Οι παλαίμαχοι Παναιγιάλειου και ΑΕΚ, ξύπνησαν αναμνήσεις και μοίρασαν την αγάπη τους, για τα παιδιά των ΑΜΕΑ Αιγίου

22:29 26/9/2014 - Πηγή: AEK365

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΟΥΡΤΖΗΣ

Και μόνο να έβλεπε κάποιος, τα χαμογελαστά πρόσωπα, των παιδιών με ειδικές ανάγκες-ικανότητες κατ εμάς-την ώρα που είχαν μπει στον αγωνιστικό χώρο κα προσέφεραν ανθοδέσμες στους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ και του Παναιγιάλειου, θα καταλάβαινε γιατί η εκδήλωση που οργάνωσαν οι παλαίμαχοι της "μαύρης θύελλας" πέτυχε απόλυτα.

Και όταν στο τέλος της βραδιάς, ο πρόεδρος των παλαιμάχων του Παναιγιάλιου Χρήστος Ρόρος και

οι συνεργάτες του, αποχαιρετούσαν από την πλατεία της Ακολής-στην παραλία της οποίας οι γηπεδούχοι δεξιώθηκαν τους καλεσμένους τους στο Bar Restaurant REFRAIN, την αποστολή των παλαιμάχων της ΑΕΚ, ήμασταν σίγουροι ότι το μεγαλείο που ζήσαμε την Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου στο Αίγιο, θα επαναληφθεί.

Μεγαλείο, που οφείλοταν όχι μονό στην πολύ καλή φιλοξενία, που ξεκίνησε από το παραθαλάσσιο «KAFE BONGO'S», που ανήκει στον γενικό αρχηγό του Παναιγιάλειου και μεγάλο ΑΕΚτζή Χρήστο Μαστροκυριάκο, αλλά και σε ακόμη δύο παράγοντες.

Αρχικά, η παρουσία του κορυφαίου παράγοντα που ανάδειξε η ιστορία του Παναιγιάλειου. Του Αστέριου Μπέλα. Τόσο κατά την διάρκεια του ταξιδιού μας με το πούλμαν της ΠΑΕ προς το Αίγιο, που είχαμε την τύχη να συνταξιδέψουμε, όσο και σε όλη την διάρκεια της παραμονής μας στην όμορφη πόλη της Αχαΐας, ο 84χρονος επίτιμος γενικός αρχηγός του Παναιγιάλειου, απέδειξε με την με εντυπωσιακό τρόπο περιπλάνηση της θύμησής του στο παρελθόν, ότι είναι "θησαυρός" ποδοσφαιρικών γνώσεων. Αφού ασπάστηκε αρχικά τους Ανδρέα Σταματιάδη και Στέλιο Σεραφείδη, κάθισε δίπλα στον λατρεμένο του Νίκο Σταθόπουλο-τον "Βιλαβέρντε" της ΑΕΚ κατά Φαίδωνα Κωνσταντουδάκη-και απαντούσε σε όποια ερώτηση του έκαναν οι "ενωσίτες" παλαίμαχοι σχετικά με το παρελθόν.

Θυμήθηκε πως ξεγέλασε τον Τρύφωνα Τζανετή για την απόκτηση του αείμνηστου Σταμάτη Σκαφίδα-και όχι μόνο- την ήττα του Παναιγιάλειου με 4-1 στη Νέα Φιλαδέλφεια την περίοδο 1958-59(σ.σ σκόρερς για την ΑΕΚ οι Ανδρέας Σταματιάδης (23΄-83΄και Γιώργος Πετρίδης (33΄-42΄και για τον Παναιγιάλειο ο Σοφιανός στο67΄), όταν ο Τζανούλας, με το που έπαιρνε την μπάλα στα πόδια την έδινε κατ' ευθείαν στον Κώστα Νεστορίδη και δεν μπόρεσε να τον μαρκάρει σε καμία στιγμή του αγώνα. Αλλά και το 2-2 εκείνης της περιόδου που είχε γίνει στις 8 Μαρτίου 1958, στο Αίγιο. Όταν η ΑΕΚ, με δύο γκολ Κώστα Νεστορίδη στο 32 και το 46΄, το πρώτο από μεταβίβαση του Γιάννη Κανάκη και το δεύτερο από πάσα του Ανδρέα Σταματιάδη είχε προηγηθεί 2-0, αλλά ο Παναιγιάλειος ισοφάρισε με δύο γκολ του Σοφιανού στο 58΄και το 76΄. Και ακόμη τον προπονητή του τον Ζώγα, από τον οποίο, όπως έλεγε, έμαθε τα πάντα για το ποδόσφαιρο..

Αλλά και για το πως από εκεί που ήταν ένας μέτριος ποδοσφαιριστής στο Αίγιο, σε μια νύχτα, χρίστηκε γενικός αρχηγός και με την με 2-0 νίκη του Παναιγιάλειου επί της Παναχαϊκής, που οδήγησε την ομάδα του Αιγίου στην συμμετοχή το Πρωτάθλημα Ελλάδος της περιόδου 1958-59, ως πρωταθλητής Νοτίου Ελλάδος, ξεκίνησε η μεγάλη παραγοντική του καριέρα....Και άλλα, και άλλα και άλλα, που αξίζει κάποιος να τα αναφέρει σε ειδικό θέμα...

Κατά δεύτερον στην περιπλάνηση της θύμησης, που έγινε από τους συμμετέχοντες ποδοσφαιριστές στην εκδήλωση. Με την παρουσία των Χρήστου Αντωνόπουλου(σ.σ. πήγε στον Παναιγιάλειο την περίοδο 1971-72 και κάθισε δύο σαιζόν)Μιχάλη Σιμιγδαλά(πήγε στο Αίγιο την περίοδο 1962-63), αλλά και του Νίκου Σταθόπουλου, που όπως έλεγε ο Αστέριος Μπελλας, πήρε τον Παναιγιάλειο από τα ερασιτεχνικά και τον έφτασε στην Β΄ Εθνική από την περίοδο 1978-79. Οι τρεις βετεράνοι άσοι των δύο ομάδων, τα έλεγαν κυρίως με τους, Κώστα Καραγιαννάκη, Χρήστο Καραπίτσο, Νίκο Μακρυγιάννη, Στέλιο Σακελλαρόπουλο(σ.σ. δεν αγωνίστηκε με τους γηπεδούχους αφού ήταν τραυματίας) αλλά και τον Θωμά Γερούκαλη, που χαρακτήριζε "κολόνα" για την άμυνα του Παναιγιάλειου τον Χρήστο Αντωνόπουλο.

Όμως δεν ήταν μόνο η παρουσία των τριών που προαναφέραμε και είχαν την ευκαιρία για περιπλάνηση της θύμησης με τους πρώην συμπαίκτες τους, γυρίζοντας το ρολόι του χρόνου πίσω κατά μισό αιώνα!

Ήταν και η παρουσία ιστορικών προσωπικοτήτων της ΑΕΚ. Όπως των Ανδρέα Σταματιάδη και Στέλιου Σεραφείδη, που συμμετείχαν στον ιστορικό αγώνα Παναιγιάλειου-ΑΕΚ 2-2 το 1958 και θυμήθηκαν πολλά με τον Αστέριο Μπέλλα. Και για να αναδείξουμε τα καμώματα της μνήμης, θα αναφέρουμε τι μας αποκάλυψε ο πρόεδρος των παλαιμάχων του Παναιγιάλειου Χρήστος Ρόρος. "Όταν είχε γίνει εκείνος ο αγώνας, ήμουν πίσω από τα τέρματα και μάζευα την μπάλα. Και θυμάμαι την ταχύτητα του Ανδρέα Σταματιάδη, αλλά και τις βιρτουόζικες κινήσεις του. Και παρακαλούσα να γίνω σαν κι' αυτόν όταν μεγαλώσω". Και η ρήση από τον δεξιοτέχνη άσο, έγινε όταν ασπάστηκε τον Ανδρέα Σταματιάδη, που χαρακτήρισε "τοτέμ" για την πολύπλευρη απ' όλα τα πόστα προσφορά του στην ΑΕΚ, για περίπου 60 χρόνια!

Στο Αίγιο όμως ήταν και ο Κώστας Νικολαϊδης, που φόρεσε ξανά την "κιτρινόμαυρη" φανέλα με τον "δικέφαλο αετό" και είχε να θυμηθεί πολλά από τους αγώνες του στο γραφικό γήπεδο της όμορφης πόλης. Τόσο με την ΑΕΚ, όσο και με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Αλλά και το Νίκο Σεβαστόπουλο, που έκανε περιπλάνηση της θύμησης, κυρίως στις κουβέντες του με τον Κώστα Μισαηλίδη, που μετά τη λαμπρή καριέρα που είχε κάνει στον Ατρόμητο Αθηνών (σ.σ. το 1971 είχε ενδιαφερθεί η ΑΕΚ για την απόκτησή του, αλλά τελικά ο Στάνκοβιτς προτίμησε τον Λάκη Νικολόυ), αγωνίστηκε για έξι χρόνια στο Αίγιο.

Η επίσκεψη στο "ΑΕΚοκάστρο" του Αντώνη Λημναίου,

Όμως ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το πούλμαν της ΠΑΕ ΑΕΚ, που μετέφερε την αποστολή των παλαιμάχων στο Αίγιο, έφτασε στην γραφική πόλη της Αχαΐας περίπου στις 17:00. Ο μεγάλος "Ενωσίτης" και γενικός αρχηγός της ΠΑΕ Παναιγιάλειος Χρήστος Μαστροκυριάκος και οι συνεργάτες του, μας περίμεναν στο παραθαλάσσιο KAFE BONGO'S, που ήταν ντυμένο στα "κιτρινόμαυρα", για να προσφέρουν ένα καφέ στα μέλη της αποστολής. Όσοι από τους κατοίκους του Αιγίου, περνούσαν από την παραλία, σταματούσαν για να αποθανατίσουν το πούλμαν με την επιγραφή "Ερχόμαστε"....

Ήταν τα πρώτα σημάδια για να κατανοήσουμε, ότι στο Αίγιο υπάρχει πολύ έντονο φιλοενωσίτικο στοιχείο. Ότι "ΑΕΚοκρατείτε"! Η για να ακριβολογούμε, ότι στην όμορφη πόλη, κάποιοι έχουν την ΑΕΚ ως θρησκεία .

