Έρχονται οι τροϊκανοί για έλεγχο

13:49 3/2/2013 - Πηγή: AEK365

Επί ποδός βρίσκεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να βάλει σε τάξη τις εκκρεμότητες που έχουν απομείνει για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 2,8 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.

Στα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται να φτάσει στην χώρα μας όπου και θα παραμείνει μέχρι τα μέσα Μαρτίου, το κλιμάκιο της τρόικας, για να ελέγξει τη πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.

Οι ημέρες περνάνε και ο πονοκέφαλος του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα

γίνεται όλο και πιο έντονος αφού για να εκταμιευθεί η επόμενη δόση προαπαιτούμενα είναι η ολοκλήρωση των σχεδίων διαχείρισης του προσωπικού των υπουργείων, έτσι ώστε να προσδιοριστεί το πλεονάζον προσωπικό αλλά και να εκπονηθεί το σχέδιο απομάκρυνσης έως το τέλος του 2014, όπως επίσης η αναθεώρηση προς τα κάτω των τιμών των φαρμάκων με βάση τις 3 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χαμηλότερες τιμές.

Έως τέλος Μαρτίου, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί η επόμενη αξιολόγηση από τη τρόικα, θα πρέπει να έχει θεσμοθετηθεί η αυτονομία της φορολογικής διοίκησης και να έχουν εκχωρηθεί οι αρμοδιότητες του μόνιμου Γ.Γ. Εσόδων, να έχει εκπονηθεί σχέδιο για τη διαφθορά στο Δημόσιο με ειδική πρόβλεψη για εφορίες- τελωνεία, να έχει ξεκαθαρίσει το ζήτημα της φορολόγησης των ακινήτων, όπως επίσης να έχουν μεταφερθεί 40 νέα ακίνητα στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Το έργο είναι δύσκολο, αφού πέραν των εσόδων που δεν μαζεύονται με τίποτα αλλά και της ρύθμισης για την φορολογία των ακινήτων που ακόμα είναι ανοιχτή, οι αποκρατικοποιήσεις είναι επίσης ένας τομέας που έχει σημαντικές αποκλίσεις από τους στόχους. Ο κ. Στουρνάρας βρίσκεται σε ιδιαίτερα δεινή θέση καθώς γνωρίζει ότι δεν είναι δυνατή η παραμικρή απόκλιση, αφού όπως προβλέπεται πλέον, η όποια υπέρβαση δαπανών οδηγεί αυτομάτως σε νέες περικοπές.

Keywords
Τυχαία Θέματα