Αλλαγές στη συμφωνία για το ΠΔΠ, ζητάει η Ευρωβουλή

19:12 18/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι πολιτικές ομάδες της Ευρωβουλής προειδοποίησαν σήμερα τα κράτη μέλη ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020, εάν δεν υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές, διότι θεωρούν ότι το ποσό που συμφωνήθηκε δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ΕΕ.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα από τη σημερινή πρώτη συζήτηση στη διάσκεψη των προέδρων των πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής, στην οποία προσήλθαν για να εξηγήσουν τις αποφάσεις οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπει, και της Κομισιόν

Ζοζε Μανουέλ Μπαρόζο.

Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιχειρεί να αποσπάσει ρητή δέσμευση των κρατών μελών, ότι σε 2-3 χρόνια από τώρα θα γίνει επανεξέταση του προϋπολογισμού και θα αποφασιστούν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις. Ζητάει επίσης μεγαλύτερη ευελιξία, ώστε να μπορούν να μεταφέρονται στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους οι δαπάνες που δεν απορροφώνται και επιπλέον να μπορούν να μεταφέρονται τα κονδύλια από τη μία γραμμή του προϋπολογισμού στην άλλη. Σήμερα, οι δαπάνες που δεν απορροφώνται στο τέλος του έτους επιστρέφουν στα κράτη μέλη με βάση τη συνεισφορά τους.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπει, επιχείρησε να συνδέσει την απόφαση με το σημερινό πλαίσιο λιτότητας στην ΕΕ, μίλησε για μια μικρή μείωση (3%) του προϋπολογισμού σε σχέση με εκείνον της περιόδου 2007-2013, ενώ ισχυρίστηκε ότι τα 908 δισ. ευρώ που είναι οι πιστώσεις πληρωμών για την επταετία είναι αρκετά. Πρόσθεσε ότι θίγονται ελάχιστα οι δαπάνες για τη γεωργία και τη συνοχή, και ότι οι αποφάσεις που λήφθηκαν καλύπτουν τις ανάγκες των φτωχότερων χωρών, ενώ πρόβαλε ιδιαίτερα το ταμείο για την αντιμετώπιση της ανεργίας στους νέους, το οποίο θα προικοδοτηθεί με 6 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, προειδοποίησε ότι εάν η Ευρωβουλή δεν δώσει την απαραίτητη σύμφωνη γνώμη της, τότε θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και χωρών μελών από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Από την πλευρά του ο κ. Μπαρόζο υποστήριξε ότι αν και τα κράτη μέλη δεν έκαναν δεκτή την πρόταση της Κομισιόν, που προέβλεπε περισσότερους πόρους για τον προϋπολογισμό, το επίπεδο των 908 δισ. ευρώ που αποφασίστηκε αποτελεί μια καλή ισορροπία με δεδομένο ότι οι χώρες με καθαρή συνεισφορά ζητούσαν μεγαλύτερες περικοπές.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στις πρόνοιες της απόφασης για τη διευκόλυνση των φτωχότερων χωρών μέσω της αύξηση της ποσοστού της κοινοτικής συγχρηματοδότησης και τις μεγαλύτερες προκαταβολές. Εάν δεν υπήρχαν αυτές οι διευκολύνσεις οι χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα δεν θα μπορούσαν να καλύψουν το ποσό που τους αναλογεί, ανέφερε.

Keywords
Τυχαία Θέματα