Eχουμε εφαρμόσει όλες τις εισηγήσεις της Τρόικα, τονίζει ο ΥΠΟΙΚ

18:50 21/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σε ενημέρωση των εταίρων του στην Ευρωζώνη για την πορεία υλοποίησης του κυπριακού μνημονίου θα προβεί στη σημερινή συνεδρία του Eurogroup ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, προσθέτοντας ότι η Κύπρος έχει ικανοποιήσει όλες τις εισηγήσεις της Τρόικα.

Το κυπριακό μνημόνιο δεν αναμένεται

αν συζητηθεί διεξοδικά στη σημερινή συνεδρία καθώς δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι κεφαλαιακές ανάγκες του χρηματοπιστωτικού συστήματος,

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ κατά την προσέλευσή του στη σύνοδο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, ο κ. Σιαρλή είπε ότι θα ενημερωθεί για τις όποιες εκκρεμότητες εάν υπάρχουν για την κυπριακή δανειακή σύμβαση.

«Θα ενημερώσουμε για το τι έχουμε κάνει. Όπως γνωρίζετε έχουμε ικανοποιήσει όλες τις εισηγήσεις και έχουμε ανταποκριθεί πλήρως στο τι προνοείται στο μνημόνιο όσον αφορά τον δημόσιο τομέα τις διαρθρωτικές αλλαγές και επίσης όσον αφορά τις αλλαγές στον χρηματοπιστωτικό τομέα», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Σιαρλή, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «εικασίες» τα περί ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Όπως ανέφερε ο κ. Σιαρλή, «κατά συνέπεια, από πλευράς δικής μας κρίνουμε ότι έχουμε κάνει ό,τι μας είχε ζητηθεί και ότι κρίνεται απαραίτητο για αυτό που ονομάζουμε αρχική εργασία (prior action) του μνημονίου».

Είπε ότι στη σημερινή συνεδρία θα γίνει ενημέρωση από κυπριακής πλευράς όσο και από την πλευρά της Τρόικας για την πορεία υλοποίησης του μνημονίου.

«Σημαντικό είναι και θα τονίσουμε ότι όλες αυτές οι ενέργειες έχουν γίνει με την ομόφωνη ή σχεδόν ομόφωνη απόφαση της Βουλής και από την πλευρά του Eurogroup πιθανώς να ακούσουμε εάν υπάρχουν ή εάν παραμένουν οτιδήποτε εκκρεμότητες ή τι προβλέπουν εκείνοι δεδομένου ότι υπάρχει ακόμη το θέμα της συγκεκριμενοποίησης του ποσού που χρειάζεται για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το οποίο όμως είναι υπό εξέλιξη και αναμένουμε ότι σύντομα και αυτό θα είναι γνωστό», είπε.

Εικασίες τα περί ξεπλύματος

———————————–

Ερωτηθείς τι θα απαντήσει στις αιτιάσεις περί ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, ο κ., Σιαρλή ανέφερε ότι «εκεί εμείς θα μπορούσαμε να απαντήσουμε, όπως απαντήσαμε και προηγουμένως ότι αυτά είναι εικασίες».

«Από πλευράς δικής μας εμείς είμαστε ικανοποιημένοι ότι τόσο σε επίπεδο νομοθεσίας αλλά και σε επίπεδο εκτέλεσης έχουμε κάνει όλα όσα ζητούνται από την πλευρά τη δική μας», είπε ο κ. Σιαρλή διευκρίνισε ότι αναφέρεται και στο θέμα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και στο θέμα των ανταλλαγών πληροφοριών.

Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές σε γερμανικά ΜΜΕ ότι ενδεχομένως η Κύπρος να μπορεί να δημιουργήσει συστημικό πρόβλημα στην ευρωζώνη παρά το μικρό της μέγεθος, ο κ. Σιαρλή ανέφερε ότι αυτό χρήζει μεγάλης συζήτησης,

«Είναι γεγονός ότι η Κύπρος αποτελεί ένα πολύ μικρό κομμάτι του συνόλου στην Ευρώπη, αλλά οι επιπτώσεις θα αξιολογηθούν», κατέληξε.

Εξάλλου ερωτηθείς για το λόγο καθυστέρησης της έγκρισης της δανειακής σύμβασης, ο κ. Σιαρλή ανέφερε ότι η Κύπρος βρίσκεται στη διαδικασία καθορισμού των κεφαλαιακών αναγκών του τραπεζικού τομέα, η οποία χρειάζεται κάποιο χρόνο.

Σε ερώτηση αν η δανειακή συμφωνία θα υπογραφεί μετά τις εκλογές, ο κ. Σιαρλή ανέφερε ότι «εμείς θα κάνουμε ό,τι εξαρτάται από εμάς, Απ’ εκεί και πέρα χρειάζεται χρόνος».

Keywords
Τυχαία Θέματα