Ανάγκη για εθνικό σχέδιο δράσης για ισότητα των φύλων – Αρνητικές πρωτιές

14:11 20/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

Τη στιγμή που η Κύπρος συνεχίζει να διατηρεί θλιβερές πρωτιές στην Ευρώπη, τόσο σε θέματα ισότητας των φύλων, όσο και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και τη στιγμή που πανευρωπαϊκές έρευνες επανειλημμένα παρουσιάζουν την Κύπρο ανάμεσα στις χώρες όπου ο σεξισμός, οι διακρίσεις και η ομοφοβία ακόμα βρίσκονται σε πολύ ψηλά επίπεδα, η σημασία των θεμάτων αυτών και οι προσπάθειες ανατροπής της κατάστασης θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται ξεχωριστά, δίνοντας το μήνυμα ότι

αντιμετωπίζονται ως άμεσες προτεραιότητες, αναφέρεται σε υπόμνημα που επιδόθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου από το Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου, αντί αυτού, σημειώνεται στο υπόμνημα, τα θέματα ισότητας και κοινωνικού φύλου κουκουλώνονται ή υποβαθμίζονται ακόμα περισσότερο, αναπαράγοντας παρωχημένες πατριαρχικές και οπισθοδρομικές αντιλήψεις και καταστάσεις.

Είναι αναγκαία αναφέρεται στο υπόμνημα, η υιοθέτηση εθνικού σχεδίου δράσης για την προώθηση της ίσης συμμετοχής και εκπροσώπησης γυναικών και ανδρών στον πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό τομέα.

Τα ζητήματα όμως που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που επιθυμούν να συμμετέχουν στην πολιτική και στη δημόσια ζωή, σημειώνεται, είναι πολύπλευρα.

”Κάποια σημαντικά ζητήματα τα οποία έχουν προκύψει από πρόσφατες έρευνες περιλαμβάνουν την ανισότητα των φύλων στο εκπαιδευτικό σύστημα και στα MME τα οποία διαιωνίζουν τα αρνητικά στερεότυπα (να σημειωθεί ότι μόνο 8.7% των κύριων συντακτών των εθνικών εφημερίδων είναι γυναίκες), την αδυσώπητη πατριαρχική δομή των πολιτικών κομμάτων στην Κύπρο, και τα συντηρητικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα του κυπριακού εκλογικού σώματος, και συνεπώς της κυπριακής κοινωνίας”, προστίθεται.

Όλα αυτά αλλά και πολλά άλλα πολύπλευρα ζητήματα που αφορούν την άνιση εκπροσώπηση γυναικών και ανδρών στην πολιτική σφαίρα, αναφέρεται στο υπόμνημα, πρέπει να αντιμετωπισθούν με συγκεκριμένες δράσεις, δείκτες αξιολόγησης και επιτυχίας, προϋπολογισμό και χρονοδιάγραμμα μέσα από την υιοθέτηση ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την προώθηση της ίσης συμμετοχής και προώθηση της ίσης συμμετοχής και εκπροσώπησης γυναικών και ανδρών στον πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό τομέα.

”Σε αυτή τη διαδικασία η ουσιώδης και έμπρακτη εμπλοκή των ΜΚΟ είναι σε κοινωνικο-πολιτικό επίπεδο η υιοθέτηση και υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων μέσα από ένα εθνικό σχέδιο δράσης θα δώσει το μήνυμα ότι η ισότητα αποτελεί καίριο θέμα δημοκρατίας”, προστίθεται.

Η ίση εκπροσώπηση γυναικών και ανδρών σε πολιτικές θέσεις κλειδιά καθώς και σε όλες τις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων, σημειώνεται, αποτελεί βασική διάσταση ενός δημοκρατικού πολιτεύματος.

Όπως αναφέρεται, η παρούσα κατάσταση σκιαγραφεί ότι οι γυναίκες στην Κύπρο παρά τις κοινωνικές και οικονομικές τους κατακτήσεις, εξακολουθούν να υπό-αντιπροσωπεύονται σε όλα τα επίπεδα λήψης των αποφάσεων, συμπεριλαμβανόμενης και τη

Keywords
Τυχαία Θέματα