Oι Οικολόγοι επικρίνουν την κυβέρνηση για την οικονομία

12:32 28/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, διά του Βοηθού ΓΓ Σάββα Φιλίππου, επικρίνει έντονα την Κυβέρνηση ότι δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για οργάνωση, συντονισμό και ενότητα απέναντι στην Τρόικα, αφού «απλά ετοιμάζει τις βαλίτσες της για να φύγει», όπως αναφέρει.

«Οι εκτιμήσεις της Τρόικας  για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας αποδεικνύονται κατώτερες των προσδοκιών τους. Δυστυχώς τα ελλείμματα, οι αγκυλώσεις, τα λάθη και οι παραλείψεις, οι χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες κτλπ, είναι τέτοια που έχουν εκπλήξει τους

τεχνοκράτες των διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών,» αναφέρει ανακοίνωση του Κινήματος για τις δηλώσεις του κ. Φιλίππου, σε ένα πρώτο απολογισμό της επίσκεψης της Τρόικας στην Κύπρο.

Τα μέτρα που φαίνεται να εισηγούνται οι τεχνοκράτες της Τρόικας είναι αντιλαϊκά, οδυνηρά και επώδυνα και οδηγούν σε χρόνια ύφεσης και σε περιορισμό των εργατικών δικαιωμάτων και των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας και του λαού, εκτιμά το Κίνημα.

«Απέναντι στην Τρόικα η Κύπρος παρουσιάζεται αδύναμη και διχασμένη. Η αδράνεια και η αστοχία της κυβέρνησης την έφερε να διαπραγματεύεται με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο αφού, εάν δεν αποδεχθεί τους όρους της Τρόικα τον Οκτώβριο, θα οδηγηθεί σε στάση πληρωμών και κατάρρευση των τραπεζών. Παράλληλα η κυβέρνηση με τους χειρισμούς της, έχει απομονωθεί από τους φυσικούς της συμμάχους – δηλαδή τον υπόλοιπο πολιτικό κόσμο- αφού εξαντλείται σε άσκοπες – προεκλογικού χαρακτήρα- αντιπαραθέσεις».

Ως παράδειγμα φέρνει τη χθεσινή αντιπαράθεση με τον τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας – την ώρα της κορύφωσης της πρώτης φάσης της αποστολής της Τρόικας στην Κύπρο -  την οποία χαρακτηρίζει ως εντελώς αχρείαστη και αντιπαραγωγική.

Το Κίνημα εκφράζει λύπη γιατί – όπως αναφέρει – δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο και συλλογικό σχέδιο αντιμετώπισης των απαιτήσεων απέναντι στην Τρόικα, που να ενώνει τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας αλλά και τους παράγοντες της οικονομίας (εργοδότες, εργαζόμενους, τράπεζες κλπ).

Αντίθετα, προσθέτει, εφαρμόζεται μια τακτική του τύπου «ο σώσον εαυτόν σωθήτω» ενώ δεν λείπουν και τα φαινόμενα προσπάθειας εκμετάλλευσης της Τρόικας για επίτευξη στόχων και επιδιώξεων που βολεύουν τον έναν ή τον άλλο παράγοντα ενώ «σημειώνει φαινόμενα αλληλουπόσκαψης  και παραγοντισμού».

«Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση φέρει την κύρια ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση ανοργάνωτης και ‘κατά βούληση’ διαχείρισης των απαιτήσεων της Τρόικας. Απέτυχε (ή δεν θέλησε) να συντονίσει, να ενώσει ή να οργανώσει μια επιτυχή αντίδραση» καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα