Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης. Αν πάθει κακό η Ελλάδα θα πάθει κι η Ευρωζώνη

16:59 8/4/2015 - Πηγή: AEK365

Σε εξελιξη βρίσκεται η κοινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν κατόπιν της τρίωρης συνάντησής του στη Μόσχα, η οποία ολοκληρώθηκε με την υπογραφή διμερών συμφωνιών. Η αποκατάσταση της εμπορικής σχέσης Ελλάδας-Ρωσίας βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών στο Κρεμλίνο, όπως δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ξεκινώντας ο Πούτιν

ανέφερε ότι «Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στη συνεργασία στον τομέα του εμπορίου»

»Μιλήσαμε για την ενέργεια για να εξασφαλίζονται τα 2/3 της Ελλάδας ως προς τις ανάγκες για φυσικό αέριο αλλά και για τη νέα διαδρομή που θα περνάει το αέριο της Ρωσίας στην Ευρώπη. Η Ελλάδα θα γίνει βασικός δρόμος διανομής και θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας. Μιλήσαμε και για τη βιομηχανία και για τις εξαγωγές των ρωσικών βιομηχανιών στην Ελλάδα. Θα εξυγχρονιστούν οι σιδηρόδρομοι της Θεσσαλονίκης. Ενισχύεται και η περιφερειακή συνεργασία. Ενισχύονται οι επαφές στον τομέα του τουρισμού.

»Μιλήσαμε για την Κύπρο και για την ανάγκη να μη γίνονται επεμβάσεις απ' έξω πέραν του ΟΗΕ. Τέθηκε επί τάπητος και το ζήτημα της Ουκρανίας για την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ», ανέφερε ο πρόεδρος Πούτιν ολοκληρώνοντας την ομιλία του ευχαριστώντας τον Τσίπρα για την επίσκεψή του.

Από την άλλη, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα για τις ελληνορωσικές σχέσεις που βασίζονται σε κοινούς αγώνες ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό αλλά και στις κοινές παραδόσεις και την κοινή θρησκευτική πεποίθηση.

»Οι σχέσεις μας ήταν σε ύφεση. Θα φέρουμε την άνοιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις. Άκουσα σχόλις Ευρωπαίων αξιωματούχων. Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα με αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα της να ασκεί γεωπολιτική πολιτική ως μεσογειακή χώρα της ευρύτερης παρευξείνιας γειτονιάς.

»Βασικός μας στόχος είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων του ελληνικού λαού. Συζητήσαμε για το πώς θα αυξηθούν οι εξαγωγές στην Ρωσία και για την άρση των απαγορεύσεων για τα ελληνικά γεωργικά προϊόντα. Μιλήσαμε για την ενίσχυση της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο στην Ευρώπη αλλά και για τον τουρισμό. Στόχος η κατασκευή ελληνικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στην ελληνική επικράτεις για την κάλυψη των αναγκών της χώρας αλλά και για την ενεργειακή ασφάλεια τηρώντας την ελληνική νομοθεσία και την αντίστοιχη της Ε.Ε.

»Μιλήσαμε και για το αμοιβαίο έτος συνεργασίας ανάμεσα στα δύο κράτη για το 2015-16. Είχαμε τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και θέσαμε το ζήτημα της ανάγκης για ειρήνη στην Ουκρανία. Εξέφρασα την αγωνία μου για τους Έλληνες της Κριμαίας και ζήτησα την εφαρμογή της απόφασης του Μινσκ.

