Είχαν βάλει κοριούς σε 35 ηγέτες!

11:43 25/10/2013 - Πηγή: AEK365

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν από την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ να απαιτήσουν διευκρινίσεις από τις ΗΠΑ σχετικά με τις αναφορές για πρακτικές κατασκοπείας από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα.
Σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αναστείλει

τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα.
Οι ηγέτες της ΕΕ είχαν αποφασίσει από κοινού ότι "για λογαριασμό των Ευρωπαίων υπάρχει η αμοιβαία επιθυμία για να αποκαλυφθεί αλήθεια".
Γαλλία και η Γερμανία ζήτησαν πληροφορίες, οι οποίες, μέσα στις προσεχείς εβδομάδες θα βοηθήσουν στην αποσαφήνιση και τη συνεργασία με τις ΗΠΑ προκειμένου να γίνει ξεκάθαρο τι ακριβώς συνέβη και να αποφευχθεί η επανάληψη τέτοιων συμβάντων", δήλωσε ο Λέτα.
Εξάλλου, η Άνγκελα Μέρκελ έστειλε αυστηρό μήνυμα στις ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι "δεν υπάρχει κατασκοπεία μεταξύ φίλων".
Νωρίτερα, σάλο προκάλεσαν οι νέες αποκαλύψεις του Guardian, σχετικά με τις παρακολουθήσεις των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές κλήσεις 35 ξένων ηγετών,.
Η εφημερίδα επικαλείται ένα απόρρητο έγγραφο, που έφερε στη δημοσιότητα ο πρώην τεχνικός σύμβουλος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Έντουαρντ Σνόουντεν.
Τα ονόματα των ηγετών αυτών δεν αναφέρονται στο έγγραφο. Σύμφωνα με την εφημερίδα ένας μη κατονομαζόμενος Αμερικανός αξιωματούχος παρέδωσε στην NSA τους τηλεφωνικούς αριθμούς τους αφού η υπηρεσία ζήτησε από άλλες αμερικανικές κρατικές υπηρεσίες να της αποκαλύψουν τις πληροφορίες που διέθεταν για ξένους πολιτικούς, ώστε να εντάξει τα τηλέφωνά τους στο σύστημα παρακολούθησης που είχε θέσει σε λειτουργία.
Την Τετάρτη η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι διαθέτει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι αμερικανικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν το κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου Μέρκελ.

Το υπόμνημα που διέρρευσε μέσω του Σνόουντεν χρονολογείται από τον Οκτώβριο του 2006 και σύμφωνα με αυτό από τις παρακολουθήσεις δεν προέκυψαν σημαντικές, αξιοποιήσιμες πληροφορίες.

Πηγή: news247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα