Λατρεία για τους παλαίμαχους της ΑΕΚ και στη γιορτή της Λαύρας Αργυρούπολης

17:05 11/9/2013 - Πηγή: AEK365

Ως «αντικείμενα λατρείας» αντιμετωπίστηκαν από τους παρευρισκόμενους στην γιορτή της Λαύρας Αργυρούπολης, οι βετεράνοι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ.. Και για ακόμη μια φορά, διαπιστώθηκε ότι οι άσσοι που έχουν φορέσει την «κιτρινόμαυρη» φανέλα με τον «δικέφαλο» στο στήθος, είναι οι μόνοι που μπορούν να διαιωνίσουν την ιδέα της «Ενωσης».

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΟΥΡΤΖΗΣ

Ήταν εντυπωσιακά τα όσα διαδραματίστηκαν στις 9 Σεπτεμβρίου το βράδυ στο Β' Δημοτικό Γήπεδο Αργυρούπολης, στον αγώνα των βετεράνων

της τοπικής Λαύρας, με τους αντίστοιχους της ΑΕΚ. Και πώς να μην είναι άλλωστε, αφού εκεί ψηλά στον Υμηττό, το μυστικό που υπήρχε ήταν ότι συγκεντρώθηκαν ποδοσφαιρικοί αστέρες, που έχουν λαμπρύνει με τη συμμετοχή τους την ιστορία της ΑΕΚ. Όπως για παράδειγμα οι Μίμης Παπαϊωάννου και Θωμάς Μαύρος, που χαρακτηρίζονται «σημαίες» της ΑΕΚ, για την πολυετή προσφορά τους στην ομάδα. Μπορεί να μην αγωνίστηκαν, όμως και μόνη η παρουσία τους «λάμπρυνε» την εκδήλωση. Η ακόμη των Λάκη Νικολάου-που αγωνίστηκε ως σέντερ φορ στο β ημίχρονο του αγώνα και ενθουσίασε- Γιάννη Μουσούρη και Χρήστου Αρδίζογλου, που με τις δύο προαναφερθείσες σημαίες, σηματοδοτούν την «χρυσή εποχή» του «Θείου Λουκά» στην ΑΕΚ. Και ακόμη άσων όπως ο Λύσανδρος Γεωργαμλής, που σκοράρει ανελλιπώς με τους βετεράνους και αρκετοί θυμήθηκαν τον τρόπο με τον οποίο ο Ανδρέας Ζαφειρόπουλος, τον υποχρέωσε να φύγει από την ΑΕΚ το 1985, ενώ ήταν «παιδί» της, Ντανιέλ Μπατίστα-αποθεώθηκε σε πολλές από τις ενέργειές του-Λάμπρου Γεωργιάδη-και αυτός δεινός σκόρερ και ο μοναδικός που έχει σκοράρει στους έξι τελευταίους αγώνες των βετεράνων της ΑΕΚ-Γιώργου Παπακοστούλη και Παναγιώτη Στυλιανόπουλου, που συνδέουν την ΑΕΚ των «πέτρινων χρόνων» με αυτή των επιτυχιών στη δεκαετία του 1990. Και ακόμη των «κολοσσών» μιας άλλης εποχής Στέλιου Σεραφείδη, Γιώργου Καραφέσκου και Στέλιου Κωνσταντινίδη, η συμμετοχή των οποίων στην εκδήλωση της Λαύρας Αργυρούπολης, επέτρεπε στους θεατές περιπλάνηση της θύμησης σε πέντε δεκαετίες ΑΕΚ! Και για ακόμη μια φορά, στο Β Δημοτικό γήπεδο Αργυρούπολης, διαπιστώσαμε ότι οι άσσοι που έχουν φορέσει την «κιτρινόμαυρη» φανέλα με τον «δικέφαλο» στο στήθος, είναι οι μόνοι που μπορούν να διαιωνίσουν την ιδέα της ΑΕΚ.

Όμως ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Το φεγγάρι ήταν στην... δύση του, όταν το βράδυ της Δευτέρας 9 Σεπτεμβρίου, λίγο μετά τις δέκα το βράδυ, αποχωρούσαμε από το Β΄ Δημοτικό γήπεδο Αργυρούπολης. Ωστόσο, οι προβολείς του γηπέδου, «έχυναν» ακόμη διάπλατα το φως τους, για να φωτιστεί το πανηγύρι, που είχαν ετοιμάσει οι διοικητικοί υπεύθυνοι και οι φίλοι της Λαύρας Αργυρούπολης, για να γιορτάσουν τα 40 χρόνια από την ίδρυση του σωματείου τους.

Ο αγώνας των βετεράνων της ΑΕΚ με τους αντίστοιχους της Λαύρας, είχε τελειώσει. Το μισοφέγγαρο, στα ύψη του ουρανού, μπορεί να μην φώτιζε πια τον ουράνιο θόλο. Όμως το διάβα μας, ήταν φωτισμένο από τις εικόνες όσων εντυπωσιακών είχαμε ζήσει στο Β΄ Δημοτικό γήπεδο Αργυρούπολης.

Γιατί δεν είναι μικρό πράγμα να βλέπει κάποιος, τους νεαρούς φιλάθλους κάθε ηλικία, που ήταν στο γήπεδο, να ζητάνε αυτόγραφα από τους άσους που έχουν τιμήσει την φανέλα της ΑΕΚ. Ο Ντανιέλ Μπατίστα, είχε την τιμητική του. Πρέπει να πιάστηκε το χέρι του από τα αυτόγραφα που υπέγραψε. Τον ακολούθησαν οι Μίμης Παπαϊωάννου, Χρήστος Αρδίζογλου και Λάκης Νικολάου.

Τρεις από τους εκπροσώπους της ΑΕΚ του «Θείου Λουκά», που είχε μεγαλουργήσει σε Ελλάδα και Ευρώπη. Και δεν ήταν μόνο οι υπογραφές σε χαρτάκια, μπλουζάκια και καπελάκια που έβαζαν οι άσσοι της «Ένωσης». Ήταν και οι δεκάδες φωτογραφίες που έβγαζαν με μικρούς και μεγάλους, που θα κρατήσουν ως ενθύμιο ζωής αυτή την πόζα.

«Εγώ από σήμερα είμαι ΑΕΚ. Και θα πω στον μπαμπά μου να πάρει και διαρκείας» ακούστηκε να λέει ένας μικρός, που λίγο πριν τραβούσε τον Μπατίστα από το χέρι για να βγάλουν φωτογραφία.

Και ακούγοντας αυτό, σκέφτηκα για ακόμη μια φορά, πόσο σημαντική είναι η δράση του Συνδέσμου παλαιμάχων ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ.

Ανεξάρτητα με το εάν είναι «μικρή» η «μεγάλη» η προσφορά του στην ΑΕΚ και το «πέρασμα» του από την ομάδα, κάθε «παλαίμαχος» που φοράει τη φανέλα της ΑΕΚ, την τιμάει. Και μαζί τιμάει και την ιστορία της ΑΕΚ, διαιωνίζοντας την ιδέα της με την συμμετοχή του στους αγώνες, που δίνουν οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές της «κιτρινόμαυρης» ομάδας, για να κρατήσουν «ζωντανή» την ιδέα της ΑΕΚ, σε κάθε γωνιά της χώρας. Άλλωστε, οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ είναι το πιο «ζωντανό» κομμάτι από την ιστορία της ΑΕΚ. Βλέποντας τους, ξεφυλλίζεις το νήμα του χρόνου και θυμάσαι ενέργειές τους και αγώνες της ΑΕΚ που έκαναν τον κόσμο περήφανο.