Και ουσιαστικά αυτό το βιώσαμε, με την επίσκεψη που έκανε αντιπροσωπεία των βετεράνων της ΑΕΚ στις εργατικές πολυκατοικίες Ξερολυθίων. Εκεί, μπορεί το προσφυγικό στοιχείο να μη είναι τόσο έντονο, όσο στον Συνοικισμό της Δεξαμενής, που τα κτήρια της μοιάζουν με "γκέτο" και βρίσκονται περίπου 100 οικογένειες προσφυγικής καταγωγής, ή το κάτω συνοικισμό, στον οποίο μεγάλωσε ο Χρήστος Μαστροκυριάκος, και υπάρχει έντονο το προσφυγικό στοιχείο και κατ' επέκταση εντονότατη λατρεία για την ΑΕΚ. Όμως ο προσφυγικής καταγωγής και γεννημένος στο Αίγιο Αντώνης Λιμναίος, με πατέρα από το Αϊβαλή και μητέρα από το Τσεσμέ, έχει μετατρέψει το σπίτι του σε...ΑΕΚοκάστο. Η αν προτιμάτε, ένα μουσείο της ΑΕΚ, στο οποίο μπορεί να βρει κάποιος, από το πιο απλό, που είναι λάβαρα και φωτογραφίες της ΑΕΚ, μέχρι και αρχείο εφημερίδων σχεδόν μισού αιώνα, που αναφέρονται στην ΑΕΚ!

Οι οικοδεσπότες μας, μας μιλούσαν για το μεγαλείο της ΑΕΚ, που απεικονίζεται στα όσα έχει κάνει στο σπίτι του ο Αντώνης Λιμναίος. Και είχαμε την χαρά να το διαπιστώσουμε, όταν με «οδηγούς» τους Χρήστο Ρόρο και Κώστα Καραγιαννάκη, πήγαμε στον...πρωτότυπο προορισμό μας που μας περίμεναν ο Αντώνης Λιμναίος, με τον γιό του Θεόδωρο, αλλά και οι Γιώργος και Ευάγγελος Καλφόπουλος, ανεψιοί του Μίμη Παπαϊωάννου, από το σόι της γυναίκας του Μαρίας, που κατάγεται από την Βιλιβίνα Αιγίου.

Οι Στέλιος Σεραφείδης, Ανδρέας Σταματιάδης, Νίκος Σταθόπουλος, Απόστολος Τόσκας, και Μιχάλη Σιμιγδαλά, αποτελούσαν την αντιπροσωπεία της ΑΕΚ. Και εντυπωσιάστηκαν όταν είδαν στην πρόσοψη του σπιτιού ζωγραφισμένο τον «δικέφαλο αετό» και από πάνω γραμμένο με κεφαλαία «για πάντα» ΑΕΚ. Και επίσης μια σημαία της ΑΕΚ, μι ελληνικά και δύο κασκόλ του Παναιγιάλειου δεξιά και αριστερά από την σημαία. Αλλά και τις ρίζες της ΑΕΚ, να απεικονίζονται από την ζωγραφιά που έχει δημιουργήσει ο 68χρονος ελαιοχρωματιστής στον τοίχο που καλύπτει την δυτική πλευρά του σπιτιού του, σε διαστάσεις 15 επί 25 μέτρα! Μια τοιχογραφία ιστορία, που χρειάστηκε περίπου δυόμιση μήνες για να φτιάξει ο Αντώνης Λιμνάιος, όταν η ΑΕΚ έπεσε στη Γ Εθνική!

Η πρωτότυπη τοιχογραφία μάλιστα, φωτίζεται τα βράδια, με προβολέα που έχει βάλει ο αντιδήμαρχος Αιγίου Πάνος Γούσας, που είναι οπαδός της ΑΕΚ και επιθυμούσε και Ο κ. Γούσας λοιπόν, όταν ολοκληρώθηκε το έργο, έστειλε συνεργείο για να εγκαταστήσουν ειδικό προβολέα και να φωτίζεται το έργο του Αντωνη Λιμναίου έτσι ώστε και τον πίνακα να αναδείξει, αλλά και το μεγαλείο της ΑΕΚ!

«Η ΑΕΚ είναι ιστορία... Είναι ιδέα.. Είναι οι ρίζες μας. Αντιπροσωπεύει τις χαμένες αλλά αλησμόνητες τις ρίζες. Το να είναι κάποιος ΑΕΚ, έχει να κάνει με το γονίδιό του» μας είπε ο Αντώνης, όταν τον ρωτήσαμε γιατί έφτιαξε σε τοιχογραφία στο σπίτι του, το δικέφαλο αετό και από πάνω του τη ρήση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ότι «οι ιδέαι δεν αποθνήσκουν» την Αγία Σοφιά και τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, με τα κάστρα της Κωνσταντινούπολης.

«Η ΑΕΚ, ως ιδέα, εκπροσωπεί κατά κύριο λόγο, όλους εμάς τους Μικρασιάτες. Και δεν έχει σημασία σε ποια κατηγορία αγωνίζεται. Η ΑΕΚ λοιπόν είναι ιδέα. Και όπως είπε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, οι ιδέες δεν πεθαίνουν ποτέ. Και αυτό πρέπει να το έχουν κατά νου οι συνέλληνες. Γιατί δυστυχώς, έχουμε γίνει μια πολυπολιτισμική κοινωνία, που δεν γνωρίζει από ιστορία. Όταν έφτιαχνα αυτό που βλέπετε, κάποιοι με ρωτούσαν ποια εκκλησία είναι αυτή και γιατί ο αετός, έχει δύο κεφάλια. Και καθόμουν να τους εξηγήσω, για να κατανοήσουν τι εστί ΑΕΚ και γιατί ο αετός της, έχει δύο κεφάλια. Και αυτό που έφτιαξα, είναι μια απόδειξη ότι στο Αίγιο, υπάρχει μια θρακιά ανθρώπων, που είναι πιστοί ακόλουθοί της», μας είπε.

Και συνεπαρμένος, από το γεγονός, ότι υποδέχονταν με τον γιό του Θεόδωρο ποδοσφαιρικές δόξες της ΑΕΚ, θυμήθηκε μαζί τους το πρώτο πρωτάθλημα που κατέκτησε η ομάδα το 1963. «Από την χαρά μου τότε είχα φτιάξει μια μεγάλη φωτεινή επιγραφή, που έγραφε «ΑΕΚ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ 1963». Και πρόσθεσε: «Θέλω να έλθει ο Νεστορίδης στο Αίγιο, να σκύψω και να του φιλήσω το αριστερό πόδι...»

Ο Αντώνης Λιμναίος, που είναι παντρεμένος με τη Μαρία και απέκτησε μαζί της την Ελπίδα, τον Στρατή και τον Θοδωρή, έδειξε έντονα τη συγκίνησή του, όταν έφερε στον Στέλιο Σεραφείδη το λαβαράκι της ΑΕΚ, που του είχε δώσει ο αείμνηστος Μητροπολίτης Τιμόθεος Κιλίφης. Μαζί με αυτό, του έδωσε και τη φωτογραφία που είχαν οι δύο τους με τον «άγιο πατέρα», που ήταν οπαδός της ΑΕΚ, στο κελί του στη Ιερά Μονή Πεντέλης. Και για να αναδείξει την λατρεία του για την ΑΕΚ, πήγε τους καλεσμένους του στον κήπο του, οπού έχει φυτέψει το χόρτο από τον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου της ΑΕΚ, και είχε πάρει με τα παιδιά του στον τελευταίο αγώνα που είχε λειτουργήσει ο «Ναός της Νέας Φιλαδέλφειας» με τον Άρη το 2003!

Το καλοσωρισμα από τον Δήμαρχο και οι απονομές

Ο χρόνος μας πίεζε γι' αυτό και φύγαμε χωρίς να πιούμε 'ούτε καφέ' , όπως ευγενικά επιθυμούσε να μας προσφέρει ο Αντώνης Λιμναίος. Και τραβήξαμε ...γραμμή για το γήπεδο. Και για την ευκολία του ρεπορτάζ, να αξιολογήσουμε πριν την αναφορά στον ποδοσφαιρικό αγώνα, τρις βραβεύσεις, που έγιναν, αφού σε αυτές ήταν παρόν και ο πρώτος πολίτης του Αιγίου Αθανάσιος Παναγόπουλος.

Ο Σύλλογος των Παλαιμάχων Παναιγιαλείου λοιπόν, σε λιτό τελετουργικό στην ανάπαυλα του ημιχρόνου, απένειμε τιμητικές πλακέτες. Αυτή, που είχε αποδέκτη τον Ντούσαν Μπάγεβιτς -που δεν παρέστη λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων-και παρέλαβε από τα χέρια του Δημάρχου Αιγίου Αθανάσιου Παναγόπουλου, ο Αρης Τσαχουριδης, που επί σειρά ετών είχε συνεργαστεί με τον "Ντούσκο" ως σκάουτερ της ομάδας. "Καλοσορίζουμε την αποστολή των παλαιμάχων της ΑΕΚ στην πόλη μας, που ο καθένας από αυτούς αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της. Να έχετε υγεία και να έχουμε την χαρά να σας δούμε και πάλι στην πόλη μας" τόνισε ο "πρώτος πολίτης" του Αιγίου. Και στη συνέχεια ο εκ των κορυφαίων παραγόντων στο ελληνικό ποδόσφαιρο και επι σειρά δεκαετιών γενικός αρχηγός στον Παναιγιάλειο Αστέριος Μπέλας, τίμησε ένα "από τα δικά του παιδιά". Τό Νίκο Σταθόπουλο. Ακολούθως, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναγιάλειος Αντώνης Ρέλλας και του Σωματείου Πάνος Κουτρόπουλος, έδωσαν τιμητική πλακέτα στον Χρήστο Αντωνόπουλο. Και στη συνέχεια την πλακέτα στον Μιχάλη Σιμιγδαλά, έδωσε ο πρόεδρος της Ε.Π.Σ. Αχαΐας Δημήτρης Μπαλαφούτης, που δήλωσε και ΑΕΚαρα, για να κλείσει τι τελετουργικό των βραβεύσεων με τον Ντίνο Μακρή, παλαίμαχο προπονητή της ομάδας του Αιγίου, να δίνει το λάβαρο του Παναιγιάλειου στο Σύνδεσμο παλαιμάχων της ΑΕΚ. Το παρέλαβε ως αρχηγός αποστολής, γηραιότερος όλων και από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες στην ιστορία της ΑΕΚ, ο Ανδρέας Σταματιάδης.

Διάχυτη συγκίνηση πριν τον αγώνα και μνήμες του' 58

Ο αγώνας που έγινε για φιλανθρωπικό σκοπό, αφού όλα τα έσοδα δοθήκαν την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο KAFE BONGO'S», στο Ειδικό Κέντρο Αποκατάστασης και Μέριμνας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΚΑΜΕ ΑΜΕΑ) Αιγίου. Και οι κάτοικοι του Αιγίου, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των διοργανωτών, αφού διετέθησαν περίπου 3000 εισιτήρια, ενώ γύρω στα 400 άτομα βρέθηκαν στις εξέδρες του γραφικού δημοτικού Σταδίου Αιγίου.

Και η συγκίνηση ήταν διάχυτη, όταν λίγο πριν τη σέντρα, ο πρόεδρος του ΕΚΑΜΕ Αιγίου Θόδωρος Στεφανίδης μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ, τους εθελοντές αλλά και όλα τα παιδιά μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο. Και αφού πρώτα προσέφεραν ανθοδέσμες στους βετεράνους και των δύο ομάδων έβγαλαν μαζί τους αναμνηστικές φωτογραφίες! "Επιθυμία μας είναι αυτά τα παιδιά, να βγαίνουν από το κέντρο στο οποίο φιλοξενούνται. Και τέτοιου είδους εκδηλώσεις, είναι χαρά για τα παιδιά, αφού νοιώθουν την αγάπη του κόσμου και με τη συμμετοχή τους, νοιώθουν ίσα μέλη της κοινωνίας μας" επεσήμανε κάποια στιγμή ο κ. Στεφανίδης.

Στη συνέχεια ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων και θεατές, κράτησαν ενός λεπτού σιγή για τον Σταμάτη Σκαφίδα, που είχε αγωνιστεί και στις δύο ομάδες και έφυγε πριν από περίπου ένα μήνα, αλλά και τον Θεόδωρο Μανιατέα.

Ο ποδοσφαιρικός αγώνας που ακολούθησε και τη σέντρα του έκανε ο καταχειροκροτούμενος ο Αστέριος Μπέλλας είχε διάρκεια δύο ημίχρονα των 35 λεπτών. Και βρήκε τις ομάδες ισόπαλες με 2-2. Λες και οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων, επιθυμούσαν με την ισοπαλία, να μοιράσουν στα δύο την αγάπη τους, γι' αυτά τα παιδιά, που στην διάρκεια του αγώνα, τους αποθέωναν και τους χειροκροτούσαν σε κάθε ενέργεια, προκαλώντας θαυμασμό.

Στα αξιοσημείωτα του αγώνα, ότι ο Ηλίας Ατματσίδης, ξεκίνησε ως κυνηγός με την "κιτρινόμαυρη" ομάδα, ενώ στο 15΄πήρε την θέση του Στέλιου Σεραφείδη-που καταχειροκροτήθηκε κατά την έξοδό του, αφού μη ξεχνάμε ότι είναι 79 ετών- κάτω από τα δοκάρια της ΑΕΚ. Επίσης, ότι ο Κώστας Μισαιλίδης, αγωνίστηκε ανά ημίχρονο και με τις δύο ομάδες, αφού η ΑΕΚ-στην οποίο επρόκειτο να έλθει το 1971-είναι η μεγάλη του αγάπη.

Διαφήμιση του ποδοσφαίρου με δικαίωση Αστέριου Μπέλλα...

Οι γηπεδούχοι, που ήταν πολύ καλή ομάδα ως σύνολο-αλλά και αρκετά νεότεροι έχοντας ουσιαστικά δύο ενδεκάδες- παρουσιάστηκαν πιο φρέσκοι και δυσκόλεψαν τους "κιτρινόμαυρους", που έψαχναν να βρουν λύσεις για να "παγώσουν" τον ρυθμό του αγώνα, από τα πνευμόνια και τις ενέργειες των Γιώργου Βλαντή, Παναγιώτη Στυλιανόπουλο και Μιχάλη Πιθαρούλη.

Και αφού οι "τρεχαλατζίδες"-ως νεότεροι-"μπιανκονέρι" του Αιγίου, είχαν επιβάλει τον ρυθμό τους, προηγήθηκαν 2-0! Τα γκολ οι Θεοφάνης Μητρόπουλος(στο 40΄το σουτ που έκανε βρήκε στον Θωμά Λαγινά και άλλαξε πορεία) και Κυριάκος Αθανασίου στο 43' με πλασε από την μικρή περιοχή. Η ΑΕΚ ισοφάρισε με γκολ των Παναγιώτη Στυλιανόπουλου στο 53΄ (αξιοποίησε πάσα του Λεωνίδα Χατζηκουντάρη από αριστερά και με πλασέ -με το δεξί παρακαλώ- από το ύψος της μικρής περιοχής μείωσε) και του Λάμπρου Γεωργιάδη(56΄) αφού η μπάλα μετά το σουτ που έκανε και απόκρουσε εντυπωσιακά ο Τάκης Ζωγράφος, γύρισε στη μικρή περιοχή και εν μέσω δύο αντιπάλων με δυνατή κεφαλιά την έστειλε στα δίχτυα.

