Τα οστά του Ριχάρδου του Γ' αμφισβητούν τη βασιλεία της βασίλισσας Ελισάβετ

23:52 3/12/2014 - Πηγή: AEK365

Ανησυχία έχει κατακλύσει την βασιλική οικογένειας της Αγγλίας καθώς γενετικές εξετάσεις στα οστά του Ριχάρδου Γ' αποκαλύπτουν ότι στην οικογένεια υπήρχε ένα νόθο τέκνο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει η πιθανότητα να μην κυλά βασιλικό αίμα στις φλέβες της Ελισάβετ Β'.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα οστά που βρέθηκαν το 2012 στο Λέστερ και θεωρήθηκε πως ανήκαν στον Ριχάρδο Γ' (1452-1485), τον τελευταίο Άγγλο βασιλιά του Οίκου της Υόρκης. Το μιτοχονδριακό DNA

του σκελετού, το οποίο κληροδοτείται στους απογόνους αποκλειστικά από τη μητέρα, βρέθηκε να ταιριάζει με δύο εν ζωή συγγενείς του βασιλιά, οι οποίοι είναι 14α ξαδέλφια του.

Αυτό δείχνει ότι κατά 99,999% τα οστά να είναι όντως του Ριχάρδο Γ', αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Nature Communications.

Όμως η εξέταση του χρωμοσώματος Υ, το οποίο κληροδοτείται στους άνδρες από τον πατέρα έκρυβε μια μεγάλη έκπληξη. Το Υ των οστών ανήκε σε μια σπάνια ποικιλία και δεν ταίριαζε με τους εν ζωή συγγενείς του βασιλιά -ένδειξη απιστίας στην βασιλική οικογένεια.

Αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα τώρα είναι περίπλοκα.

Ο Ριχάρδος Γ' δεν έκανε παιδιά, έτσι δεν υπάρχουν άμεσοι απόγονοί του. Εξέτασαν όμως απογόνους τoυ πέμπτου Δούκα του Μπόφορτ, ο οποίος ήταν μακρινός του ξάδελφος, ενώ και οι δύο ήταν απόγονοι του Εδουάρδου Γ'.

Ανάλογα με το σημείο του γενεαλογικού δέντρου όπου συνέβη η απιστία, το οποίο δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί, ο Ριχάρδος Γ' μπορεί να μην είχε δικαίωμα στο θρόνο. Το ίδιο όμως ισχύει για τον συγγενή και μεγάλο του αντίπαλο, τον Ερρίκο Τυδώρ, ο οποίος νίκησε και σκότωσε τον Ριχάρδο Γ΄ στη μάχη του Μπόσγουορθ το 1485, ολοκληρώνοντας τον Πόλεμο των Ρόδων. Η νίκη σήμανε το τέλος του Οίκου της Υόρκης και έφερε στο θρόνο τη δυναστεία των Τυδώρ, από την οποία προέρχεται η σημερινή βασιλική οικογένεια.

Ο Ερρίκος Τυδώρ ήταν όμως μακρινός ξάδελφος του Ριχάρδου Γ', καθώς ήταν και οι δύο απόγονοι του Εδουάρδου Γ'. Σύμφωνα με τα ευρήματα, ένας από τους δύο θα μπορούσε να είναι νόθος. Και αυτό σημαίνει ότι τα αποτελέσματα των γενετικών εξετάσεων ίσως θέτουν υπό αμφισβήτηση είτε την αξίωση του Ριχάρδου Γ' να παραμείνει στο θρόνο είτε το δικαίωμα των Τυδώρ στη βασιλεία.

Οι ερευνητές ωστόσο διευκρίνισαν πως δεν γνωρίζουν αν η απιστία συνέβη πριν ή μετά τον Ριχάρδο Γ'. Στατιστικά πιθανότερο είναι να συνέβη στις επόμενες γενιές, κάτι που δεν θα επηρέαζε τη βασιλική διαδοχή.

«Υπάρχουν πάντως και σημεία της [γενεαλογικής] αλυσίδας που αν έσπαγαν θα επηρέαζαν υποθετικά τη βασιλεία» είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο ο Κέβιν Σρούρερ, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ που συμμετείχε στην έρευνα.

Σε ερώτηση για το εάν τα ευρήματα επηρεάζουν τη σημερινή βασιλική οικογένεια, ο καθηγητής απάντησε πως «η βασιλική διαδοχή δεν είναι μια άμεση κληρονομιά από τους πατέρες στους γιους και/ή τις κόρες. Η Ιστορία είχε μια σειρά από στροφές και γυρίσματα» είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα