Η ΑΕΚ ξανά στα ευρωπαϊκά σαλόνια

08:49 3/4/2015 - Πηγή: AEK365

Η ΑΕΚ έδινε τους δύο αγώνες με τον ΟΣΦΠ για το Κύπελλο, γνωρίζοντας πως αν περνούσε και αν μετά έφτανε στην κατάκτηση του τροπαίου, θα μπορούσε να παίξει στο EuropaLeague της σεζόν που έρχεται. Αυτή είναι η πληροφορία που αποκαλύπτουμε σήμερα και είναι πολύ καλά διασταυρωμένη.

Εννοείται βέβαια, πως από αυτό προκύπτει πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την συμμετοχή της

ΑΕΚ σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, αμέσως με το που θα το εξασφαλίσει από το επόμενο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκα. Είναι γνωστό πως τους τελευταίους μήνες υπήρχαν διεργασίες για το συγκεκριμένο ζήτημα, με την ΑΕΚ να προσπαθεί να βρει άκρη. Γράψαμε κι εμείς αρκετά πράγματα, υπήρχαν και τα ρεπορτάζ του Ανδρέα Δημάτου, του πιο ειδικού σαφώς σε αυτά τα θέματα, τα οποία «φωτογράφιζαν» πως το πράγμα πάει καλά.

Θυμίζουμε εδώ, πως το πρόβλημα στην ουσία ήταν ένα κενό νόμου, ένα μπέρδεμα που προέκυπτε από τον κανονισμό της UEFA σε σχέση με περιπτώσεις σαν κι αυτή της ΑΕΚ. Το ερώτημα ήταν βασικά ο τρόπος υπολογισμού της τριετίας που αναφέρει ο κανονισμός, από την συμμετοχή της ομάδας σε διοργάνωση της ΕΠΟ. Είχε ξεκαθαριστεί πλέον, πως το θέμα θα λυνόταν επί τόπου, όταν θα το έθετε η πραγματικότητα, δηλαδή όταν η ΑΕΚ θα εξασφάλιζε συμμετοχή σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, από κάποια εγχώρια. Και θα λυνόταν με γνωμοδότηση της UEFA.

Η γνωμοδότηση θα χρειαστεί και πάλι του χρόνου, όταν η ΑΕΚ λογικά θα εξασφαλίσει συμμετοχή σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, μόνο που στην «Ένωση» είναι πλέον σε θέση να γνωρίζουν από την ίδια την UEFA, πως το δικαίωμα συμμετοχής είναι εξασφαλισμένο.

Το έμαθαν μάλιστα, όπως αναφέρω και στην αρχή, ενόψει των αναμετρήσεων με τον ΟΣΦΠ, όταν στην Ελβετία, στο πιο καθοριστικό ραντεβού, τους γνωστοποιήθηκε πως αν κατακτούσαν το Κύπελλο, θα μπορούσαν να παίξουν στην Ευρώπη. Σημασία βέβαια έχει το κριτήριο βάσει του οποίου κατέληξε στην θετική εισήγηση η UEFA. Δεν ήταν τόσο μέσω προσπάθειας ερμηνείας του κανονισμού, αλλά στάθηκαν σε πιο πραγματιστικούς λόγους. Από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία ζητήθηκαν λεπτομερή στοιχεία που να δείχνουν την κατάσταση της νέας εταιρείας, τις δυνατότητες, τις προοπτικές της, με λίγα λόγια τις εγγυήσεις για το ότι εδώ μιλάμε για μια νέα καθαρή, υγιή κατάσταση με εξασφαλισμένο μέλλον. Κι εδώ έπαιξαν ρόλο φυσικά και τα πρόσωπα, εκτός από τους αριθμούς.

Η επίσημη παρουσία του Δημήτρη Μελισσανίδη σαν πρωτοστάτη στο πλάνο κατασκευής του νέου γηπέδου, αλλά και η γνωστή στήριξή του στην νέα προσπάθεια της ΠΑΕ, ήταν φυσικά το πρώτο και βασικό στοιχείο. Ακολούθως υπήρξε και «κοσκίνισμα» του Μάκη Αγγελόπουλου, που έχει σημαντικό ποσοστό μετοχών στην ΠΑΕ. Σημειώνω εδώ πως όλα αυτά έγιναν πριν οριστικοποιηθεί η εισαγωγή της ΠΑΕ ΑΕΚ στο πρόγραμμα ELITE του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, που δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης των προοπτικών ανάπτυξης της εταιρείας και των ισχυρών θεμελίων που την στηρίζουν.

Μετά από όλα αυτά άνοιξε ο δρόμος για την θετική απόφαση, που πρέπει να θεωρείται πλέον δεδομένη. Και έρχεται να προσθέσει κι ένα ακόμη «κρίμα» για τον τρόπο με τον οποίο αποκλείστηκε η ΑΕΚ από το Κύπελλο κι έχασε την ευκαιρία, να διεκδικήσει μαζί με την επιστροφή στην Σούπερ Λίγκα, να επέστρεφε τόσο σύντομα και στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Αλλά για να λέμε την αλήθεια, αυτό που έκαιγε περισσότερο ήταν το αν θα μπορούσε η ΑΕΚ τουλάχιστον από του χρόνου να μπορεί να παίξει Ευρώπη. Για πολλούς λόγους. Και οικονομικούς και πρεστίζ και αγωνιστικούς. Για τους τελευταίους, αρκεί να σκεφτεί κανείς πόσο πιο δύσκολο θα ήταν να πειστούν καλοί ξένοι παίκτες να έρθουν, όταν θα ήξεραν πως για μία διετία σίγουρα δεν θα έπαιζαν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.


Από εκεί και πέρα, όταν με το καλό η ΑΕΚ περίπου του χρόνου τέτοιον καιρό θα μπαίνει σε διαδικασία ευρωπαϊκής αδειοδότησης, θα μάθει και ποιες από τις «αμαρτίες» του παρελθόντος θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει, για να μην έχει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Αυτό πρέπει να πούμε πως το ξέρουν στην ΑΕΚ από την αρχή. Υπάρχουν περιπτώσεις παλιών της ξένων ποδοσφαιριστών, που είχαν στα συμβόλαια τους ρήτρα δικαιοδοσίας της FIFA και δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να τους επιδικαστούν χρήματα που τους όφειλε η παλιά ΠΑΕ και να πρέπει να τα πληρώσει τελικά η καινούργια.

Μιλάμε αποκλειστικά για συμβόλαια που είχαν αυτή την πρόβλεψη της δικαιοδοσίας της FIFA και τα οποία είναι λίγα και μόνο ξένων ποδοσφαιριστών. Το πιθανότερο είναι πως μέσα στο διάστημα που θα μεσολαβήσει, για όποιες περιπτώσεις προκύψουν θα υπάρξουν συζητήσεις και συμφωνίες για να κλείσουν και αυτά τα θέματα. Κι επαναλαμβάνω, ήταν μέσα στις προβλέψεις των ίδιων των ανθρώπων της ΑΕΚ εδώ και καιρό.

Πηγή: Ωρα των Σπορ

Keywords
Τυχαία Θέματα