Σπύρος Κοντούλης: Ο ήρωας της ΑΕΚ

13:11 28/10/2013 - Πηγή: AEK365

Η ΑΕΚ την περίοδο πριν τον Μεγάλο Πόλεμο μεσουρανούσε. Όσοι είχαν την τύχη να την δουν μιλούν για μια ομάδα εξωπραγματική για τα δεδομένα της εποχής. Δυστυχώς όμως αυτή η μεγάλη ομάδα διαλύθηκε ξαφνικά με την εισβολή των Ναζί στη χώρα μας. Μέλος της ήταν και ο Σπύρος Κοντούλης. Γεννημένος το 1915 στον Πειραιά ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στην τοπική Άμυνα και το 1935 πήγε στην Ένωση. Δυνατός μέσος μαζί με τους θρυλικούς Τζανετή.

Μαρόπουλο, Σκλαβούνο κτλ κέρδισε το Πρωτάθλημα το 1939 και το νταμπλ την επόμενη σεζόν ενώ φόρεσε και τη φανέλα με το εθνόσημο τρεις φορές.

Στα χρόνια της κατοχής ανέβηκε στο βουνό και υπήρξε ενεργό μέλος της αντίστασης κατά των Ναζί. Τον Απρίλιο του 1944 κατέβηκε στην Αθήνα σε μια προσπάθεια να δει τους δικούς του ανθρώπους. Συνελήφθη όμως από γερμανική περίπολο και μεταφέρθηκε στις φυλακές Χαϊδαρίου. Τον Ιούνιου του ίδιου χρόνου οι Γερμανοί μετέφεραν τον Κοντούλη μαζί με άλλους συναγωνιστές του στο σκοπευτήριο της Καισαριανής για να τους εκτελέσουν. Στο δρόμο και συγκεκριμένα στο ύψος του Μετς ο Κοντούλης πήδηξε από το καμιόνι και προσπάθησε να αποδράσει. Οι Ναζί των γάζωσαν με ριπές στην πλάτη. Ήταν 29 ετών...

Η περίπτωση του Κοντούλη δεν είναι μοναδική στην ιστορία εκείνης της μεγάλης ομάδας της ΑΕΚ. Πολλά από τα μέλη της είχαν αντιστασιακή δράση και το πλήρωσαν με τη ζωή τους πεθαίνοντας όμως ελεύθεροι.

Keywords
Τυχαία Θέματα