Αισιόδοξα μηνύματα έστειλε το Eurogroup

17:43 14/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Αισιόδοξα μηνύματα για την πορεία της Ευρωζώνης έστειλαν σήμερα από τη Λευκωσία κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ, καθώς και η Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, τόσο ο Πρόεδρος του Eurogroup όσο και ο Επίτροπος για τις Οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Ολι Ρεν,

αλλά και η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Μάριο Ντράγκι, έστειλαν ενθαρρυντικά μηνύματα για την πορεία της οικονομίας στην ευρωζώνη.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, με δύναμη πυρός 500 δισ. ευρώ, τίθεται σε λειτουργία στις 8 Οκτωβρίου, έπειτα από το πράσινο φως που έδωσε την περασμένη βδομάδα το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο.

Ωστόσο, ο κ. Γιούνκερ επεσήμανε πως ο κατακερματισμός των αγορών έχει αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη, ενώ ο Ολι Ρεν ζήτησε τη συνέχιση της πορείας της δημοσιονομικής πειθαρχίας και εξυγίανσης.

“Σημειώσαμε ότι παρά τη δύσκολη συγκυρία η οικονομική αναπροσαρμογή εφαρμόζεται», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Ευρωομάδας και συνέχισε: “Κρίναμε ότι η στάση μας είναι ικανοποιητική και ότι τα μέτρα σταθεροποίησης είναι δύσκολα, αλλά αναγκαία. Διαπιστώσαμε κατακερματισμό των αγορών με αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη”.

Ο Επίτροπος Ρεν τόνισε ότι η Ευρωζώνη προχωρεί προς τη σωστή κατεύθυνση, εκφράζοντας παράλληλα την ανάγκη κάθε κράτος μέλος της Ευρωζώνης να συνεχίσει με το πρόγραμμα εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε να διευκολυνθεί περαιτέρω η εξισορρόπηση της Ευρωζώνης.

«Χρειάζεται σταθερή, αποφασιστική δράση από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης και από το κάθε μέλος ξεχωριστά από την Ευρωζώνη στο σύνολο της έτσι ώστε να διευκολυνθεί περαιτέρω η εξισορρόπηση της Ευρωζώνης», είπε ο κ. Ρεν, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό ούτε σήμερα, ούτε πριν έξι μήνες, αλλά πιστεύω ότι προχωρούμε προς τη σωστή κατεύθυνση».

Θετικά αποτίμησε την πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης και η Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

«Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη έχουν ληφθεί πολύ σημαντικά μέτρα που προωθούνται, τα οποία το ΔΝΤ υποστηρίζει πλήρως», είπε.

Επίσης, το ΔΝΤ, όπως σημείωσε η κ. Λαγκάρντ, «ελπίζει ότι αυτή η συγκυρία που είναι σαφώς θετική, θα διατηρηθεί και θα ενισχύσει, θα θεμελιώσει, θα παγιώσει τα θετικά αυτά αποτελέσματα που είδαμε και στις αγορές».

Χαιρέτισε, επίσης, το πρόγραμμα Αμεσες Νομισματικές Συναλλαγές (ΟΜΤ) το οποίο ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η ΕΚΤ.
Αισιόδοξος παρουσιάστηκε και ο κ. Ντράγκι, λέγοντας πως «έχουν μπει πολλά πράγματα στη θέση τους». Συμπλήρωσε ότι «καταγράφηκε πρόοδος πρόσφατα σε θέματα οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη».

«Επειτα έχουμε ένα πλήρως αποτελεσματικό μηχανισμό ανάσχεσης, ο οποίος σκοπεύει να αφαιρέσει το ρίσκο από την ευρωζώνη», είπε, προσθέτοντας ότι «πιστεύω ότι ο συνδυασμός αυτών των στοιχείων έχει παράξει ένα θετικό αντίκτ

Keywords
Τυχαία Θέματα