Επιτάχυνση φορολογικού συντονισμού της ΕΕ θέλουν Γαλλία – Γερμανία

13:31 18/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Γερμανία και η Γαλλία προωθούν την επιτάχυνση των προσπαθειών για φορολογικό συντονισμό στην ΕΕ, παρά την αντίθεση των Βρετανών και των Ιρλανδών, και θα προχωρήσουν σύντομα στην κατάθεση προτάσεων για εναρμονισμό των φορολογιών.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι κορυφαίες οικονομίες της Ευρώπης έχουν καταγράψει τις θέσεις τους σε ένα έγγραφο που τιτλοφορείται «Τρόποι εξόδου από την κρίση – Ενδυνάμωση της ανάπτυξης τώρα», το οποίο θα συμβάλει στη συζήτηση που θα διεξαχθεί στις συνόδους

της ΕΕ στις 30 Ιανουαρίου και στις 1 και 2 Μαρτίου.

Το κείμενο προτείνει σειρά εισηγήσεων για να αναζωογονηθεί η οικονομία του μπλοκ των 27 κρατών που έχει μείνει στάσιμη και καλεί εκ νέου για την εισαγωγή ενός φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών και μια κοινή εταιρική φορολογική βάση.

Οι θεσμοί της ΕΕ και οι Κυβερνήσεις «πρέπει να επιταχύνουν τη διαδικασία συντονισμού της φορολογίας έτσι ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη, αφαιρώντας τα εμπόδια που υπάρχουν στη λειτουργία της κοινής αγοράς και εμποδίζοντας τη φορολογική κατάχρηση και τις επιβλαβείς φορολογικές πρακτικές», αναφέρεται στο έγγραφο.

Το Βερολίνο και το Παρίσι καλούν για επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων πάνω στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια κοινή ενοποιημένη φορολογική βάση, το φόρο χρηματοοικονομικών συναλλαγών και τους φορολογικούς κανόνες που θα διέπουν την ενέργεια.

Σύμφωνα με το κείμενο, τα δύο κράτη θα εξαγγείλουν προτάσεις για συγχρονισμό της εταιρικής φορολογίας τους ως το τέλος Φεβρουαρίου, παρόλο που ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Βαρουάν ανέφερε ότι θα παρουσιαστούν στις 23 Ιανουαρίου.

Η Βρετανία, η οποία φιλοξενεί τα τρία τέταρτα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην ΕΕ, και η Σουηδία είναι αντίθετες με το φόρο χρηματοοικονομικών συναλλαγών, φοβούμενες ότι θα διώξει τις επιχειρήσεις από την Ευρώπη.

Η Ιρλανδία, που διατείνεται ότι ο χαμηλός εταιρικός της φόρος της τάξης του 12,5% είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της, και η Σλοβακία έχουν τοποθετηθεί εναντίον της κοινής φορολογικής βάσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα