Αυτοψία στον τόπο δολοφονίας Α. Χατζηκωστή διενήργησε το Κακουργιοδικείο

16:00 18/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας διενήργησε σήμερα αυτοψία στον τόπο της δολοφονίας του Διευθύνοντος Συμβούλου του συγκροτήματος “Δίας” και της τηλεόρασης “Σίγμα” Άντη Χατζηκωστή, μετά από απόφαση που εξέδωσε το ίδιο, κατά την πρωινή ακροαματική διαδικασία της υπόθεσης.

Με τη συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, οι δικαστές του Κακουργιοδικείου, οι εκπρόσωποι της Γενικής Εισαγγελίας, καθώς και οι συνήγοροι υπεράσπισης των τεσσάρων κατηγορουμένων, επισκέφθηκαν τη σκηνή του εγκλήματος.

Σκοπός της αυτοψίας ήταν όπως το δικαστήριο

αντιληφθεί καλύτερα τα γεγονότα και έχει προσλαμβάνουσες παραστάσεις και όχι να καταστεί το ίδιο μάρτυρας στην υπόθεση, όπως διευκρινίζεται στην εκδοθείσα απόφασή του.

Οι τέσσερεις κατηγορούμενοι στην υπόθεση Αντρέας Γρηγορίου, Τάσος Κρασοπούλης, Έλενα Σκορδέλη και Γρηγόρης Ξενοφώντος εξέφρασαν την επιθυμία να μην παρευρεθούν στην αυτοψία.

Οι δικαστές βρέθηκαν στη σκηνή του εγκλήματος, εξέτασαν το χώρο όπου δολοφονήθηκε ο Άντης Χατζηκωστής και μετά ακολούθησαν τη διαδρομή, που σύμφωνα με τον ισχυρισμό του βασικού μάρτυρα κατηγορίας Φάνου Χατζηγεωργίου, ακολούθησε η μοτοσικλέτα διαφυγής των δραστών, δηλαδή από την οδό Αγίας Ελένης μέχρι και τη Βασίλη Μιχαηλίδη και λίγο πριν το από το γραφείο ταξί “Φινλανδία”.

Πριν και κατά τη διάρκεια της αυτοψίας η αστυνομία έλαβε δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, οι συνήγοροι αγόρευσαν υπέρ του αιτήματος που υπέβαλαν για νυχτερινή μετάβαση του Κακουργιοδικείου στο φράγμα του Μάσσαρι και στο χωράφι του Κούλη Κοσιάρη στη νεκρή ζώνη, στην Περιστερώνα.

Η εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής, Έλενα Κλεόπα παρουσίασε στο δικαστήριο απόφαση του Αρχηγείου Αστυνομίας, στην οποία αναφέρεται πως οποιαδήποτε μετάβαση στη νεκρή ζώνη κατά τη διάρκεια της νύχτας θα εγκυμονούσε πολύ σοβαρούς κινδύνους και η αστυνομία δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια του δικαστηρίου.

Επίσης, παρουσίασε γραπτή απάντηση των Ηνωμένων Εθνών στην οποία αναφέρεται ότι δεν μπορεί η δύναμη να συνοδεύσει το δικαστήριο στην περιοχή, κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η Αστυνομία, είπε, “δεν θα αφήσει την ασφάλεια του δικαστηρίου στα Ηνωμένα Έθνη. Η νεκρή ζώνη δεν ελέγχεται από την Κυπριακή Δημοκρατία. Το δικαστήριο δεν θα πάει στη νεκρή ζώνη, για σκοπούς ασφάλειας, αλλά ούτε και οι κατηγορούμενοι”.

Η υπεράσπιση από την πλευρά της υποστήριξε πως έχει μεταβεί αρκετές φορές στη συγκεκριμένη περιοχή και ουδέποτε αντιμετώπισε κίνδυνο.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του 1ου κατηγορούμενου Αντρέα Γρηγορίου, Μιχάλης Πικής ανέφερε πως εφόσον η Αστυνομία προειδοποιεί για κινδύνους δεν θα επιμείνει στο αίτημα για νυχτερινή μετάβαση των παραγόντων της δίκης στους συγκεκριμένους χώρους.

Ωστόσο, ζήτησε από το δικαστήριο όπως η μετάβαση γίνει στα συγκεκριμένα σημεία κατά τη διάρκεια της ημέρας, για μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του δικαστηρίου.

Ο δικηγόρος του 2ου κατηγορούμενου Τάσου Κρασοπούλη, Μάριος Γεωργίου εξέφρασε την αμφιβολία του για την πρόθεση της Αστυνομίας, λέγοντας πως επιφυλάσσεται να σχολιάσει το θέμα αργότερα.

Ο συνήγορος της 3ης κατηγορούμενης Έλενας Σκορδέλη, Μιχαλάκης Κυπριανού έκανε λόγο για σκοπιμότητα από πλευράς της Αστυνομίας, λέγοντας ότι δεν θέλει να βρεθεί το δικαστήριο στα συγκεκριμένα σημεία και να δει με τα μάτια του τα πραγματικά γεγονότα.

Εξέφρασε την επιθυμία των κατηγορούμενων όπως το δικαστήριο βρεθεί στην περιοχή και αξιολογήσει καλύτερα τα γεγονότα.

Ο δικηγόρος υπεράσπισης του 4ου κατηγορούμενου Γρηγόρη Ξενοφώντος, Ροβέρτος Βραχίμη είπε από την πλευρά του ότι αν δεν εγκριθεί η νυχτερινή μετάβαση του δικαστηρίου στα συγκεκριμένα σημεία, τότε δεν υπάρχει κατά την άποψη του κανένας λόγος να μεταβεί την ημέρα, αφού όπως είπε υπάρχει ήδη βίντεο από την περιοχή, καθώς και από τη διαδρομή που ακολούθησε ο Φάνος Χατζηγεωργίου.

“Η πρόταση μας ήταν να πάμε να δούμε όσα δεν μπορεί να μας δείξει το βίντεο. Η εισήγηση μας ήταν να πάμε νύχτα, χωρίς φεγγάρι και κάτω από τι ίδιες συνθήκες που εκτυλίχθησαν τα γεγονότα το βράδυ της δολοφονίας”, είπε.

Ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Χάρης Σολομωνίδης στην απόφασή του ανέφερε ότι ξενίζει το δικαστήριο η αναφορά κάποιων συνηγόρων υπεράσπισης και συγκεκριμένα η υποβάθμιση και αμφισβήτηση των απόψεων της αστυνομίας, των Ηνωμένων Εθνών και της Κατηγορούσας Αρχής.

Όπως πρόσθεσε δεν ενδείκνυται στην παρούσα περίπτωση αυτοψία στους χώρους κοντά στη νεκρή ζώνη, απορρίπτοντας το αίτημα της υπεράσπισης.

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί την προσεχή Δευτέρα, στις 09:00, με την παρουσίαση μαρτύρων από την υπεράσπιση του κατηγορούμενου Γρηγόρη Ξενοφώντος.

Keywords
Τυχαία Θέματα