Η μαύρη μέρα του Βρετανικού ποδοσφαίρου

03:52 15/4/2012 - Πηγή: AEK365

Ας ξετυλίξουμε όμως το κουβάρι της τραγικής αυτής ιστορίας από την αρχή.

Το Αγγλικό ποδόσφαιρο είχε ήδη περάσει σε πλήρη ανυποληψία από το 1986 και από τα θλιβερά γεγονότα του «Χέιζελ». Αλλά αν το «Χέιζελ» ήταν η αρχή του τέλους του Βρετανικού ποδοσφαίρου, το «Χίλσμπορο» ήταν η ταφόπλακα, αλλά κατά κάποιον τρόπο και η αρχή του τέλους του χουλιγκανισμού

Το γήπεδο της Σέφιλντ είχε φορέσει τα γιορτινά του κι ετοιμαζόταν να υποδεχτεί τις Λίβερπουλ και Νότιγχαμ Φόρεστ, οι οποίες θα έπαιζαν για μια θέση στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας. Χιλιάδες εκδρομείς από το Λίβερπουλ

και από το Νότιγχαμ είχε κατακλύσει από νωρίς την πόλη, αλλά κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την τραγωδία που θα ακολουθούσε και κανείς δεν μπορούσε να κάνει τίποτα γι' αυτό.
Αποτέλεσμα τραγικών λαθών, σατανικών συγκυριών η απλά μοίρα; Κανείς δεν μπορεί να δώσει απάντηση.

Οι οπαδοί της Λίβερπουλ μετά από αλλεπάλληλες συγκυρίες αργούν να φτάσουν στο γήπεδο, με αποτέλεσμα μια ώρα πριν από την έναρξη της αναμέτρησης μια ξαφνική κοσμοσυρροή να δημιουργήσει το αδιαχώρητο έξω από τη θύρα της «Leppings Lane end», της μικρής κερκίδας του Χίλσμπορο.

Η αστυνομία προσπαθώντας να ελέγξει την κατάσταση υποπίπτει σε δύο τραγικά όπως αποδείχθηκαν λάθη.
Οι υπεύθυνοι ασφαλείας βλέποντας τόσο πολύ κόσμο να προσέρχεται στην μικρή κερκίδα, δίνουν εντολή να ανοίξουν οι πύλες, με αποτέλεσμα κόσμος που συνέρρεε ανεξέλεγκτα να ξεπεράσει κατά 2.500 την χωρητικότητα της μικρής εξέδρας. Οι οπαδοί στοιβάζονται κυριολεκτικά σαν σαρδέλες στη μικρή θύρας και πολλοί από αυτούς αφήνουν επί τόπου την τελευταία τους πνοή από ασφυξία, ενώ άλλοι τραυματίζονται σοβαρά. Ορισμένοι στην προσπάθειά τους να σώσουν τη ζωή τους πηδούν τα κάγκελα της θύρας και εισβάλουν στον αγωνιστικό χώρο.

Και κάπου εκεί ακολουθεί το δεύτερο και τραγικότερο λάθος της αστυνομίας. Οι αστυνομικοί υποθέτουν πως πρόκειται για εισβολή των οπαδών, διακόπτουν το ματς και πιέζουν τον κόσμο να επιστρέψει στην κερκίδα. Όταν θα καταλάβουν περί τίνος πρόκειται θα είναι ήδη πολύ αργά.
Ο απολογισμός; 94 νεκροί εκείνη την ημέρα και 776 τραυματίες. Λίγες μέρες αργότερα υπέκυψε ένα παιδί 14 ετών από τα τραύματα του ενώ οι νεκροί έφτασαν τους 96 το 1993 όταν μετά από 4 χρόνια σε κώμα ο Τόνι Μπλάντ άφησε τη τελευταία τη πνοή. Η μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία του Αγγλικού ποδοσφαίρου ήταν γεγονός. Η ζωή χιλιάδων ανθρώπων είχε αλλάξει για πάντα.

Τα επακόλουθα

Η Θατσερική Αγγλία παρακολουθεί σοκαρισμένη την τραγωδία και ανήμπορη να κάνει το οτιδήποτε.
Η αστυνομία προσπαθεί να συγκαλύψει τις ευθύνες της, θάβοντας τους φακέλους με τα συμβάντα εκείνης της ημέρας. Ορισμένοι εκ των φακέλων είδαν το φως της δημοσιότητας μόλις πριν από μερικούς μήνες.
Μάλιστα βάσει αυτών των αρχείων ο τότε αρχιφύλακας της αστυνομίας του Merseyside με επιστολή του στην Μάργκαρετ Θάτσερ έριξε την ευθύνη στους μεθυσμένους οπαδούς.
Η τραγωδία αυτή αφυπνίζει την συντηρητική Αγγλία, η οποία μέσω

Keywords
Τυχαία Θέματα