Ελληνας επιστήμονας βρίσκει θεραπεία για ανίατη ασθένεια!

18:47 9/3/2014 - Πηγή: AEK365

Λύση σε μια βασανιστική, μέχρι σήμερα ανίατη, πάθηση, την εμβοή (tinnitus) υπόσχεται να δώσει ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, με επικεφαλής Ελληνα καθηγητή. Ο δρ. Θάνος Τζουνόπουλος και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν 1ον την βιοχημική αιτία που προκαλεί τις εμβοές (ghost noises ή βουητό στα αυτιά) και 2ον ότι η χρήση συγκεκριμένου φαρμάκου (που μέχρι σήμερα χρησιμοποιείτο για τις επιληψίες), θα μπορούσε να αποδειχθεί πανάκεια!

> Η αιτία:

Σύμφωνα με το άρθρο που προδημοσιεύτηκε στη

διαδικτυακή έκδοση του Proceedings of the National Academy of Sciences, η έρευνα του Ελληνα ερευνητή στράφηκε σε ένα τμήμα του εγκεφάλου που είναι γνωστό ότι αποτελεί σημαντικό "κέντρο επεξεργασίας και ελέγχου της ακοής". Ονομάζεται Ραχιαίος Κοχλιακός Πυρήνας (DCN). Ο DCN έχει ως φυσικό "φρένο" που μειώνει την ευαισθησία ή τη δραστηριότητα των νευρώνων την "οικογένεια" καναλιών KCNQ. Παρατηρήθηκε ότι στα ποντίκια που υποφέρουν από εμβοές παρουσιάζεται υπερδραστηριότητα στον DCN, όπερ σημαίνει ότι τα "φρένα" KCNQ δε λειτουργούν σωστά. Οι βιοχημικές μετρήσεις απέδειξαν ότι για τη μειωμένη απόδοση των KCNQ ευθύνεται η μείωση του καλίου σε αυτά. Με λίγα λόγια, όταν το κάλιο στα κανάλια KCNQ, για κάποιον λόγο, μειώνεται, τότε δημιουργείται υπερδιέγερση στον DCN, με αποτέλεσμα να παράγονται παλμοί, ακόμα κι όταν εξωτερικό ερέθισμα πλέον δεν υπάρχει!

> Η έρευνα:

Ικανό δείγμα ποντικιών ευρισκόμενα σε μερική καταστολή εξετέθη -από το ένα αυτί- σε δυνατό ήχο εντάσεως 116 dB (περίπου όσο ο ήχος μιας σειρήνας ασθενοφόρου) επί 45 λεπτά.
Σημείωση: Βάσει προηγουμένων πειραμάτων, αυτός είναι ο χρόνος και αυτή η ένταση που επιφέρει εμβοή σε ποντίκια σε ποσοστό τουλάχιστον 50%. Για τις επόμενες 5 ημέρες τα ποντίκια εξετίθεντο σε υψηλό ήχο για 30 λεπτά, αλλά 2 φορές κάθε μέρα. Μόνο που στα μισά ποντίκια ο δρ. Τζουνόπουλος και η ομάδα του χορήγησαν με ένεση το εγκεκριμένο από το FDA (ο ΕΟΦ των ΗΠΑ) φάρμακο κατά της επιληψίας Retigabine**, το οποίο αποδεδειγμένα υπερδραστηριοποιεί τα κανάλια KCNQ.

Επτά ημέρες μετά είχε έρθει η μεγάλη στιγμή. Προκειμένου να διαπιστωθεί το αν στα χορηγημένα με Retigabine ποντίκια είχε δημιουργηθεί εμβοή, δοκιμάστηκε το εξής:

Όλα τα πειραματόζωα εξετέθησαν σε ήχο εντάσεως 70 dB. Ο ήχος αυτός κάποια στιγμή σταματούσε, αλλά μετά ξανάρχιζε, ενώ κάποια στιγμή ακουγόταν ένας πολύ δυνατός παλμός. Σημείωση: τα ποντίκια με φυσιολογική ακοή αντιλαμβάνονται τα κενά ανάμεσα στη φασαρία, δηλαδή τη στιγμή που ο ήχος σταματά, έστω και για λίγο. Εστω και για λίγο, το DCN τους "ηρεμεί". Στα ποντίκια που έχει εμφανιστεί εμβοή όμως, οι παύσεις της ηχορύπανσης δε γίνονται αντιληπτές -εμφανίζεται αδιάλειπτη υπερδιέγερση, καθώς "ιδεατοί βόμβοι" καλύπτουν τα κενά. Ο δρ. Τζουνόπουλος και η ομάδα του διαπίστωσαν ότι στα μισά ποντίκια, αυτά στα οποία είχε χορηγηθεί Retigabine, παρά τα "βασανιστήρια", δεν είχε εμφανιστεί εμβοή! Αντιθέτως, στα υπόλοιπα μισά, υπήρχαν οι ενδείξεις της πάθησης. «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εύρημα που συνδέει τις βιοφυσικές ιδιότητες του καναλιού από το οποίο περνάει το κάλιο με την αντίληψη φανταστικών ήχων» δήλωσε ο Ελληνας επιστήμονας».

> Το επόμενο βήμα:

Η "οικογένεια" KCNQ απαρτίζεται από 5 υπομονάδες. Εξ αυτών, οι 4 είναι ευαίσθητες στο φάρμακο Retigabine.
Ο Ελληνας ερευνητής και η ομάδα του σχεδιάζουν πλέον να αναπτύξουν φάρμακο ειδικά για τις 2 υπομονάδες που σχετίζονται συγκεκριμένα με τις εμβοές.

> Τα GoodNews συνεχίζονται...

Όπως δήλωσε ο δρ. Τζουνόπουλος: «Η ανάπτυξη φαρμακευτικής αγωγής για την εμβοή θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμη και ως πρόληψη για στρατιώτες ή για επαγγελματίες που αναγκαστικά εργάζονται συχνά υπό δυνατούς θορύβους. Θα μπορούσε επίσης, να φανεί κατάλληλη και για περιπτώσεις "φανταστικών πόνων", όπως συμβαίνει συχνά σε όσους έχουν υποβληθεί σε ακρωτηριασμό».

* Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ,
στην οποία ο δρ. Τζουνόπουλος είναι επίκουρος καθηγητής και επικεφαλής ερευνητικής ομάδας, συγκαταλέγεται -σταθερά τα τελευταία 15 χρόνια !- στις 10 σχολές με τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση από το National Institutes of Health.
Στην αξιολόγηση όλων των αμερικανικών πανεπιστημίων που υποστηρίζουν την επιστημονική και μηχανολογική έρευνα που δημοσίευσε πρόσφατα το National Science Foundation, το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ κατέλαβε την 5η θέση.
** Retigabine (INN) ή ezogabine (USAN), κωδικός D-23129.
Bιογραφικo του δρ. Τζουνόπουλου:

Keywords
Τυχαία Θέματα