Άξιες αναφοράς και οι φάσεις του 37΄(σουτ του Γεωργιάδη μετά από φάουλ του που βρήκε στο τοίχος, άουτ), 39' (Ο Θωμάς Γερούκαλης με εντυπωσιακό μπλονζόν απόκρουσε τη σέντρα-σουτ του Χατζηκουμαντάρη που είχε ως αποδέκτη τον Γεωργιάδη και του 48΄όταν ο Μπαφιάλης, με αυτοθυσία έκοψε την από δεξιά μεταβίβαση του Μιχάλη Πιθαρούλη-μετά από εντυπωσιακή ατομική ενέργεια-προς τον Λάμπρο Γεωργιάδη, που βρισκόταν σε θέση φορ και έτοιμος να...πυροβολήσει. Για τους γηπεδούχους αξιόλογες στιγμές από τους Χρήστο Καραπίτσο(στο 32΄ την κεφαλιά του απόκρουσε ο Ατματσίδης) και Αλέξανδρο Λουκάτο(17΄) Νίκο Παπαχρηστόπουλο(54) τα σουτ των οποίων έφυγαν άουτ

Από τους κορυφαίους του Παναιγιάλειου, ο επιτελικός μέσος Χρήστος Καραπίτσος, ο οποίος έχασε ευκαιρίες στο 16' και το 32΄, με τον Ηλία Ατματσίδη, να αποκρούσει με εντυπωσιακό τρόπο το σουτ που έκανε στην πρώτη φάση και την εξ' επαφής κεφαλιά του στην δεύτερη. Όπως ευκαιρίες έχασε και ο Χρήστος Ρόρος στο 7' και το 10΄της συνάντησης όταν είδε τα σουτ που επιχείρησε απο το ύψος της περιοχής να φεύγουν αούτ. Ο πρόεδρος των παλαιμάχων του Παναιγιάλειου-που κάποιοι για να τον πειράξουν έλεγαν ότι παίζει με την ΑΕΚ-ίσως αστόχησε γιατί πριν το παιχνίδι, άκουσε την ρήση του επίτιμου γενικού αρχηγού του Παναιγιάλιου και εκ των κορυφαίων παραγόντων στην χώρα, του Αστέριου Μπέλλα, ότι "γκολ στον Σεραφείδη, δεν βάζετε"!

Θετικότατος ήταν επίσης στις ενέργειές του και ο αρχηγός των γηπεδούχων και ρέκορτμαν συμμετοχών στον Παναιγιάλειο, αφού έπαιζε από το 1975(σ.σ ήταν μόλις 17 ετών) μέχρι το 1992)Κώστας Καραγιαννάκης. Ο 57χρονος άσος, ως μπακ, ακόμη και τώρα, δικαιολόγησε γιατί για την απόκτηση του, είχαν ενδιαφερθεί στις αρχές της δεκαετίας του 1980 όλες οι "μεγάλες" ομάδες και έφτασε ένα σκαλί πριν διαβεί την πόρτα της Νέας Φιλαδέλφειας.

Με σημαντική προσφορά επίσης ο επιτελικός Νίκος Μακρυγιάννης και ο νεαρός μπάκ Κώστας Κωνσταντινίδη, με τις σέντρες "ξυράφι" που έκανε από αριστερά. Αλλά και οι Γιώργος Κιντής, Αλέξανδρος Λουκάτος και Μάκης Λελούδας.

Για την ΑΕΚ, πολύ καλοί οι Τάκης Καραγκιοζόπουλος και Απόστολος Τόσκας(σ.σ. το παιχνίδι τους 'έδεσε' στο κέντρο της άμυνας, και αποσόβησαν πολλές δύσκολες στιγμές) Τάκης Στυλιανόπουλος, Γιώργος Βλαντής και Μιχάλης Πιθαρούλης(έτρεξαν πολύ στο κέντρο) ενώ ο Γεωργιάδης για ακόμη ένα αγώνα (τον έκτο στη συνέχεια) σκόραρε και έφτασε τα 200 γκολ με τη φανέλα των παλαιμάχων! Θετική επίσης η προσφορά από τους Σεραφείμ Σοφιανίτη, Αθανάσιο Σαρκίρη ως δεξιών μπακ, Αναστάσιου Αγγελόπουλου-ως κεντρικού αμυντικού-ενώ ο Ηλίας Ατματσιδης-που με τη συμμετοχή του έσωσε τα προσχήματα για τη 'νέα γενιά' των παλαιμάχων της ΑΕΚ-δεν έχει ευθύνη για τα γκολ ενώ έκανε και εντυπωσιακές επεμβάσεις, φανερώνοντας την κλάση του και ότι θα μπορούσε να παίζει ακόμη!

Το τελικό 2-2 πάντως δικαίωσε τον Αστέριο Μπέλλα, που όταν προηγήθηκε ο Παναιγιάλειος 2-0, είπε ότι η ΑΕΚ θα ισοφαρίσει, για να επαναληφθεί το σκορ από την πρώτη επίσκεψή της στο Αίγιο και να γυρίσουν οι μνήμες του αγώνα που είχε γίνει το 1958!

