Ανάγκη διαγραφής ελληνικού χρέους, επισημαίνει ο Economist

14:23 2/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την κρισιμότητα της περαιτέρω διαγραφής ελληνικού χρέους επισημαίνει το περιοδικό Economist με αφορμή την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «με την Ελλάδα να σημειώνει την καλύτερη χρονιά της όσον αφορά στον τουρισμό της εν μέσω έκτης χρονιάς ύφεσης της οικονομίας της, οι επίσημες προβλέψεις για μικρή ανάκαμψη του χρόνου γίνονται

περισσότερο πιστευτές. Ωστόσο, αυτές οι ενδείξεις αισιοδοξίας μπορούν σύντομα να εξασθενήσουν, εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες παρουσιαστούν απρόθυμοι να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας, καθιστώντας το χρέος της βιώσιμο μέσα από μια ενδεχόμενη διαγραφή μέρους του».

Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνονται, η ελληνική οικονομία είναι πιθανό να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα, αυτό όμως είναι κάτι το οποίο θα επιβεβαιωθεί επίσημα τον επόμενο Απρίλιο.

Σήμερα, εντούτοις, η Ελλάδα φέρεται να αντιμετωπίζει χρηματοδοτικό κενό ύψους 4,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις του ΔΝΤ, «το όποιο φαίνεται να έχει δώσει στην ελληνική κυβέρνηση προθεσμία κάλυψης του ελλείμματος μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, οπότε και αναμένεται να έρθει στο ελληνικό Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού». Το βρετανικό περιοδικό γράφει ότι οι επιλογές είναι ξεκάθαρες: αν τα φορολογικά έσοδα του κράτους δε σημειώσουν αύξηση, «τότε ο προϋπολογισμός του 2014 θα επικεντρωθεί ξανά σε επώδυνα μέτρα περικοπών των δαπανών», αναφέρει επικαλούμενο το ΔΝΤ.

Στη συνέχεια σχολιάζεται ότι αν τυχόν κατατεθούν προτάσεις περί νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα καταψηφιστούν στη Βουλή. Για το θέμα της αύξησης των φορολογικών εσόδων, το περιοδικό σχολιάζει ότι δε θα φτάσουν στο αναμενόμενο επίπεδο, «καθώς οι Έλληνες δε χαρακτηρίζονται και οι πιο ευσυνείδητοι φορολογούμενοι». Γίνεται παραπομπή στα στοιχεία του ΔΝΤ ότι το 75% των ελεύθερων επαγγελματιών απέκρυψαν τα πραγματικά εισοδήματα τους προκειμένου να μην πληρώσουν τον αντίστοιχο φόρο.

Ο κ. Στουρνάρας, σχολιάζει το περιοδικό, εκφράζει την πεποίθηση ότι μπορούν να βρεθούν άλλοι τρόποι να καλυφθεί το κενό του επόμενου χρόνου. Ο ένας τρόπος είναι η πώληση βραχυπρόθεσμων περιουσιακών στοιχείων, κάτι που δούλεψε και στο παρελθόν. Ο άλλος τρόπος είναι η έκδοση βραχυπρόθεσμων ομολόγων και ο τρίτος και ο καλύτερος τρόπος- επισημαίνει το περιοδικό- είναι μέσω των χρημάτων που απομένουν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ωστόσο, σχολιάζει ο Economist, αυτά τα μέτρα δεν φαίνονται αρκετά, καθώς αφενός εντοπίζεται πρόβλημα και για το 2015 και αφετέρου υπάρχει και το θέμα με τη διαγραφή μέρους του χρέους, προκειμένου να πέσει κάτω του 124% το 2020 και κάτω του 110% το 2022.

Οπότε εάν όλα τα παραπάνω αποτύχουν και η ανάπτυξη είναι μικρότερη της προβλεπόμενης, «νέα προβλήματα θα εμφανιστούν τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους εταίρους της», καταλήγει ο Εconomist.

Keywords
Τυχαία Θέματα