Α. Κυπριανού: Οχι σε δημοψήφισμα πριν την ύπαρξη συμφωνημένης λύσης στο Κυπριακό

19:52 26/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Πάρα πολλές ανησυχίες για το πώς ενδεχομένως θα εξελιχθούν τα πράγματα στο Κυπριακό, εξέφρασε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντησή του στην Αθήνα με τον ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως “την ίδια στιγμή μας ενοχλούν και το πώς εξελίσσονται τα πράγματα στο νησί”.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

είχε επίσης συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Αντιπρόεδρο της ελληνικής Κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις επί όλου του φάσματος του Κυπριακού.

“Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να προχωρήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων, να επιμένουμε στις βασικές αρχές επίλυσης του Κυπριακού, αγωνιζόμενοι γι` αυτές όσο το δυνατόν περισσότερο ενωμένοι, έτσι ώστε να καταφέρουμε να επιτύχομε το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα”, είπε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι “αν δεν υπάρχει συμφωνημένη λύση, κατά τη δική μας άποψη, δεν πρέπει ο κυπριακός λαός ξανά να βρεθεί ενώπιον του διλήμματος να αποφασίσει για την τύχη αυτού του προσχεδίου. Πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αναλάβει τις ευθύνες του και εκείνος να απορρίψει μια ενδεχομένως κακή λύση”, δήλωσε.

“Η ελπίδα μας και η προσπάθεια που θα καταβάλουμε θα είναι να καταλήξουμε σε συμφωνία αποδεκτή από τον κυπριακό λαό γιατί θεωρούμε ότι επείγει να επιλυθεί το Κυπριακό με τρόπο που να απελευθερώνει και να επανενώνει τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους και να δημιουργήσει συνθήκες ειρήνης οι οποίες θα οδηγήσουν και στην ευημερία του κυπριακού λαού”, είπε ο κ. Κυπριανού.

Ανέφερε ότι θεωρεί πως υπάρχει μεγάλη ταυτότητα απόψεων σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της οικονομίας και ειδικότερα αναφορικά με τις πολιτικές που προωθούνται από τους κυρίαρχους κύκλους της ΕΕ.

“Είναι υποχρέωσή μας να αντισταθούμε σε αυτές τις πολιτικές αν θέλουμε να δημιουργήσουμε καλύτερες προοπτικές για τους λαούς μας. Το ΑΚΕΛ θα αντισταθεί σε αυτές τις πολιτικές με όλες του τις δυνάμεις, θεωρούμε ότι το αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών είναι να οδηγείται μεγάλο μέρος του λαού στην φτωχοποίηση, ενώ δυστυχώς τα κέρδη εξακολουθούν να παραμένουν στα επίπεδα όπως ήταν μέχρι σήμερα με ελάχιστη μείωση, και το βλέπουμε και στην Κύπρο, καθώς οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, ο αριθμός των ανέργων αυξάνεται, οι μισθοί και οι συντάξεις μειώνονται, παρουσιάζεται αδυναμία στην αποπληρωμή των δανείων και κινδυνεύει ο κόσμος να χάσεις τις περιουσίες του και προωθούνται οι ιδιωτικοποιήσεις”, είπε ο κ. Κυπριανού.

Πρόσθεσε ότι “ενώ υπάρχει αυτή η τραγική εικόνα επιχαίρουν οι τροικανοί και η κυβέρνηση ότι υλοποιούνται οι πρόνοιες του μνημονίου. Λυπούμαι, εμείς δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με αυτές τις εξελίξεις. Θεωρούμε υποχρέωσή μας να αντισταθούμε σε αυτές τις πολιτικές και να δώσουμε εναλλακτικές επιλογές στον κόσμο”, κατέληξε ο κ. Κυπριανού.

Από την πλευρά του ο κ. Κουτσούμπας είπε πως “εκφράσαμε ως ΚΚΕ, για μια ακόμη φορά, την ανησυχία μας γύρω από τις εξελίξεις στο Κυπριακό με αφορμή το σχέδιο Αναστασιάδη-Ερογλου, εκφράσαμε τις επιφυλάξεις μας και βεβαίως εκφράσαμε ταυτόχρονα την σταθερή θέση του ΚΚΕ, θέση αλληλεγγύης του ελληνικού λαού και του κόμματος προς τον κυπριακό λαό, για μια Κύπρο που να πάψει να είναι διχοτομημένη, μια Κύπρο ενιαία, με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς προστάτες και επιτηρητές, με τον λαό κυρίαρχο στην χώρα του, με μια πραγματική λαϊκή εξουσία που όλοι μαζί, Ελληνοκύπριοι. Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες, Λατίνοι, θα μπορούν να ζουν ειρηνικά για την ευημερία του λαού και του τόπου τους”, δήλωσε.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Κυπριανού για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι “εκφράσαμε την ανησυχία μας για τις εξελίξεις στην Ελλάδα με τα νέα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης και βέβαια την φτώχεια, την ανέχεια και την ανεργία στην οποία ζει ο ελληνικός λαός”.

Keywords
Τυχαία Θέματα