Διαιτητής ήταν ο Αθηναίος Κομνηνος με βοηθούς τους Νίκο Λουκόπουλο και Χρήστο Ριτη.

ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΥ(Προπονητές Νικόλαος Αντωνόπουλος, Θεοχάρης Καρασσαβίδης) Γεώργιος Παπαδόπουλος, Κώστας Μιχαηλίδης, Κώστας Κωνσταντινίδης, Κώστας Καραγιαννάκης, Τρύφων Κατσαρός, Μάκης Λελούδας, Αλέξανδρος Λουκάτος, Νίκος Μακρυγιάννης, Χρήστος Ρόρος, Χρήστος Καραπίτσος, Γεώργιος Κιντής (αρχική ενδεκάδα)κυριάκος Αθανασίου, ΑθανάσιοςΜπαβιώλης, Νίκος Παπαχριστόπουλος, Παύλος Ανωγιάτης, Ανδρέας Πλέσσας, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Αθανάσιος Μαυρόπουλος, Γεώργιος Διαβάτης, Παλαιολογόπουλος Γιάννης, Θεοφάνης Μητρόπουλος, Παλαιολογόπουλος Γιώργος, Γεώργιος Ζωγράφος. Να σημειωθεί ότι με τους γηπεδούχους αγωνίστηκαν και οι μοναδικές γυναίκες στην Αιγιαλεία που παίζουν ποδόσφαιρο και είναι οι Αθανασία Μπαστογιάννη και Ξένια Αναγνωστοπούλου

ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ ΑΕΚ(Προπονητες Μιχαήλ Σιμιγδαλάς -Χρηστος Αντωνόπουλος): Σεραφείδης, Σοφιανίτης, Τόσκας, Καραγκιοζόπουλος, Λαγινάς, Βλαντής, Πυθαρούλης, Στυλιανόπουλος, Μουσουρης, Γεωργιάδης, Ατματζίδης (αρχική ενδεκάδα) Κώστας Νικολαΐδης, Σαρκίρης, Αγγελόπουλος, Χατζηκουμαντάρης. Παρόντες με την αποστολή και οι Ανδρέας Σταματιάδης, Νικόλαος Σταθόπουλος, Στυλιανός Κωνσταντινίδης, Άρης Τσαχουρίδης, Νικόλαος Σεβαστόπουλος, Ιωάννης Σπυρόπουλος, Γεώργιος Ράπτης, Σταμάτης(Τάκης) Βουδούρης, και ο γενικός αρχηγός του σωματείου και επίτιμο μέλος των παλαιμάχων της ΑΕΚ Κώστας Μάρκου

Το...τρίτο ημίχρονο και οι ευχαριστίες από τον Χρήστο Ρόρο

Το...τρίτο ημίχρονο του αγώνα, παίχτηκε στο Bar Restaurant «REFRAIN»του Στρατή Μαρδάκη , οπού οι διοργανωτές δεξιώθηκαν την αποστολή των παλαιμάχων της ΑΕΚ. Παρόντες μεταξύ άλλων στη δεξίωση -οπού ακούσαμε και τον ύμνο της ΑΕΚ- και οι Περικλής Παναγόπουλος και Άρης Πατσόπουλος (ο πρώτος πρόεδρος στον Οργανισμό αθλητισμού και πολιτισμού Αιγίου και ο δεύτερος υπεύθυνος για τις αθλητικές εγκαταστάσεις Αιγιαλείας), που ουσιαστικά εκπροσώπησαν και τον Δήμαρχο Αιγίου Αθανάσιο Παναγόπουλο, ο οποίος αν και ήταν ο χορηγός στη δεξίωση, δεν κατάφερε να έλθει λόγω υποχρεώσεων. Οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων μεταξύ μπύρας , κρασιού και ποικιλίες κρεατικών, είχαν την ευκαιρία να θυμηθούν πολλά. Και πρόεδρος των παλαιμάχων του Παναιγιάλειου Χρήστος Ρόρος, συγκίνησε με όσα είπε: « Για μένα ο αγώνας ήταν τρόπον τινά ένα πνευματικό μνημόσυνο στη μνήμη του αδελφού μου Νίκου, που ήταν οπαδός της ΑΕΚ και έφυγε σχετικά πρόσφατα. Ήταν μεγάλη υπόθεση να βλέπει κάποιος στην πόλη μας τους Στέλιο Σεραφείδη και Ανδρέα Σταματιάδη, που τους θαυμάζαμε στο Αίγιο, ως παιδιά από το 1958, που ή ΑΕΚ είχε έλθει για πρώτη φορά στην πόλη μας, να αντιμετωπίσει τον Παναιγιάλειο για το Εθνικό πρωτάθλημα. Και ακόμη τους Απόστολο Τόσκα, Νίκο Σταθόπουλο, Νίκο Σεβαστόπουλο, Κώστα Νικολαϊδη, Στέλιο Κωνσταντινίδη, Γιάννη Μουσούρη, που μας θυμίσουν πολλά από τις δεκαετίες του 1960 και 1970. Αλλά και τους Λάμπρο Γεωργιάδη και Ηλία Ατματσίδη, που διατέλεσαν αρχηγοί στην ΑΕΚ, και κατάκτησαν μαζί της τίτλους, οι οποίοι με τον Παναγιώτη Στυλιανόπουλο, ήταν οι εκπρόσωποι της 'νέας γενιάς' . Θέλω να ευχαριστήσω κατ' αρχην την ΠΑΕ ΑΕΚ, που προσέφερε το πούλμαν για την μετακίνησή σας, αλλά και όλους εσάς, που άλλος λίγο, άλλος πολύ έχετε το δικό σας κομμάτι στην ιστορία της ΑΕΚ. Επίσης τον Δήμαρχο Αιγίου, Αθανάσιο Παναγόπουλο, υπό την αιγίδα του οποίου έγινε ο αγώνας, αλλα και Παναιγιάλεια Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών για την χορηγία της. Επίσης τον Χρήστο Μαστροκυριάκο, που όλοι γνωρίζουμε το πάθος του για την ΑΕΚ και μας φιλοξένησε στο «KAFE BONGO'S», αλλά και τον Στρατή Βαρδάκη, που έχει το Bar Restaurant REFRAIN. Όπως και όλους όσοι παραβρέθηκαν στην μικρή μας γιορτή. Και να υποσχεθώ, ότι την επόμενη φορά που θα σας καλέσουμε στο Αίγιο, και ελπίζω αυτό να γίνει του χρόνου, όλα θα είναι πιο καλά . Άλλωστε επιθυμούμε να τιμήσουμε τους Κώστα Νεστορίδη, Μίμη Παπαϊωάννου, Στέλιο Μανωλά και Ανδρέα Σταματιάδη. Η ΑΕΚ λατρεύετε ως θρησκεία από πολλούς στο Αιγιο και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάτε, αφού είναι μια πόλη που έχει πολύ έντονο το στοιχείο των Προσφύγων οι οποίοι ηρθαν από τη Μικρά Ασία και έφεραν μαζί τους τον πολιτισμό και υα ιδεώδη που εδκπροσωπεί η ΑΕΚ. Και η παρουσία σας στην πόλη μας, όλους αυτούς, τους κάνει περήφανους . Και πάλι σας ευχαριστούμε όλους και σας περιμένουμε σύντομα στο Αίγιο»

