Η «σύζυγος» του Ιησού

22:21 14/4/2012 - Πηγή: AEK365

Μετανοημένη πόρνη, Αγία, μαθήτρια του Χριστού, ακόμα και σύζυγός του είναι μερικές από τις «ιδιότητες» της Μαρίας της Μαγδαληνής, της γυναίκας αυτής που βρέθηκε στο πλευρό του Χριστού ως την τελευταία στιγμή της, επίγειας, ζωής του. Η αλήθεια όμως είναι ότι η Μαρία η Μαγδαληνή συκοφαντήθηκε όσο λίγες άλλες. Στο μυαλό όλων των Χριστιανών, η Αγία αυτή ταυτίζεται με την πόρνη που ο Χριστός έσωσε από το λιθοβολισμό ή αυτήν τη γεμάτη αμαρτίες γυναίκα που έπλυνε τα πόδια του Ιησού με τα δάκρυά της και τα σκούπισε με τα μαλλιά της. Όσοι πιστεύουν ωστόσο ότι πράγματι αυτή είναι η Μαρία

η Μαγδαληνή, θα πρέπει να αναθεωρήσουν...

Η ζωή της

Η Μαρία, γεννήθηκε στα Μάγδαλα, μια μικρή πόλη στα δυτικά της Λίμνης Γεννησαρέτ και νότια της πεδιάδας της Γαλιλαίας, απ' όπου και απέκτησε το προσωνύμιο της. Σύμφωνα με την ευαγγελική περικοπή (Μκ 16:9), η Μαρία είχε καταληφθεί από επτά δαιμόνια, από τα οποία και την απελευθέρωσε ο Χριστός. Από εκείνη τη στιγμή και μετά αυτή τον ακολούθησε και έγινε μια από τις γυναίκες που μαζί με τους 12 μαθητές του Ιησού, τον ακολουθούσαν και έμειναν μαζί του ως το τέλος. Μετά την Ανάσταση και την Ανάληψη του Ιησού, η Μαρία η Μαγδαληνή κήρυξε τα λόγια του Χριστού και όταν ο Απόστολος Ιωάννης αποσύρθηκε στην Έφεσο τον ακολούθησε κι αυτή όπου έμεινε σε μια σπηλιά ως το τέλος της ζωής της.

Η πόρνη Μαρία Μαγδαληνή

Η άποψη ότι η Μαρία η Μαγδαληνή ήταν μια πόρνη που μετανόησε και ο Χριστός την πήρε κοντά του είναι ίσως μια από τις μεγαλύτερες παρερμηνείες και συκοφαντίες για το πρόσωπό της. Όπως πολύς κόσμος πιστεύει, η Μαρία η Μαγδαληνή είναι η αμαρτωλή γυναίκα που ο Χριστός έσωσε από το οργισμένο πλήθος που ήθελε να την λιθοβολήσει λέγοντας: «Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω» (ο αναμάρτητος να ρίξει πρώτος την πέτρα). Είναι επίσης η πόρνη που έπλυνε τα πόδια του Χριστού με τα λυτά της μαλλιά και με μύρο έξι μέρες πριν Αυτός σταυρωθεί. Στην πραγματικότητα, η Μαρία η Μαγδαληνή δεν ήταν καμία από αυτές τις δύο γυναίκες. Τα χωρία των Ευαγγελίων, τα οποία αναφέρονται στην Μαρία τη Μαγδαληνή είναι συγκεκριμένα και δεν περιέχουν καμία αναφορά σε αυτήν ως πόρνη. Τα αυτούσια χωρία, τα οποία αναφέρονται στην Μαγδαληνή είναι τα εξής:

1. «Αφού δε αναστήθηκε (ο Χριστός) το πρωί της πρώτης ημέρας της εβδομάδας, εμφανίσθηκε πρώτα εις την Μαρία την Μαγδαληνή από την οποίαν είχε βγάλει επτά δαιμόνια. Εκείνη πήγε και τα ανήγγειλε εις εκείνους, που είχαν μείνει μαζί του και που πενθούσαν και έκλαιγαν». (Μκ. 16:9-10)

2. «Οι δώδεκα ήσαν μαζί του και μερικές γυναίκες που είχαν θεραπευτεί από πνεύματα πονηρά και από ασθένειες, η Μαρία η ονομαζόμενη Μαγδαληνή, από την οποίαν είχαν βγει επτά δαιμόνια». (Λκ. 8:2-3)

3. «Ήταν εκεί και πολλές γυναίκες, που παρακολουθούσαν από μακριά, και είχαν ακολουθήσει τον Ιησού από την Γαλιλαία και τον υπηρετούσαν. Μεταξύ αυτών ήταν η Μαρία η Μαγδαληνή και η Μαρία η μητέρα του Ιακώβου και του Ιωσή, και η μητέρα των υιών του Ζεβεδαίου». (Μτ. 27:55-56 )

4. «Ήτ

Keywords
Τυχαία Θέματα