Ενθρονίστηκε ο νέος Πάπας

12:44 19/3/2013 - Πηγή: AEK365

Εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί και ηγέτες συγκεντρώθηκαν στη Ρώμη για την σημερινή τελετή ενθρόνισης του νέου Πάπα, Φραγκίσκου, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο. Η τελετή, η οποία ήταν πιο απλή σε σχέση με το παρελθόν, έγινε παρουσία έξι αρχηγών κρατών, αρκετών ξένων ηγετών αλλά και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τις αντιπροσωπείες που παρακολούθησαν την τελετή να φτάνουν τις 130.

Ο νέος Πάπας έφτασε στην πλατεία του Αγίου Πέτρου όρθιος στο όχημα του, γνωστό ως Papamobile, χαιρετώντας τους συγκεντρωμένους πιστούς. Στη συνέχεια μεταβεί στα σπήλαια του Βατικανού,

για να τιμήσει και να προσευχηθεί πάνω από τον τάφο του Αποστόλου Πέτρου.

Έπειτα κατέβηκε μόνο με τη συνοδεία μερικών ουνιτών επισκόπων (καθολικών του λεγόμενου «ανατολικού τύπου») στον υπόγειο χώρο της βασιλικής, κάτω από την Αγία Τράπεζα, όπου βρίσκεται το σκήνωμα του Αγίου Πέτρου και είναι θαμμένοι προηγούμενοι Ποντίφικες.

Εκεί στις 10.30,ώρα Ελλάδας, ξεκίνησε η Θεία Λειτουργία. Η διαδικασία ήταν απλή -η διάρκειά της έχει μειωθεί στις δύο ώρες- αλλά με σεβασμό στην παράδοση. Κατά την επιθυμία και τις οδηγίες του αργεντινού ποντίφικα, τα αποσπάσματα του Ευαγγελίου που έχουν διαβάστηκαν αυτή την φορά θα ψαλλούν μόνον στα ελληνικά, και όχι στα λατινικά.

Ο καρδινάλιος Άντζελο Σοντάνο παρέδωσε στον Πάπα Φραγκίσκο το "δαχτυλίδι του ψαρά" σύμβολο της διακονίας του Αγίου Πέτρου το οποίο έπειτα από επιθυμία του ίδιου του Ποντίφικα θα είναι ασημένιο και όχι χρυσό.

Όλη η περιοχή γύρω από την πλατεία του Αγίου Πέτρου έχει πεζοδρομηθεί προσωρινά, ενώ πάνω από 3.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός.

Την Ελλάδα εκπροσωπήσε στην τελετή ενθρόνισης ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο θυρεός που θα αναλάβει ο νέος Ποντίφικας θα είναι ο ίδιος που είχε ως επίσκοπος, με την αναγκαία προσθήκη των Παπικών Συμβόλων.

Keywords
Τυχαία Θέματα