Προσπάθεια υποκλοπής χρημάτων από τουρκική τράπεζα στα κατεχόμενα

10:27 28/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Συνελήφθη σε γνωστή αλυσίδα ξενοδοχείων της Κωνσταντινούπολης, ο διευθυντής υποκαταστήματος της τουρκικής τράπεζας Γκαραντί στα κατεχόμενα, Μαχμούτ Καριμίς, ο οποίος εμπλέκεται σε υπόθεση προσπάθειας υποκλοπής 7 εκ τουρκικών λιρών (3,3 περίπου εκ ευρώ).

Ο Καριμίς αγνοείτο από τις 24 Ιουλίου όταν θα μετέφερε από υποκατάστημα της Γκαραντί στην Κωνσταντινούπολη στα κατεχόμενα το προαναφερόμενο ποσό. Η επαφή μαζί του είχε χαθεί και μετά από καταγγελία, η τουρκική αστυνομία άρχισε έρευνα για τον εντοπισμό του, χρησιμοποιώντας

τις κάμερες του αεροδρομίου της Αγκυρας όπου μετέβη και το κινητό του τηλέφωνο.

Με τίτλο “Τρεις μέρες εκατομμυριούχος”, η εφημερίδα Κίπρις γράφει ότι πριν από αυτόν η αστυνομία συνέλαβε ένα άτομο με τα αρχικά C.D., ο οποίος παραδέχθηκε ότι έκρυψε τα χρήματα στο σπίτι της μητέρας του όπου μετά από έρευνα βρέθηκε, στη ντουλάπα ρούχων, βαλίτσα με 2,8 εκ τουρκικές λίρες και 500 ευρώ. Το άτομο αυτό, που φέρεται να δουλεύει στο τουρκικό ΥΠΕΞ, συνελήφθη μαζί με τη φίλη του στο σπίτι της οποίας βρέθηκαν ακόμη 1 εκ ευρώ και 160.000 τουρκικές λίρες. Η σύλληψη του C.D έγινε καθώς ανακαλύφθηκε πως ο Καριμίς χρησιμοποίησε όχημα που ήταν εγγεγραμμένο στο όνομά του.

Ο ΓΓ του κόμματος Ενωμένη Κύπρος, Ιζέτ Ιζτζαν δήλωσε ότι πρόκειται για σοβαρή υπόθεση φοροδιαφυγής και κάλεσε το λεγόμενο υπουργό δημοσιονομικών να επιληφθεί της υπόθεσης.

Σε γραπτή ανακοίνωσή της, η Γκαραντί τράπεζα κάνει λόγο για γρήγορη και αποτελεσματική έρευνα μετά από δική της καταγγελία και διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει καμιά απώλεια γι’ αυτή. Η μεταφορά χρημάτων σε μετρητά είναι αναγκαία, αναφέρεται, καθώς λόγω των «εμπάργκο» – όπως αναφέρεται – του ψευδοκράτους ξένο χαρτονόμισμα δεν μπορεί να μεταφερθεί με τη μέθοδο του SWIFT.

Αναφέρει επίσης ότι οι δραστηριότητες της τράπεζας στα κατεχόμενα γίνονται με εφαρμογή της «νομοθεσίας» του ψευδοκράτους και από το 2004 που άρχισε να λειτουργεί μέχρι σήμερα, διαθέτει 5 υποκαταστήματα, ενώ το έκτο υποκατάστημα θα ανοίξει το Δεκέμβριο του 2012.

Ο «υπουργός δημοσιονομικών», Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε για το θέμα με αντιπροσωπεία της Γκαραντί με επικεφαλής το διευθυντή της περιοχής, Λουτφί Χατζίογλου, ο οποίος δήλωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα