οι πλευρές. Από την άλλη αν δεν καρποφορήσει αυτός ο διάλογος, έχουμε τις συνταγματικές πρόνοιες να νομοθετήσουμε και να διορθώσουμε αυτή την κατάσταση», είπε ο κ. Ζαχαρίου.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ είπε πως το πρόβλημα που προκύπτει είναι τεράστιο και πρέπει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η νομοθεσία μέσα από την ψήφιση κανονισμών να αναθεωρηθεί, για να προστατεύει τόσο τις εταιρείες, όσο και τους μικροκαταστηματάρχες.

Επίσης, είπε πως η Επιτροπή Εμπορίου θα περιμένει μέχρι τον Ιούνιο ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία θα θεσπίζει τους κανονισμούς, μέσα από τους οποίους θα λειτουργούν αυτές οι εταιρείες. Στο μεταξύ, είπε, πως αν δεν γίνει αυτό θα προχωρήσουν από μόνοι τους έτσι ώστε να κατοχυρώνονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης είπε πως η Επιτροπή έχει να αντιμετωπίσει προβλήματα στον τρόπο που γίνονται οι χρεώσεις για τις συγκεκριμένες χρήσεις μουσικής από επιχειρήσεις, οι οποίες χρησιμοποιούν τη μουσική για τη δική τους δραστηριότητα, καθώς επίσης και το κατά πόσο επιτρέπεται ή θα αφήσουμε να επιτρέπεται να γίνεται χρήση του δικαιώματος αμοιβής από επιχειρήσεις οι οποίες απλώς σε μια μικρή επιχείρηση των δύο τριών ατόμων υπάρχει ραδιόφωνο για να ακούνε μουσική.

«Εμείς ως ΔΗΚΟ λέμε ότι όσον αφορά τις χρεώσεις εκεί που πρέπει να υπάρχο

Keywords
Τυχαία Θέματα