Tέλη κυκλοφορίας με βάση τους ρύπους αυτοκινήτων

19:06 20/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Μνημονιακά νομοσχέδια για ρύπους αυτοκινήτων και διεθνή εμπιστεύματα ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο στη συνεδρία στην εξοχική κατοικία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης είπε ότι πρόκειται για τον εκσυγχρονισμό της φορολόγησης των μηχανοκίνητων οχημάτων με το οποίο, με βάση και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, θεσπίζεται ως μόνη παράμετρος υπολογισμού του φόρου κατανάλωσης, η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα.

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι πρόκειται για νομοθεσία που αποδείχθηκε στην πράξη ότι όχι μόνο βοηθά το περιβάλλον,

αλλά έχει βοηθήσει ώστε να έχουμε μια ανανέωση του στόλου των αυτοκίνητων «για χίλιους δυο λόγους που έχουν σχέση ακόμα και σε θέματα ατυχημάτων και καθημερινής κυκλοφοριακής συμφόρησης».

Ερωτηθείς πότε θα κατατεθεί αυτό το νομοσχέδιο γιατί υπάρχει ήδη μια καθυστέρηση, ο Εκπρόσωπος είπε πως υπήρξε μια καθυστέρηση, ήταν εναρμονιστικό, είχε συζητηθεί στη Βουλή κάτι παραπλήσιο και «θα κατατεθεί το συντομότερο στη Βουλή από πλευράς του Υπουργείου Συγκοινωνιών». Ο κύριος στόχος, είπε, είναι η εναρμόνιση και τα περιβαλλοντικά θέματα. Ό,τι άλλο προκύψει και ωφελεί το κράτος ευπρόσδεκτο, απάντησε σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενα έσοδα.

Το Υπουργικό ενέκρινε επίσης το νομοσχέδιο για τη Ρύθμιση των επιχειρήσεων παροχής διοικητικών υπηρεσιών και συναφών θεμάτων που, όπως εξήγησε ο Εκπρόσωπος, αφορά τη δημιουργία μητρώων εμπιστευμάτων που θα τηρούνται από τις αρμόδιες εποπτικές Αρχές, οι οποίες θα έχουν πρόσβαση σε αυτά προς υποβοήθηση του έργου τους. Είναι, σημείωσε, σημαντικό νομοσχέδιο γιατί δίδει το μήνυμα ότι η Κύπρος είναι υγιές χρηματοπιστωτικό κέντρο και σταματά να υπάρχει η ψιθυρολογία ότι η Κύπρος είναι χρηματοπιστωτικό κέντρο με την λογική του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Ο κ. Στυλιανίδης μίλησε για πολύ σημαντικό νομοσχέδιο που αν το αθροίσουμε με τις αποφάσεις της Moneyval, αποδεικνύει ότι «η συκοφαντία που υπήρξε μέχρι τώρα για τη χώρα μας, ουσιαστικά ήταν εκ του πονηρού».

Το δεύτερο σχετικό νομοσχέδιο αφορά το Νόμο περί Διεθνών Εμπιστευμάτων του ’13, συνέχισε ο Εκπρόσωπος και με αυτό διαγράφεται το άρθρο 15 που εξαιρεί τα διεθνή εμπιστεύματα από την υποχρέωση εγγραφής δυνάμει οποιουδήποτε νόμου. «Ουσιαστικά η εν λόγω διάταξη έρχεται σε αντίθεση με τις προτεινόμενες διατάξεις για τη δημιουργία μητρώων εμπιστευμάτων από τις αρμόδιες εποπτικές Αρχές, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών». Μέσω αυτού του τροποποιητικού νομοσχεδίου, πρόσθεσε, δημιουργούνται μητρώα εμπιστευμάτων και είναι το αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης με την Τρόικα και εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, με βάση το μνημόνιο.

Είναι και αυτό μέρος ενεργειών ώστε η Κύπρος να επανακτήσει το κύρος της ως αξιόπιστο χρηματοπιστωτικό κέντρο, σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Σημειώνεται ότι η τροποποίηση του νομοσχεδίου φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας αφορά επίσης μνημονιακό νομοσχέδιο.

Ερωτηθείς εάν υπήρξε συζήτηση για κατάργηση Ημικρατικών οργανισμών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι εκφράσθηκαν απόψεις από κάποιους Υπουργούς, αλλά το θέμα αναβλήθηκε για την επόμενη σύνοδο του Υπουργικού Συμβουλίου.

Αμμόχωστος

Κληθείς να πει εάν συζητήθηκε το θέμα της Αμμοχώστου, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι έγινε μια ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις επόμενες κινήσεις και κυρίως για την αποστολή επιστολών εκ μέρους του Προέδρου «για θέματα που έχουν σχέση με τις επικείμενες εξελίξεις και την επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό, και σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών θα οριστικοποιηθούν οι τελικές αποφάσεις και θέσεις».

Cyta – Συντεχνίες

Κληθείς να σχολιάσει «συντεχνιακά αιτήματα» για παύση του ΔΣ της Cyta, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η Κυβέρνηση αναμένει γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία για το θέμα, προσθέτοντας ότι «υπάρχει διαδικασία που έχει σχέση με γνωμάτευση από Γενική Εισαγγελία και την περιμένουμε».

Η κοινωνία, συνέχισε, βασίζει τη συνοχή της στην ηθική διάσταση των πραγμάτων και η πολιτική δήλωση αναφορικά με θέματα ερευνητικών επιτροπών είναι πως «ο οποιοσδήποτε βρίσκεται σε αξίωμα ή δημόσια θέση και για κάποιους λόγους είναι υπό διερεύνηση από ερευνητικές επιτροπές, λόγοι ευθιξίας πρέπει να του επιβάλλουν τουλάχιστον να απέχει από τη δεδομένη θέση και αξίωμα από όπου υπηρετεί». Ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις ευθιξίας ως κατ’ εξοχήν δημόσιο πρόσωπο και ως προσωπικότητα, πρόσθεσε.

Γεύμα μετά συζύγων

Της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου ακολούθησε γεύμα που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η σύζυγός του Άντρη Αναστασιάδη στην εξοχική κατοικία του Τροόδους. Στο τραπέζι με την παραδοσιακή σούβλα και άλλα κυπριακά εδέσματα, παρακάθισαν επίσης οι τέσσερις Επίτροποι που έχει διορίσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, Ιωάννα Παναγιώτου, Εμμανουέλλα Λαμπριανίδου – Μουσιούττα, Καίτη Κληρίδου, Γιάννης Γιαννάκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα