Τουρκία: Δακρυγόνα σε διαδήλωση έπειτα από πολύνεκρο εργατικό δυστύχημα

19:50 7/9/2014 - Πηγή: AEK365

Δακρυγόνα και αντλίες νερού χρησιμοποίησε την Κυριακή η αστυνομία στην Κωνσταντινούπολη εναντίον διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για το θάνατο δέκα εργατών από πτώση ανελκυστήρα σε υπό κατασκευή ουρανοξύστη.
Η αστυνομία επενέβη την ώρα που περίπου 1.000 διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί γύρω από το κτήριο, ύψους 32 ορόφων, για να εκδηλώσουν την οργή τους για την έλλειψη μέτρων ασφαλείας στα εργοτάξια

της χώρας.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, η Τουρκία κατέχει την τρίτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τη θνησιμότητα στους χώρους εργασίας.
«Δεν πρόκειται για ατύχημα, δεν αποτελεί κακοτυχία, είναι δολοφονία» φώναζε το πλήθος στη διαδήλωση.
Είναι η πρώτη αναμέτρηση διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι αρχές ανακοίνωσαν την έναρξη έρευνας για την μοιραία πτώση του ανελκυστήρα στο εμπορικό κέντρο Τορουνλάρ το Σάββατο.
Αν και η αιτία της τραγωδίας δεν έχει γίνει γνωστή, υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο ανελκυστήρας παρουσίασε βλάβη πριν από 15 ημέρες και οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο περίμεναν τα κονδύλια για την επισκευή του.
Η τουρκική αστυνομία άφησε την Κυριακή ελεύθερα τα δέκα άτομα που είχαν συλληφθεί, ανάμεσά τους και ο επικεφαλής του εργοταξίου.
Το δυστύχημα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η τουρκική αντιπολίτευση ζήτησε επιτακτικά από την κυβέρνηση της βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας στην εργασία.
«Τα εργατικά ατυχήματα έχουν μετατραπεί σε εργατικές δολοφονίες» δήλωσε ο ηγέτης του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Πηγή: in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα