Θρίλερ με φλεγόμενο πλοίο ανοιχτά της Κέρκυρας! Αγωνία για 400 επιβάτες!

08:32 28/12/2014 - Πηγή: AEK365

15.38 Mέχρι στιγμής έχουν σωθεί 109 άτομα

13.54 Συνολικά 56 επιβάτες του Norman Atlantic έχουν διασωθεί - 47 από το παραπλέον πλοίο Spirit of Piraeus - 8 παρελήφθησαν από ιταλικά ελικόπτερα

13.28 Το Σούπερ Πούμα έκανε έρευνα γύρω από το πλοίο αλλά δεν εντόπισε άνθρωπο στη θάλασσα

12.37 Ανακοίνωση της ANEK LINES
Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης-12-2014 σημειώθηκε πυρκαγιά στο ιταλικής πλοιοκτησίας και σημαίας επιβατικό - οχηματαγωγό πλοίο

"NORMAN ATLANTIC" της εταιρείας "VISEMAR di Navigazione S.R.l.", ναυλωμένο από την εταιρεία ΑΝΕΚ Α.Ε., το οποίο εκτελούσε την δρομολόγια γραμμή Πάτρα - Ηγουμενίτσα - Ανκόνα και ενώ βρισκόταν 35 μίλια βόρεια της Κέρκυρας, στα διεθνή χωρικά ύδατα.

Στο πλοίο επέβαιναν 422 επιβάτες και 56 άτομα πλήρωμα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου από το πλήρωμα του πλοίου και την πλοιοκτήτρια εταιρεία σε συνεργασία με τις αρμόδιες ιταλικές και ελληνικές αρχές. Η εταιρεία θα επανέλθει με κάθε νεότερη πληροφορία.

12.28 Προς την περιοχή πλέουν 2 ρυμουλκά από Κέρκυρα και Πύλο

12.19 Η φρεγάτα Ναβαρίνο υπολογίζεται ότι θα φτάσει στην Κέρκυρα σε περίπου 18 ώρες

11.30 Προσπαθούν να εκκενώσουν το πλοίο Norman Atlantic, με 478 επιβαίνοντες συνολικά - 150 άτομα διασώθηκαν ήδη - Δεν υπάρχει άνθρωπος στη θάλασσα

Περιπέτεια εν πλω νωρίς το πρωί της Κυριακής για 466 ανθρώπους, που επιβαίνουν στο πλοίο Norman Atlantic, όταν ξέσπασε φωτιά σε αυτό.
Το πλοίο, με 411 επιβάτες και 55 μέλη πλήρωμα, βρισκόταν ανοιχτά της Κέρκυρας, στην περιοχή των Οθωνών, όταν ξέσπασε η φωτιά στο γκαράζ του, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

Αυτή τη στιγμή 150 άτομα έχουν ήδη επιβιβαστεί στη μία σωσίβια λέμβο και προσπαθούν να επιβιβαστούν στο φορτηγό πλοίο «Spirit of Piraeus», όμως οι καιρικές συνθήκες δυσκολεύουν πολύ την επιχείρηση, καθώς στο σημείο πνέουν άνεμοι 8 μποφόρ. 60 εξ αυτών επιβιβάστηκαν ήδη στο φορτηγό πλοίο και η επιχείρηση διάσωσης συνεχίζεται.

Στη διάσωση βοηθάει και το πλοίο Cruise Europa του ομίλου Grimaldi, που έριξε σωσίβιες λέμβους στη θάλασσα, ενώ τα επτά παραπλέοντα πλοία κάνουν κύκλους γύρω από το Norman Atlantic, για να «κόψουν» τον καιρό. Ακόμη, το πλοίο «Εύηνος» θα χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα για τα ελικόπτερα, σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνει διάσωση από αέρος.

Πρόβλημα υπάρχει με τη δεύτερη μεγάλη σωσίβια λέμβο, καθώς βρίσκεται από την άλλη πλευρά του πλοίου, όπου οι καπνοί που βγαίνουν από το γκαράζ είναι πολύ πυκνοί και είναι αδύνατον να πέσει η λέμβος στο νερό.
Λύση θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα βαρελάκια σωσίβια που βρίσκονται στο πλοίο, όμως οι επιβάτες, που φοράνε όλοι ατομικά σωσίβια, αρνούνται να ανέβουν σε αυτά λόγω της κακοκαιρίας, αλλά και επειδή, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια που έριξε το πλήρωμα στη θάλασσα παρασύρθηκαν από τα κύματα.

Η κατάσταση πάντως σε καμία περίπτωση δεν είναι υπό έλεγχο. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι αρκετοί επιβάτες, σύμφωνα με πληροφορίες, τρομοκρατημένοι άρχισαν να πηδούν στη θάλασσα για να σωθούν και περισυνελέγησαν από ιταλικό καΐκι.
Στο σημείο καταπλέουν άλλα δύο φορτηγά πλοία για να βοηθήσουν στη διάσωση και περισυλλογή των επιβατών. Παράλληλα σπεύδουν πλωτά του Λιμενικού, ενώ έχουν σηκωθεί τρία ελικόπτερα και ένα C-130. ¨Εχει δοθεί εντολή να απογειωθεί και Super Puma.

Σε βοήθεια του οχηματαγωγού σπεύδουν τρία πλοία, σύμφωνα με το Λιμενικό, ενώ οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή είναι κακές, καθώς επικεατούν ισχυροί άνεμοι.
Το Norman Atlantic, με σημαία Ιταλίας, είχε ξεκινήσει από την Πάτρα, πέρασε από Ηγουμενίτσα και είχε προορισμό το λιμάνι της Ανκόνας. Το πλήρωμα είναι επίσης ιταλικής καταγωγής.

Ο διεθνής Τύπος για το Norman Atlantic

Την είδηση για το φλεγόμενο ιταλικό πλοίο στα ανοικτά των Οθωνών 45 ναυτικά μίλια από την Κέρκυρα όπου επιβαίνουν 478 άτομα είναι πρώτο θέμα στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Όπως γράφει το CNN , "Οι διασώστες σπεύδουν σε φλεγόμενο πλοίο μεταξύ Ελλάδας - Ιταλίας" και στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι κοινή ελληνοϊταλική επιχείρηση είναι σε ξέλιξη για τη διάσωση εκατοντάδων επιβαινόντων, σύμφωνα με ενημέρωση που έχει το αμερικανικό δίκτυο από το ελληνικό Υπουργείο Ναυτιλίας.

Το Skynews σημειώνει "Πυρκαγιά ξεσπά σε ιταλικό πλοίο φεύγοντας από την Ελλάδα" και τονίζει ότι οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενέστατες.

Επίσης, το Reuters έχει τίτλο "Το επιβατηγό πλοίο εκκενώνεται μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε σε ιταλικό φέρι φεύγοντας από την Ελλάδα" κι επικαλείται μαρτυρίες επιβατών αλλά και την επίσηη ενημέρωση των ελληνικών αρμόδιων Αρχών.

Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa έχει δημοσίευμα με τίτλο "Στις φλόγες το ιταλικό πλοίο Norman Atlantic - Σωσίβιες λέμβοι στη θάλασσα - Επιβάτης: Τα παπούτσια μου άρχισαν να λιώνουν", ενώ στον υπότιτλο επισημαίνεται πως οι κακές καιρικές συνθήκες παρεμποδίζουν την επιχείρηση διάσωσης.

Ρέντζι: Είμαστε σε στενή επαφή με τον Αντώνη Σαμαρά για το «Norman Atlantic»

Στενή είναι η επαφή του Έλληνα και του Ιταλού πρωθυπουργού για τον καλύτερο συντονισμό της επιχείρησης διάσωσης των επιβατών του φλεγόμενου «Norman Atlantic», ανοιχτά της Κέρκυρας.
Στην επιχείρηση διάσωσης που έχει στηθεί αναφέρεται με tweet ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Παρακολουθούμε στενά την υπόθεση με το κρουαζιερόπλοιο μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και με το ιταλικό Λιμενικό», αναφέρει ο κ. Ρέντζι.

Βαρβιτσιώτης: Πολύ δύσκολη η επιχείρηση διάσωσης των επιβαινόντων

Πολύ δύσκολη χαρακτήρισε τη διάσωση των επιβαινόντων στο πλοίο «Norman Atlantic» που καίγεται ανοιχτά της Κέρκυρας ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Όπως ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης, πρόκειται για ένα από τα πιο πολύπλοκα περιστατικά που έχουν αντιμετωπίσει στο υπουργείο, τόνισε όμως ότι «προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι κανένας δεν θα μείνει αβοήθητος σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση».

Σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση για αγνοούμενους ή ανθρώπους στη θάλασσα.

Keywords
Τυχαία Θέματα