Τρία εκατομμύρια άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της τρομοκρατίας (ΦΩΤΟ/VIDEO)

17:32 11/1/2015 - Πηγή: AEK365

Το Παρίσι «βυθίστηκε» σήμερα από τη μεγαλύτερη συγκέντρωση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ από την απελευθέρωση του Παρισιού από τους ναζί το 1944. Απίστευτος αριθμός πολιτών έστειλε ηχηρό μήνυμα υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας μετά το μακελειό στο Charlie Hebdo και το διήμερο τρόμου που ακολούθησε. Μαζί τους και δεκάδες ηγέτες από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο στην Πορεία Ενότητας, γεγονός εξίσου ιστορικού χαρακτήρα.

Η προσέλευση ήταν «πρωτοφανής» σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας,

το οποίο ανέφερε πως δεν μπορεί να δώσει ακριβή αριθμό καθώς τα πλήθη ήταν τόσο μεγάλα που εξαπλώθηκαν πέραν της καθορισμένης διαδρομής της πορείας. Εκτιμάται ότι δύο εκατομμύρια άνθρωποι πλημμύρισαν το Παρίσι, και άλλο ένα εκατομμύριο διαδήλωσε σε όλη τη Γαλλία. Συνολικά τρία εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν μπροστά για να υψώσουν τοίχος στο φόβο και να υπερασπιστούν τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας απέναντι στον κίνδυνο της τρομοκρατίας και του θρησκευτικού εξτρεμισμού.

Στην πρώτη γραμμή της διαδήλωσης οι συγγενείς και φίλοι των θυμάτων τόσο από τη Charlie Hebdo όσο και από το εβραϊκό παντοπωλείο.

Περισσότεροι από 45 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έδωσαν το «παρών» στην πορεία δίπλα στον Φρανσουά Ολάντ. Ανάμεσά τους οι Άνγκελα Μέρκελ, Ντέιβιντ Κάμερον, Ματέο Ρέντσι, Αντώνης Σαμαράς, Μαριάνο Ραχόι, Σαρλ Μισέλ, Χέλεν-Τόρινγκ Σμιτ, καθώς και πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Ο Φρανσουά Ολάντ βρέθηκε στην πρώτη γραμμή περιστοιχιζόμενος από αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων -με την Άνγκελα Μέρκελ στα αριστερά και τον πρόεδρο του Μαλί στα δεξιά του. Στην ίδια σειρά περπάτησαν μαζί σε απόσταση λίγων μέτρων οι Μπενιαμίν Νετανιάχου και Μαχμούντ Αμπάς.

Στην πορεία έδωσαν επίσης το «παρών» ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Μετείχε επίσης αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Μανώλη Γλέζο.

Στο Παρίσι βρέθηκαν ηγέτες αφρικανικών χωρών όπως του Μαλί, του Νίγηρα και της Γκαμπόν, όπως και ο πρωθυπουργός της Τυνησίας Μεχντί Τζομά. Παρόντες ακόμη ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα και η βασίλισσα Ράνια, ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Στην Πλατεία Δημοκρατίας κυριάρχησαν πλακάτ όχι μόνο για το Charlie Hebdo αλλά και πλακάτ μουσουλμάνων με το μήνυμα «όχι στο όνομά μου», όπως και πλακάτ που καταδικάζουν την εξίσωση του Ισλάμ με την τρομοκρατία. Στις διαδηλώσεις του Σαββάτου, δίπλα στα πλακάτ για το Charlie Hebdo βρίσκονταν και συνθήματα εναντίον του κινδύνου ενίσχυσης της ισλαμοφοβίας.

Μετά την ολοκλήρωση της μεγαλειώδους πορείας ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου μετέβησαν μαζί στη Μεγάλη Συναγωγή του Παρισιού, όπου έγιναν δεκτοί με επευφημίες κατά την είσοδό τους.

Οι δύο ηγέτες παρέστησαν στην τελετή που πραγματοποιήθηκε ως φόρος τιμής στα θύματα των επιθέσεων του Παρισιού, μεταξύ των οποίων οι τέσσερις Γάλλοι, μέλη της εβραϊκής κοινότητας, που σκοτώθηκαν την Παρασκευή από τον Αμεντί Κουλιμπαλί στην Πορτ ντε Βενσέν.

Σε πορεία στη νότια Γαλλία, στην Μποκέρ, βρέθηκε εν τω μεταξύ η αρχηγός του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, «εξόριστη» από τη διαδήλωση στο Παρίσι ώστε να μην πάρει ξενοφοβικό χαρακτήρα.

Διαδηλώσεις αλληλεγγύης έλαβαν χώρα την ίδια στιγμή στην Ευρώπη και διεθνώς. Στη Μαδρίτη οι διαδηλωτές τραγουδούσαν τη Μασσαλιώτιδα, τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας, στο Λονδίνο το πλήθος στην πλατεία Τραφάλγκαρ κρατούσε γαλλικές σημαίες, στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις «εναντίον του μίσους» και παντού οι πολίτες κρατούσαν πλακάτ με το σύνθημα «Είμαστε όλοι Σαρλί».

Keywords
Τυχαία Θέματα