Οι αναμνήσεις και οι ρήσεις του «Θ-ε-ωμα»

«Είναι τα είδωλα των παιδικών μας χρόνων. Μα αυτούς μεγαλώσαμε και δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσουμε αυτά που μας προσέφεραν. Είτε χαρές ήταν, είτε ακόμη και λύπες» έλεγε ο Γιώργος Διαμαντόπουλος. Ο Γιώργος, είχε έρθει στο γήπεδο με την κορούλα του, που δεν είναι καν δύο χρόνων. Την κρατούσε στην αγκαλιά του καθόταν στον πάγκο της ΑΕΚ και κουβέντιαζε με τους βετεράνους. Κάποια στιγμή, θύμισε στον Θωμά Μαύρο, το γκολ που είχε βάλει στον αγώνα με τον ΟΣΦΠ στις 30 Δεκεμβρίου του 1984! «Θωμά, μας έκανες σε πάρα πολλούς αγώνες περήφανους. Όμως θυμάμαι έντονα τον αγώνα με τον ΟΣΦΠ στο Ολυμπιακό Στάδιο στις 30 Δεκεμβρίου του 1984. Σ εκείνο το παιχνίδι, είχε ανοίξει ο Θεός τους ουρανούς και έριχνε καταρράκτες ενώ είχε προηγηθεί και πολύ ξύλο. Κι εσύ μας έστειλες στους επτά ουρανούς, όταν στο 74΄αξιοποοίησε την ενέργεια του Εστερχάζι και έστειλες τη μπάλα στα δίχτυα του Σαργκάνη. Είχαμε νικήσει 1-0 και μας είχες απογείωσει με το γκολ σου. Είχαμε πει, χαλάλι τόσο στο ξύλο που είχαμε φάει, όσο και στην βροχή» έλεγε στον «Θ-ε-ωμα» ο Γιώργος Διαμαντόπουλος, κρατώντας στην αγκαλιά τους την κορούλα του Μαρία, που είναι δεν είναι δύο χρονών!

Και ο Θ-ε-ωμας αν και στεναχωρημένος από όλα όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην ΑΕΚ και τον τρόπο που έχει «χρησιμοποιηθεί» από κάποιους στην ομάδα, κουνούσε το κεφάλι του και επεσήμανε: «Καλό είναι να μην ξεχνάει ο κόσμος αυτές τις στιγμές, που μπορούν να γίνουν «οδηγός» για το «αύριο» της ΑΕΚ. Όπως δεν πρέπει να ξεχνάει και άλλα. Εκείνο που τώρα έχει σημασία, είναι ότι η ΑΕΚ κάνει μια νέα αρχή και πρέπει όλοι να είναι ενωμένοι για το καλό της, αφού η ΑΕΚ είναι τεράστιο μέγεθος και έχει προσφέρει πολλά και σ' εμάς που είχαμε την τιμή να φορέσουμε τη φανέλα της αλλά και στον κόσμο που την αγαπάει. Και επιμένω, ότι δεν πρέπει να χαθεί η μνήμη και επιβάλλεται να θυμόμαστε το χθες για να έχουμε οδηγό για το αύριο».

Γλέντι , θύμισες και.... τσίκνα

Το ποδοσφαιρικό «χθες» της ΑΕΚ λοιπόν, πρέπει να γίνεται οδηγός για το «αύριο». Γιατί το «λαμπρό χθες», μπορεί να δημιουργήσει καλύτερο αύριο. Και αυτό το λαμπρό «ποδοσφαιρικό χθες» της ΑΕΚ, λάμπρυνε με την παρουσία του, μια εκδήλωση που ήταν όμοια με αυτή που λαμπιρίζει από το σήμα της Λαύρας Αργυρούπολης, που είναι ο αναμμένος δαυλός. Λαμπρή εκδήλωση, τόσο στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου της Λαύρας κατά την διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα-διαφήμιση των βετεράνων της γηπεδούχου ομάδας με τους αντίστοιχους της ΑΕΚ(σ.σ. οι «κιτρινόμαυροι» με δύο γκολ του Γεωργαμλή και από ένα των Γεωργιάδη-Λαγινα-νίκησαν με 4-3)όσο και στους χώρους που περιβάλουν το γήπεδο. Εκεί που οι γηπεδούχοι της Λαύρας, είχαν «στήσει» γλέντι, για να μοιραστούν με τους καλεσμένους τους της ΑΕΚ, τα 40 χρόνια από την ίδρυσή τους.

Και δεν ήταν μόνο η τσίκνα από τα σουβλάκια και άλλων ειδών κρεατικά, που ετοίμαζαν στις αυτοσχέδιες ψησταριές που είχαν στήσει σε τρία σημεία του γηπέδου οι άνθρωποι της Λαύρας. Ο αντιπρόεδρος και γενικό αρχηγός Γιάννης Κυριαζής, να είχε το ...γενικό πρόσταγμα στον αγωνιστικό χώρο. Εκεί που «έστησε» μια «καλοκουρδισμένη» ομάδα και αξία ανταγωνίστρια της ΑΕΚ. Ο πρόεδρος Γιάννης Σιώτος, φορώντας το μαύρο επετειακό πουκάμισο της Λαύρας, ήταν αυτός, που με τους συνεργάτες στη διοίκηση 'έστησαν' λιτό, αλλά όλο ουσία τελετουργικό πριν την έναρξη του αγώνα, ενώ φρόντισαν να μοιάζει με πάρτυ η γιορτή που ετοίμασαν ως επίλογο στην εκδήλωσή τους. Στην αρχή το μενού με κρεατικά, μπύρας και πίτσες για τους ποδοσφαιριστές γηπεδούχου και αντιπάλου, που είχαν φροντίσει να αποζημιώσουν τους θεατές με τις ενέργειές τους. Και στη συνέχεια, πολλά λαϊκά τραγούδια χορός αλλά και πολλά «κοψίδια» για τους φίλους της Λαύρας, που ως οικογένεια οι περισσότεροι, είχαν πάει στο γήπεδο, για να γιορτάσουν τα 40 χρόνια από την ίδρυση του σωματείου τους.

Το τελετουργικό των βραβεύσεων

Όμως πριν από αυτό το οικογενειακό γλέντι, είχαν προηγηθεί άλλα. Όπως οι τιμητικές διακρίσεις πριν τον αγώνα. Η παρουσία του Θωμά Μαύρου στην εκδήλωση, χαιρετίστηκε με πολύ ενθουσιασμό από τους παρευρισκόμενους. Ο «Μαύρος ο Θεός» άλλωστε, λόγω πολλαπλών δραστηριοτήτων, δεν έχει την ευκαιρία να παρευρίσκεται συχνά στις αγωνιστικές δράσεις των βετεράνων της ΑΕΚ. Και την Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου, πήγε στην Αργυρούπολη με τον Γιώργο Καραφέσκο, με τον οποίο και αποχώρησαν με προορισμό την Γλυφάδα, λίγο πριν τελειώσει η εκδήλωση, αφού και οι δύο είχαν ανειλημμένες υποχρεώσεις

Και κοντά στον «Θ-ε-ωμά», ο «Διόσκουρος» του Μιχάλης Μπούρας, που έχοντας δίπλα του, ακόμη και στον πάγκο της ΑΕΚ, την κορούλα του Δήμητρα, «έκλεψε» εντυπώσεις.

Ο Θωμάς λοιπόν, ήταν και αυτός, που παρέλαβε εκ μέρους των βετεράνων της ΑΕΚ από τον Δήμαρχο Αργυρούπολης Χρήστο Γκορτζίδη, την τιμητική πλακέτα που τους έδωσε η ομάδα της Αργυρούπολης, για την «συμμετοχή των παλαιμάχων της ΑΕΚ στον εορτασμό των 40 χρόνων από την ίδρυση της»

Και από πλευράς ΑΕΚ, ο Ντανιέλ Μποατίστα, έδωσε στον πρόεδρο της Λαύρας Γιάννη Σιώτο, αναμνηστικά, ενώ ο διοικητικός υπεύθυνος των «μπορντώ» της Αργυρούπολης, έδωσε λαβαράκια και μετάλλια του αγώνα

Είχε προηγηθεί η προσφορά του αναμνηστικό μπρελόκ από ατόφιο ασήμι που καλλιτέχνησε ο Γιάννης Κυριαζής σε «ενωσίτες» άσσους που «έγραψαν» ιστορία. Ο Αντιδήμαρχος έργων Γιάννης Κοροβέσης, το έδωσε στον Στέλιο Σεραφείδη. Ο Δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Μπουζάκης στον Μίμη Παπαϊωάννου και ο πρόεδρος της Λαύρας Γιάννης Σιωτος στον Γιώργο Καραφέσκο.

Οι εκπλήξεις και ο αγώνας

Και επειδή ο αγώνα των βετεράνων ήταν πρώτα και πάνω απ' όλα γιορτή, σε αυτή από πλευράς ΑΕΚ συμμετείχαν από τον 16χρονο Μάριο Αρδίζογλου, γιό του Χρήστου, που χρησιμοποιήθηκε ως τερματοφύλακας, μέχρι τον 78χρονο Στέλιο Σεραφείδη. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου βετεράνων ΑΕΚ αγωνίστηκε για δέκα λεπτά ως δεξί μπακ και άκουσε το χειροκρότημα των θεατών, όταν αντικαταστάθηκε από τον Δημήτρη Ζήση(!) Γιορτή λοιπόν είχαμε και στον αγωνιστικό χώρο .

Μια γιορτή, που 'μεταφράστηκε' με επτά γκολ, αν και το ημίχρονο είχε μπει μόλις ένα και σπουδαίο παιχνίδι, στο οποίο «έπεσε» και γέλιο. Για παράδειγμα, ο Νίκος Βαμβακούλας, θυμήθηκε αυτά που έκανε ως ποδοσφαιριστής και έχουν γίνει ανέκδοτα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Εκείνα τα περιβόητα «σφυρίγματά του», που νόμιζες ότι είναι του διαιτητή για να μπερδέψει τους αντιπάλους. Ως τελευταίος λοιπόν στην άμυνα των γηπεδούχων σφύριξε δύο φορές, για να σταματήσουν τις επιθέσεις τους οι «ενωσίτες». Ο διαιτητής κ. Κορωνιός, και στις δύο περιπτώσεις έδωσε φάουλ υπέρ της ΑΕΚ ενώ τιμώρησε τον «τραμπάκουλα» των γηπέδων μας, με κίτρινη κάρτα. «Ρε παιδιά, δεν σφύριξα. Έτσι είναι η αναπνοή μου» έλεγε ο Βαμβακούλας, που θυμήθηκε ότι πριν καταλήξει στον ΟΣΦΠ, από την Λαυρεωτική, ήταν να πάει στην ΑΕΚ. Και λίγο μετά, ο Βαμβακούλας, που συνέχεια έκανε πλάκες στον αγωνιστικό χώρο με Νικολάου, Μπατίστα και Γεωργαμλή, αποχώρησε από τον αγωνιστικό χώρο. Στην γιορτή της Λαύρας όμως, από πλευράς ΑΕΚ, συμμετείχαν και άλλο άσοι. Όπως ο Γιώργος Βλαντής, που έδωσε πολλές λύσεις στην μεσαία γραμμή. Ο Στέφανος Πορφύρης, που αντικαταστάθηκε στο ημίχρονο από τον Γιώργο Παπακοστούλη. Ο πολυτιμότατος Μιχάλης Πιθαρούλης, που «έβγαλε» όλο τον αγώνα, τον οποίο οι προπονητές της ΑΕΚ Σιμιγδαλάς -Αντωνόπουλος, με τα τρικ τους στο β ημίχρονο, κατάφεραν να «γυρίσουν». Και ακόμη οι Μιχάλης Καρούσης-επανεμφανίστηκε μετά τον τραυματισμό του-Μιχάλης Μπούρας, και ο φιλότιμος «Πελέ» της ΑΕΚ, Νίκος Σεβαστόπουλος. Αλλά και οι Νότης Σκευοφύλαξ, Θανάσης Σαρκίρης και Αναστάσης Αγγελόπουλος. Όλοι όσοι συμμετείχαν σε αυτόν τον αγώνα γιορτή, βοήθησαν με την αγωνιστική τους προσφορά, άλλος περισσότερο, άλλος λιγότερο. Όπως άλλος περισσότερο, άλλος λιγότερο, έχουν προσφέρει στο να γραφτεί η ιστορία της ΑΕΚ. Γιατί σε τελευταία ανάλυση και αυτοί οι ποδοσφαιριστές, είναι η ΑΕΚ!!!

Μικρα με ενδιαφέρον

@Επειδή το κλίμα ήταν εορταστικό, ο Νίκος Σπυρόπουλος, που έχει γράψει 100 ποιήματα για την ΑΕΚ εκφώνησε τις συνθέσεις και απήγγειλε στους βετεράνους ποιήματα για την ΑΕΚ.

@Ο ύμνος της Ένωσης, τραγουδημένος από τον Μίμη, όπως και κάθε άλλο τραγούδι που έχει γραφεί για την ΑΕΚ, ακούγονταν από τα μεγάφωνα, τόσο πριν αρχίσει ο αγώνα, όσο και κατά την διάρκεια των γκολ της ΑΕΚ. Και φυσικά και στο τέλος του. δεν θα μπορούσαμε να μην είχαμε γιορτή και στον αγωνιστικό χώρο

@Με την αποστολή της ΑΕΚ και ο Δημήτρης Τζιόκας, δίπλα στον Λάμπρο Γεωργιάδη. Ο νεαρός, που δοκιμαζόταν σε ομάδα της Ιταλίας, είναι ΑΕΚ και ελπίζει κάποια στιγμή να φορέσει τη φανέλα της

@ Ιδιαίτερη κουβέντα για το πρόβλημα που έχει προκύψει με τα εισιτηρίου διαρκείας των παλαιμάχων είχαν οι Λάκης Νικολάου και Στέλιος Σεραφείδης. «Δεν μπορεί να γίνεται διαχωρισμός σε Πατρικίους και Πληβείους», ακούστηκε να λέει κάποια στιγμή ο «γιατρός» στον πρόεδρο του Συνδέσμου βετεράνων

ΥΓ Ευχαριστούμε τον υπεύθυνο επικοινωνίας της Λαύρας Αργυρούπολης Αλέξη Τάγαρη για το φωτογραφικό υλικό. Η ομάδα της Αργυρούπολης έχει δική της ιστοσελίδα με διεύθυνση http://www.lavrafc.gr

Keywords
ΑΕΚ, γιορτη, το φως, συμμετοχή, προσφορες, φορ, φως, ελλαδα, δραση, γκολ, οσφπ, ολυμπιακος, νέα, μνήμη, http, ανεκδοτα, νοτης σφακιανακης, αξια, Καλή Χρονιά, Θόδωρος Αγγελόπουλος, αγγελοπουλος, ολυμπιακοί αγώνες, τελος του κοσμου, γιωργος αγγελοπουλος, γιορτη σημερα, ητανε μια φορα, μνήμη, ψησταριες, γωνια, εικονες, θωμας μαυρος, ξυλο, οσφπ, ποιηματα, ρησεις, σημαιες, τραγουδια, φωτογραφιες, φωτογραφια, φως, χορος, αγκαλια, αγωνες, αμυνα, αναμνησεις, ασημι, βραδυ, γκολ, γελιο, δημητρα, γινει, γινεται, γηπεδο, γλεντι, γλυφαδα, δευτερα, διευθυνση, διοικηση, δικη, διχτυα, ευκαιρια, ενεργεια, εξι, επτα, ευρωπη, ζαφειροπουλος, ζωης, ιδεα, ιδρυση, ηλικια, θεος, θυμασαι, θυμισες, θολο, θωμας, θυμισε, διαφημιση, ημιχρονο, κλιμα, κορωνιος, λαυρεωτικη, λιτο, μαυρο, μιμης, μυστικο, μπλουζακια, μικρο, μπρελοκ, μαρια, νημα, ομαδα, οδηγος, ουρανιο, οικογενεια, ουσια, παιδια, ποδοσφαιρο, παρτυ, συνεχεια, συμμετοχή, σουβλακια, τιμη, το φως, τρια, φαουλ, φεγγαρι, φυσικα, φορ, φορα, χερι, χρηστος, αγωνας, http, δημητρης, φιλοι, υμνος, κομματι, λακης, μαυρος, μια φορα, μοιαζει, παιχνιδι, ποζα, σημα, σπυροπουλος, θανασης, υλικο, θωμα
Τυχαία Θέματα