»Η Ελλάδα θα συμβάλλει ενεργά στη δημιουργία γεφυρών μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας. Θα κάνουμε προσπάθειες για να επαναφέρουμε το εμπόριο στο προηγούμενο επίπεδο με κοινό σχέδιο δράσης. Συμφωνήσαμε να αποδίδουμε μεγαλύτερη σημασία στις επενδύσεις», τόνισε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη στάση της Ρωσίας στην αρχή της ελληνικής κρίσης που συμβούλευσε την Ελλάδα να στραφεί στο ΔΝΤ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν απάντησε: «Η ελληνική πλευρά δεν έθεσε αίτημα για οποιαδήποτε βοήθεια. Μιλήσαμε μόνο για συνεργασίες. Από τα κέρδη των επενδύσεων της Ρωσίας στην Ελλάδα, η χώρα θα μπορέσει να αποπληρώσει τις οφειλές της, αυτή είναι μια άλλου τύπου βοήθεια αν με καταλαβαίνετε. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μέρος στους διαγωνισμούς για ιδιωτικοποιήσεις και για επενδύσεις. Υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις στις υποδομές, στους αγωγούς, στα λιμάνια αλλά και σε ενεργειακούς πόρους, στη βιομηχανία και σε άλλες κατευθύνσεις αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Από την άλλη, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης. Η κρίση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά όλη την Ε.Ε. Αν πάθει κακό η Ελλάδα, θα πάθει συνολικά και η Ευρωζώνη. Η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα και έχει χάσει μέρος της δύναμης της, αλλά δεν έχει χάσει τη γεωπολιτική της δυναμική. Έχει κάθε δικαίωμα να αξιοποιεί τη γεωπολιτική της θέση για να ξεπεράσει την κρίση».

Σχετικά με την γεωργία και το εμπάργκο της Ρωσίας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Σε ό,τι αφορά τον γεωργικό τομέα, έχω να πω πως τα αντίμετρα μας έκαναν κακό, αλλά ήρθαν σαν απάντηση σε μέτρα της Ε.Ε. με τα οποία εμείς σαν κυβέρνηση διαφωνούμε. Δεν είναι λύση ένας οικονομικός πόλεμος», ενώ ο κ. Πούτιν τόνισε: «Η συνεργασία μας στον αγροτικό τομέα ήταν πολύ καλή. Καταλαβαίνω πως η Ελλάδα αναγκάστηκε να ψηφίσει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, να υπάρξουν εξαιρέσεις για μία μόνο χώρα της Ε.Ε. Ωστόσο συζητήσαμε για κοινές επιχειρήσεις και για προοπτικές, για να μην υπάρχουν προβλήματα για τους Ρώσους παραγωγούς. Πρέπει να τελειώσουμε με τον οικονομικό πόλεμο και να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις μας και στον γεωργικό τομέα».

»Αν η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει πως είναι δυνατή η αντικατάσταση της συνεργασίας με τη Ρωσία, τότε είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε όλους τους τομείς , σε όλα τα επίπεδα. Στον πολιτισμό η συνεργασία μας δεν σταμάτησε ποτέ, θα μπορούσε να προχωρήσει και στην οικονομία. Κάθε χώρα είναι ελεύθερη να αποφασίσει μόνη της για το τί θα κάνει, σε ποιον θα απευθυνθεί. Δεν κατάλαβα γιατί θεωρήθηκε παράδοξη η συνάντηση μου με τον Α. Τσίπρα. Είμαστε εντός της Ε.Ε.».

«Στο καράβι της Ε.Ε. είμαστε όλοι συνεπιβάτες και συνιδιοκτήτες δεν υπάρχουν λαθρεπιβάτες. Αν πέσει κάποιος από το καράβι, τότε αυτό θα πέσει στα βράχια. Σεβόμαστε τις Συνθήκες που έχουμε υπογράψει αλλά το δικαίωμα μας είναι να έχουμε μια ενεργητική εξωτερική πολιτική», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου, ο κ. Πούτιν ανέφερε: «Από τον αγωγό θα υπάρξουν τεράστια κέρδη για την Ελλάδα και θα είναι φορολογικά έσοδα σε όλα τα επίπεδα της εθνικής οικονομίας. Θα υπάρξει συγχρηματοδότηση. Εξετάζουμε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας», ενώ ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Δεν θα υπάρξει Turkish Stream στο ελληνικό έδαφος, θα υπάρξει μόνο ελληνικός αγωγός. Κατέληξε ο κ. Τσίπρας».

Keywords
Τυχαία Θέματα