Όταν φεύγαμε από το Αίγιο, σκεφτόμασταν όσα εντυπωσιακά βιώσαμε. Και εκφράζαμε την ελπίδα, το ταξίδι των παλαιμάχων της ΑΕΚ στην όμορφη πόλη να επαναληφθεί. Και μακάρι την επόμενη φορά να συμμετέχουν πολλοί περισσότεροι αστέρες από την λαμπρή ιστορία της «Ένωσης» για να βιώσουν το μεγαλείο των οπαδών της ΑΕΚ στο Αίγιο και την φιλοξενία από τους υπευθύνους των βετεράνων του Παναιγιάλειου...

Keywords
ΑΕΚ, αμεα, αμεα, αγαπη, αναμνησεις, παιδια, παε αεκ, νέα, γκολ, συμμετοχή, προσφορες, αθηνα, αρης, αεκαρα, εισιτήρια, κυνηγός, φορ, κιντής, μνήμη, αιγιο, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, αδωνις γεωργιαδης, Καλή Χρονιά, ελλη κωνσταντουδακη, Θόδωρος Αγγελόπουλος, αγγελοπουλος, λεωνιδας τζανης, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, γιωργος αγγελοπουλος, ξανα, κοινωνια, βγαινουν, μνήμη, αιγιο, εθνικη, ηττα, θεμα, καριερα, με το δεξι, μητερα, μνημοσυνο, πνευμονια, τυχη, υγεια, υψος, φωτογραφιες, φωτογραφια, ωρα, αγια σοφια, αγωνες, αεκαρα, αετος, αθανασια, αξιζει, αμυνα, ασια, βραδια, γκολ, γεγονος, γινει, γηπεδο, δευτερο, δευτερα, δυστυχως, διχτυα, δωσει, δυτικη, εγινε, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, εισιτήρια, εκκλησια, ελπιδα, ενεργεια, εξι, ετων, ευθυνη, εφυγε, ζωγραφια, ιδεα, ιδεες, υποθεση, θωμας, θρησκεια, διαφημιση, ημιχρονο, ιστορικο, κυνηγός, κιντής, κωνσταντινιδης, λαβαρα, λαβαρο, λιτο, λογο, μηνες, μιχαηλιδης, μαρια, νικη, νικο, νυχτα, ντινο, ομαδα, παντα, ομορφη, ουσιαστικα, παε αεκ, παθος, ποδοσφαιρο, πεμπτη, πετριδης, ρηση, πορτα, ρολοι, σεντρα, συνεχεια, συντομα, σειρα, συμμετοχή, σημαδια, σοι, σοφια, σπιτι, τοιχος, φαουλ, φυγαμε, φορ, φορα, ξενια, χρηστος, χρονος, χαρα, ιωαννης, αγωνας, ανηκει, ατματζιδης, δημητρης, ελληνικα, ενωση, εθνικο, γιορτη, χωρα, κηπο, κομματι, κωστας, μητροπουλος, ομαδες, παυλος, παιχνιδι, ποδια, σημαια, σπυροπουλος, ταξιδι, θελω να, θεοχαρης, θωμα, ξεκινησε, χερια, χορτο, ζωγραφος
Τυχαία Θέματα