Σαρκοζί-Ολάντ στον αγώνα του ντιμπέιτ

22:38 2/5/2012 - Πηγή: AEK365

Την τελευταία ελπίδα του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, αποτελεί το ντιμπέιτ το οποίο άρχισε πριν λίγα λεπτά στην γαλλική τηλεόραση μεταξύ του Σαρκοζί και του αντιπάλου του, Φρανσουά Ολάντ.

Ο γαλλικός Τύπος παρομοιάζει το ντιμπέιτ με «τελικό πυγμαχίας», σύγκρουση δυο εκ διαμέτρου αντίθετων προσωπικοτήτων, σύγκρουση «δύο διαφορετικών οραμάτων για τη Γαλλία».

Οι υποψήφιοι είχαν το λόγο για αλλαγές, όμως αντίθετα για τη θεματολογία

των ερωτήσεων το λόγο έχουν μόνο οι δύο δημοσιογράφοι που θα τους υποβάλλουν τις ερωτήσεις.

Τα κύρια θέματα που θα θιγούν είναι η απασχόληση και η ανεργία, η αγοραστική δύναμη των Γάλλων, διάφορα κοινωνικά θέματα, η εξωτερική πολιτική, η Ευρώπη και η μετανάστευση.

Θέματα της επικαιρότητας που αφορούν στον τέως γενικός διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, ή στις καταγγελλόμενες μυστικές συμφωνίες του Σαρκοζί με τον Καντάφι, μπορεί να έλθουν στη συζήτηση από τους ιδίους τους υποψήφιους με στόχο να πληγεί ο αντίπαλος.

Η συζήτηση μεταδίδεται από σχεδόν όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα σε ταυτόχρονη σύνδεση και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Προβλέπεται ότι οι τηλεθεατές θα είναι πάνω από 20.000.000.

Ο Φρανσουά Ολάντ έχει απορρίψει την πρόταση του Νικολά Σαρκοζί για τη διεξαγωγή τριών ντιμπέιτ.

«Το ντιμπέιτ μπορεί να αλλάξει τα πράγματα και μάλλον θεωρεί και ο ίδιος ότι είναι κρίσιμο, γι'αυτό ζήτησε και τρία» ανέφερε ο Γκενέλ Γκολτ, στέλεχος της εταιρείας δημοσκοπήσεων TNS-Sofres.

Το θέμα που αναμένεται να επικρατήσει στο ντιμπέιτ είναι η οικονομική κρίση. Με την ανεργία να έχει φτάσει στη Γαλλία σε επίπεδα ρεκόρ, ο Φρανσουά Ολάντ έχει ζητήσει περισσότερες δαπάνες και υψηλότερους φόρους για να βοηθήσει την ανάπτυξη.

Ο Νικολά Σαρκοζί υποστηρίζει ότι η πολιτική του Φρανσουά Ολάντ θα οδηγήσει τη Γαλλία βαθύτερα στην κρίση.

Ο Γάλλος πρόεδρος δέχθηκε μεγάλο πλήγμα από την απόφαση της Μαρίν Λεπέν να ψηφίσει λευκό στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου, η οποία στον πρώτο γύρο συγκέντρωσε ποσοστό 18%, κάλεσε έμμεσα τους ψηφοφόρους της να κάνουν το ίδιο.

Το ντιμπέιτ θα ευνοήσει μάλλον τον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος έχει μεγαλύτερη πείρα και καλύτερη επίδοση στις τηλεοπτικές εμφανίσεις.

Τα ντιμπέιτ θεωρούνται ότι συχνά έχουν κρίνει την προεκλογική μάχη. Για παράδειγμα, το 1974 ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν είπε στον Φρανσουά Μιτεράν ότι δεν «έχει το μονοπώλιο της καρδιάς» του γαλλικού λαού. Η φράση αυτή έγινε ισότιμη με τη νίκη του.

Keywords
Τυχαία Θέματα