Οικολόγοι: Καθόλου ευχάριστα τα αποτελέσματα για την οικονομία

13:48 2/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Μετά τα χειροκροτήματα και τους πανηγυρισμούς για την έξοδο από το καθεστώς εξυγίανσης της Τράπεζας Κύπρου, η εικόνα ξεκαθαρίζει με τα αποτελέσματα να είναι “καθόλου ευχάριστα για την κυπριακή οικονομία”, δήλωσε η Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Ελένη Χρυσοστόμου.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, η κ. Χρυσοστόμου είπε ότι «η ‘εξυγίανση’ της Τράπεζας

Κύπρου δεν είναι το χάπι της πανάκειας», προσθέτοντας πως «η πραγματική οικονομία πάσχει από την ύφεση και την ανεργία».

Η κυπριακή αγορά, συνέχισε σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «θα φορτωθεί χίλιους και πλέον επιπρόσθετους ανέργους, αποτέλεσμα της εθελούσιας αφυπηρέτησης των υπαλλήλων της Τράπεζας Κύπρου (και Λαϊκής Τράπεζας)» και διερωτήθηκε «πώς σκοπεύει η Κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει αυτό».

Διερωτήθηκε ακόμα πώς σχεδιάζει η Κυβέρνηση να αποπληρώσει τον «αμαρτωλό» – όπως αναφέρεται – ELA και πρόσθεσε: «την ίδια στιγμή που υπάρχει προσπάθεια ιδιωτικοποίησης κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών, γίνεται μια προσπάθεια μετακίνησης των τεχνικά χρεωμένων οργανισμών, Τράπεζα Κύπρου / Συνεργατισμός, στην Κυβέρνηση η οποία θα αναλάβει την αποπληρωμή αυτών των χρεών».

Οι Οικολόγοι αναμένουν από την Κυβέρνηση καταρτισμό άμεσου πλάνου για αντιμετώπιση αυτή της κατάστασης, είπε η Εκπρόσωπος του Κινήματος, προσθέτοντας ότι το Κίνημα Οικολόγων έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα για την ανάγκη λήψης μέτρων και υλοποίησης αναπτυξιακών μέτρων.

Προτάσεις Οικολόγων για οφειλές προς το κράτος

———————–

Να μελετηθεί «σοβαρά» το αίτημα για αναστολή ποινικών διώξεων εναντίον επιχειρηματιών, οι οποίοι είναι οφειλέτες στο κράτος και οι οποίοι ζητούν χρόνο και στήριξη για επαναδραστηριοποίηση, ζητεί το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

Οι Οικολόγοι, όπως δήλωσε η Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, προτείνουν τη δημιουργία μηχανισμών δια των οποίων, με αυστηρή αξιοπιστία και αδιάφθορα κριτήρια, θα γίνεται ορθολογιστική επιλογή των περιπτώσεων όπου μπορεί να εφαρμοστεί η εισήγηση, για να αποφευχθεί η εφαρμογή ενός αστόχευτου, μη αποτελεσματικού και εν τέλει, άδικου μέτρου.

Το Κίνημα Οικολόγων, σημειώνοντας ότι, πέραν των επιχειρηματιών που οφείλουν σε κρατικές ή ημικρατικές υπηρεσίες και οργανισμούς, υπάρχουν και απλοί πολίτες, εργαζόμενοι και οικογενειάρχες, διερωτάται «ποιο είναι το συμφέρον του κράτους ή της οικονομίας εάν γεμίσουν οι φυλακές με οφειλέτες».

Οι Οικολόγοι προτείνουν επέκταση του θεσμού του διαμεσολαβητή – τον οποίο έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση για τα θέματα των αξιογράφων – στο σύνολο των ζητημάτων που αφορούν οφειλές προς το κράτος, ημικρατικούς οργανισμούς κ.ο.κ, καθώς επέκταση και χρηματοδότηση του θεσμού της «νομικής αρωγής» και στα θέματα που αφορούν τις οφειλές.

Keywords
Τυχαία Θέματα