Άμεση καταβολή των επιδοτήσεων ζητούν οι πατατοπαραγωγοί

14:11 18/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την άμεση καταβολή των καθυστερημένων επιδοτήσεων, την επιστροφή του ΦΠΑ, την καταβολή των οφειλόμενων αποζημιώσεων για τις ζημιές του 2008 και του 2010, τη λήψη μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής και την προώθηση του συντονισμού της εμπορίας της πατάτας, αποφάσισαν να ζητήσουν από την Κυβέρνηση οι πατατοπαραγωγοί σε παγκύπρια σύσκεψη που πραγματοποίησαν χθες βράδυ στο Λιοπέτρι.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν οι αγροτικές οργανώσεις – ΕΚΑ, ΠΕΚ,

Αγροτική και Παναγροτικός – ενώ το παρών τους έδωσαν και βουλευτές στελέχη των αγροτικών οργανώσεων καθώς και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής Γιαννάκης Γαβριήλ.

Με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Γραμματέας του Παναγροτικού Νεκτάριος Κάρυος, αφού ανέφερε ότι μιλά «εκ μέρους όλων των αγροτικών οργανώσεων», εξήγησε ότι η χθεσινοβραδινή σύσκεψη πραγματοποιήθηκε επειδή «οι αγρότες έχουν μεγάλο οικονομικό πρόβλημα και δεν μπορούν να δανειστούν χρήματα ή να εξασφαλίσουν πόρους για να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς τις τράπεζες, τους προμηθευτές τους ή ακόμα και να ζήσουν την οικογένεια τους».

Εξήγησε ότι ο λόγος που οι αγρότες αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα «είναι επειδή το κράτος, με διάφορες προφάσεις, έχει καθυστερήσει μέχρι και δύο χρόνια οφειλές προς αυτή την τάξη των παραγωγών, ακόμα και με την πρόφαση του σταυρώματος των κονδυλίων από τη Βουλή, ενώ υπάρχει και καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων για τις ζημιές του 2008 και του 2010».

Ανέφερε ακόμα ότι ένας άλλος λόγος είναι το κόστος παραγωγής αφού μετά τα τραγικά γεγονότα του περασμένου Ιουλίου με την έκρηξη στο Μαρί και την καταστροφή του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού Βασιλικού «έχει προστεθεί στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος αύξηση της τάξης του 30% ενώ ταυτόχρονα το γεωργικό πετρέλαιο που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί για τις γεννήτριες τους είναι σχεδόν ισότιμο με το κοινό πετρέλαιο κατανάλωσης».

Ο κ. Κάρυος είπε επίσης ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις τιμές των φυτοφαρμάκων αφού, όπως εξήγησε, «υπάρχουν μονοπώλια των μεγάλων βιομηχανιών φυτοφαρμάκων που προμηθεύουν την κυπριακή αγορά μέσω των Κύπριων φαρμακεμπόρων. Ετσι αποκλείουν τις ομάδες παραγωγών να αγοράσουν ποιοτικά και καλά φάρμακα και λιπάσματα, παρά το γεγονός ότι έχουν επιχειρήσει να προμηθεύονται όσα χρειάζονται από τις βιομηχανίες».

Οι βιομηχανίες, σύμφωνα με τον κ. Κάρυο, «προτρέπουν τους παραγωγούς να αγοράζουν ό,τι χρειάζονται για τις καλλιέργειές τους από τους Κύπριους φαρμακέμπορους, οι οποίοι με τη σειρά τους τριπλασιάζουν σχεδόν την τιμή των φαρμάκων και των λιπασμάτων».

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στην εμπορία των πατατών και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και είπε ότι «φαίνεται πως λόγω του κατακερματισμού της εμπορίας της πατάτας υπάρχουν εσωτερικά προβλήματα μεταξύ των εμπορευομένων, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να εξασφαλίζουμε μια καλύτερη τιμή πώλησης του προϊόντος τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό».

Επίσης, συνέχισε, «υπάρχει το πρόβλημα με το Εθνικό Σχέδιο Πατατοκαλλιέργειας

Keywords
Τυχαία Θέματα