H AEK της αλλαγής και ο Ντέμης

10:03 24/3/2012 - Πηγή: AEK365

GOAL

Για την "ΑΕΚ της... απαγόρευσης", γράφει το Goal το οποίο αναλύει τα οικονομικά δεδομένα της Ένωσης υπό καθεστώς αποκλεισμού και της πιθανότητας να μην κάνει μεταγραφές. Η εφημερίδα γράφει πως "το ποδοσφαιρικό τμήμα τα έχει μπάτζετ μέχρι 4 με 5 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος είχε 11 εκατ. ευρώ". Συγκεκριμένα το ρεπορτάζ του Goal τονίζει: "Η ΑΕΚ της... απαγόρευσης θα πρέπει να είναι μια ομάδα που θα μάθει να ζει από τα έσοδά της.

Πιθανότατα δεν θα έχει Ευρώπη, να έχει μειώσεις στο τηλεοπτικό συμβόλαιο, να έχει μεγάλες απώλειες στο ρόστερ. Θα πρέπει να αξιοποιεί και το τελευταίο ευρώ που θα κερδίζει, δεν θα προσδοκά τίποτα από τους μετόχους και θα ζητά την απόλυτη στήριξη από τον κόσμο της.

Ο δρόμος φαίνεται δύσβατος, αλλά δεν είναι απαραίτητα απαγορευτικός για όνειρα. Στην ΑΕΚ μπορούν να ελπίζουν πως αν βρουν τρόπο να στελεχώσουν την ομάδα με τους κατάλληλους ανθρώπους που θα έχουν τεχνογνωσία, μπορεί να εκπονηθεί ποδοσφαιρικό σχέδιο. Βέβαια, αυτό θα πρέπει να το υπηρετήσουν δίχως καμία παρέκκλιση, ειδάλλως δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα αποτέλεσμα. Διότι κι άλλες φορές κατά το παρελθόν στην ΑΕΚ δημιουργήθηκε το σχέδιο, αλλά στην πορεία χάθηκε ο στόχος και μαζί η ευκαιρία για πραγματική τομή στην ομάδα.

Ετσι κι αλλιώς, αυτό που μοιάζει πλέον ως μονόδρομος ήταν πραγματικότητα που πολλές φορές αγνοούσε η ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια. Η ΑΕΚ εδώ και χρόνια εμφανίζει στοιχεία καθαρής θέσης στους ισολογισμούς της, τα οποία δεν τηρεί. Κι αυτό γιατί δεν μπορεί να είναι συνεπής σε όσα δείχνει. Καθαρή θέση για την ΑΕΚ σημαίνει πως από τα 20 εκατ. ευρώ που χρωστά την τρέχουσα περίοδο θα καταφέρει την επόμενη περίοδο να βελτιώσει την κατάσταση. Να δείξει έστω πως περιόρισε το άνοιγμά της και το έκανε 19,5 εκατ. ευρώ.

Το κακό για την «κιτρινόμαυρη» εταιρεία είναι πως δεν εμφανίζει αυτή τη βελτίωση ποτέ κατά την τελευταία δεκαετία, με εξαίρεση τη σεζόν 2007-08, κατά την οποία πήγε καλά στο Τσάμπιονς Λιγκ. Στην πορεία υπήρξαν μικρές βελτιώσεις, όπως στη μείωση των λειτουργικών εξόδων της εταιρείας. Στο μπάτζετ του ποδοσφαιρικού τμήματος, που από τα 16,5 εκατ. ευρώ της σεζόν 2010-11 έπεσε στα 11 εκατ. ευρώ την τρέχουσα περίοδο (περιλαμβάνοντας και τις αλλαγές στη τεχνική ηγεσία της ομάδας).

Ο γρίφος είναι σύνθετος και απαιτεί πολύ δυνατούς λύτες. Ετσι κι αλλιώς, υπάρχουν ακόμα φωνές που επιμένουν πως η λύση για την ΑΕΚ είναι η πτώχευση (και ενδεχομένως μετά η αναζήτηση ΑΦΜ, ώστε ο σύλλογος να μην ξεκινήσει από ερασιτεχνική κατηγορία). Το δεδομένο είναι πως στη νέα εποχή που μπαίνει και επίσημα πλέον η ΑΕΚ θα πρέπει να μάθει να ζει με τα πολύ λίγα.

Η ανάλυση των προβλεπόμενων εσόδων και εξόδων για τη σεζόν 2012-13 από την έρευνα του «Goal» καταδεικνύει με πολύ ξεκάθαρο τρόπο ποιο είναι το μέλλον της ΑΕΚ. Φαίνεται πως τα στάνταρ έσοδα είναι εξαιρετικά περιορισμένα, ενώ τα έξοδα συνεχώς αυξάνονται. Υπό κανονικές συνθήκες, η Ενωση θα χρειάζονται ποσοστό συμμετοχής 30% από τους μετόχους της προκειμένου να εμφανίζει θετικό ι

Keywords
Τυχαία Θέματα