Συρία: Στην αντεπίθεση οι δυνάμεις του Άσαντ στο Χαλέπι

Στην αντεπίθεση πέρασε το Σάββατο ο συριακός στρατός προκειμένου να ανακαταλάβει τμήματα της πόλης Χαλέπι που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Άρματα μάχης κινούνται προς διάφορες συνοικίες της πόλης, ενώ από νωρίς το πρωί μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα βομβαρδίζουν τις θέσεις ανταρτών.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι μάχες που εκτυλίσσονται σε ορισμένες συνοικίες της πόλης είναι εξαιρετικά βίαιες, ενώ πολλές οικογένειες εγκαταλείπουν την περιοχή.

Δεύτερη

μεγαλύτερη πόλη της χώρας με 2,5 εκατομμύρια κατοίκους, και οικονομικό κέντρο της Συρίας, η μάχη για τον έλεγχο της οποίας αναμένεται να καθορίσει την έκβαση της 17μηνης εξέγερσης κατά του καθεστώτος Ασαντ.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, σχεδόν 160 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Παρασκευή στη χώρα, μεταξύ τους 17 στο Χαλέπι.

Παράλληλα, πληθαίνουν τα αιτήματα για την αποστολή ιατρικής βοήθειας στις συνοικίες που εξελίσσονται οι μάχες, ενώ τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters γίνεται λόγος για μυστική στρατιωτική επιχείρηση για την ανατροπή του συριακού καθεστώτος, στην οποία ηγετικό ρόλο φέρεται να κατέχει η Τουρκία.

Σύμφωνα με το Reuters, η επιχείρηση διεξάγεται σε συνεργασία με το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία, αλλά η Άγκυρα έχει τον απόλυτο έλεγχο και έχει αναλάβει τον εξοπλισμό των ανταρτών με οπλικά συστήματα, τα οποία είναι ρωσικής κατασκευής.
Την Παρασκευή ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν έστειλε αυστηρό μήνυμα στο καθεστώς να μην χρησιμοποιήσει το χημικό του οπλοστάσιο.

«Απαιτώ από τις συριακές αρχές να μην κάνουν χρήση χημικών ή άλλων όπλων μαζικής καταστροφής σε καμία περίπτωση» είπε ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ.

Τόσο ο Μπαν Γκι-μουν όσο και ο Ουίλιαμ Χέιγκ εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την αιματοχυσία στο Χαλέπι.

«Θέλω το καθεστώς του Άσαντ να ξέρει ότι όσο συνεχίζει τις βίαιες επιθέσεις, τόσο εμείς θα αυξάνουμε την πρακτική μας στήριξη σε αντίπαλες κινήσεις» είπε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Προειδοποίησε, μάλιστα, για «καταστροφική απώλεια ζωών μεταξύ αμάχων και για ανθρωπιστική καταστροφή».

Τη βεβαιότητα ότι ο πρόεδρος Άσαντ αργά ή γρήγορα θα καταρρεύσει εξέφρασε, από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπαρτμεντ, Βικτόρια Νιούλαντ.

Keywords
Τυχαία Θέματα