«Βόμβα» Φίλη για τα 500 εκατ. των πολεμικών αεροσκαφών

16:55 8/4/2015 - Πηγή: AEK365

O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης καταφέρθηκε εναντίον της απόφασης της κυβέρνησης να εγκρίνει εξοπλιστικό πρόγραμμα αναβάθμισης πέντε αεροσκαφών του Πολεμικού Ναυτικού έναντι 500 εκατ. δολαρίων.

Ο Φίλης μιλώντας στην επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής που συνεδριάζει για τον διορισμό της νέας διοίκησης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) ανέφερε ότι υπάρχει

θέμα με την απόφαση της κυβέρνησης να εγκρίνει το πρόγραμμα 500 εκατ. δολαρίων την ώρα που δίνει μόλις 200 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

«Σε μια περίοδο που η κρίση μας επιβάλλει να μετράμε και το τελευταίο σεντ και δίνουμε μόλις 200 εκατ. ευρώ για την ανθρωπιστική κρίση πρέπει να προσέχουμε πώς διαθέτουμε κονδύλια για εξοπλισμούς. Δεν θέλω να μπω σε έρευνα σκοπιμότητας γιατι δεν γνωρίζω τα στοιχεία του φακέλου. Όμως πρέπει να γίνει συζήτηση», ανέφερε.

Παράλληλα, συμφώνησε και με την πρόταση της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου να υπάρξει άμεσα κοινή συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για τα εξοπλιστικά θέματα προκειμένου να συζητηθεί η συγκεκριμένη σύμβαση.

«Η συζήτηση είναι ενδεικτική για το τι συμβαίνει στο παρασκήνιο της χρυσοτόκου επιχείρησης των εξοπλισμών» ανέφερε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε: «Συμφωνώ με την Πρόεδρο να υπάρξει συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή με αφορμή το θέμα που προέκυψε. Θεωρώ ότι υπήρξαν ικανοποιητικές απαντήσεις από την κυβέρνηση όμως υπάρχει ένα γενικότερο ζήτημα καθώς σε μια περίοδο που η κρίση μας επιβάλλει να μετράμε και το τελευταίο σεντ και μας επιβάλλει να δίνουμε μόλις 200 εκατ. ευρώ για την ανθρωπιστική κρίση πρέπει να προσέχουμε στο πως διαθέτουμε κονδύλια για εξοπλισμούς».

Από την άλλη πάντως, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Τόσκας υπεραμύνθηκε του προγράμματος υποστηρίζοντας ότι τα αεροσκάφη είναι απολύτως απαραίτητα για τις επιχειρησιακές ανάγκες της χώρας. Ωστόσο δεν κατάφερε να δώσει πειστικές απαντήσεις στο γιατί το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο (ΑΝΣ) το 2009 έκρινε ομόφωνα πως τα συγκεκριμένα πέντε αεροσκάφη πρέπει να καθηλωθούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα