Κατάργηση φορολογίας για ακίνητη περιουσία μέχρι 5.000 ευρώ

19:00 20/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την κατάργηση φορολογίας για ακίνητη περιουσία μέχρι 5.000 ευρώ, αποφάσισε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο σε συνεδρία που πραγματοποιήθηκε στην εξοχική κατοικία του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Τρόοδος.

O Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης εξήγησε πως πρόκειται για τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας, σύμφωνα με την οποία για ακίνητη περιουσία μέχρι 5.000 (αξία του 1980) καταργείται οποιαδήποτε φορολογία. Καταργείται επίσης το ελάχιστο ποσό των 75 ευρώ που προνοούσε το προηγούμενο νομοσχέδιο για ακίνητη περιουσία μέχρι 40.000 ευρώ και θα καταβάλλεται φορολογία

έξι τοις χιλίοις επί της αξίας της περιουσίας πάνω από 5.000 ευρώ.

Με την επικαιροποίηση των νέων αξιών που πραγματοποίησε το Κτηματολόγιο φάνηκε ότι υπήρχαν 10 εκ ευρώ τα οποία έπρεπε να επιστραφούν στους φορολογούμενους, σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης, λέγοντας πως πρόκειται για επιπλέον 10 εκατομμύρια του ποσού που είχε συμφωνηθεί στο Μνημόνιο του Νοεμβρίου, το οποίο ήταν 78 εκ ευρώ πέραν του ποσού που είχε εισπραχθεί τα προηγούμενα χρόνια, όπως είπε.

«Με τον τρόπο αυτό το ποσό αυτό επιστρέφεται πίσω στους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας χαμηλής αξίας». Σημείωσε δε ότι για περιουσίες χαμηλής αξίας σε ορεινές περιοχές, για τις οποίες οι ιδιοκτήτες θα έπρεπε να πληρώσουν 75 ευρώ, τώρα δεν χρειάζεται να πληρώσουν φόρο ακίνητης περιουσίας. Έδωσε ως παράδειγμα «ένα χωράφι με τρεις ελιές» στα ορεινά, ο ιδιοκτήτης του οποίου θα έπρεπε, με βάση την προηγούμενη νομοθεσία, να πληρώσει 75 ευρώ, αλλά τώρα αυτό δεν χρειάζεται.

Το κράτος, είπε, θεωρεί ότι το διοικητικό κόστος για τέτοιες περιουσίες είναι πολύ μεγάλο και καταργεί τη φορολογία για τις περιουσίες χαμηλής αξίας. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ανέφερε ότι το κράτος αναμένεται να εισπράξει γύρω στα 105-110 εκ ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα