FT: Οι Ευρωπαίοι ζητούν από τον Τσίπρα να διώξει τους ακροαριστερούς

09:08 6/4/2015 - Πηγή: AEK365

Η απογοήτευση των ευρωπαϊκών αρχών με την Ελλάδα είναι τόσο έντονη που θα επιθυμούσαν να απαλλαγεί από την άκρα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να καταστήσει δυνατή μια συμφωνία διάσωσης, αναφέρουν σε άρθρο τους στους Financial Times οι Πίτερ Σπίγκελ και Κέριν Χόουπ.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι αρχές προτείνουν στον Έλληνα πρωθυπουργό να προχωρήσει σε μία

νέα κυβέρνηση συνεργασίας με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.
«Ο Τσίπρας πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να είναι πρωθυπουργός ή αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ» δηλώνει Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Ενα κορυφαίο στέλεχος υπουργείου Οικονομικών κράτους-μέλους της Ευρωζώνης προσθέτει: «Η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να επιβιώσει».
Σύμφωνα με τους αρθρογράφους των «FT», μέλη της μετριοπαθούς πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται ότι υπάρχει πρόβλημα με την Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία διαθέτει αρκετούς βουλευτές, ώστε να μπορεί ακόμη και να ρίξει την κυβέρνηση.
«Ήμασταν περισσότερο ένας χώρος κοινωνικού προβληματισμού και λιγότερο πολιτικό κόμμα... γιαυτό είναι δύσκολο να λειτουργήσουμε ως ένα σύστημα κομματικής πειθαρχίας» είπε ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. «Όμως θα πρέπει να θυμάστε ότι δεν έχουμε ακόμη συμπληρώσει 100 ημέρες στην κυβέρνηση» προσθέτει.
Το δημοσίευμα προσθέτει ότι υπό την ηγεσία του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος είναι σχεδόν όσο δημοφιλής στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η Αριστερή Πλατφόρμα διαθέτει τέτοια δύναμη, ώστε να ασκήσει βέτο σε δομικές μεταρρυθμίσεις που ζητούν από την κυβέρνηση οι πιστωτές της Ελλάδας.
Ωστόσο, ακόμη και εάν ο κ. Τσίπρας υιοθετήσει μία περισσότερο μετριοπαθή στάση έναντι Βερολίνου και Βρυξελλών, είναι δύσκολο, συνεχίζουν οι «FT», να περιμένει κάποιος ότι, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, θα διακινδυνεύσει μια ανοιχτή σύγκρουση με την αριστερή πτέρυγα.
Επίσης, προκειμένου να κερδίσει την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και του Ποτάμιού θα πρέπει, πρώτα, να απορρίψει τον κυβερνητικό του εταίρο, Πάνο Καμμένο.
«Θα ήταν προτιμότερο να υπάρξει μία περισσότερο συνεκτική, φιλοευρωπαϊκή, κεντροαριστερή κυβέρνηση συνεργασίας σε σύγκριση με την απρεπή συμμαχία μεταξύ ριζοσπαστών αριστερών και λαϊκιστών δεξιών» δήλωσε ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, προσθέτοντας, όμως, ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για μία τέτοια αλλαγή.

Αν και οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης επιμένουν ότι δεν προσπαθούν να επιβάλλουν αλλαγές στην κυβέρνηση, ταυτόχρονα εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους γιατί ο Έλληνας πρωθυπουργός μοιάζει απρόθυμος να επιλέξει ξεκάθαρα μεταξύ των απόψεων της Αριστερής Πλατφόρμας, που αρνείται πλήρως το πρόγραμμα στήριξης και της πιο ρεαλιστικής προσέγγισης των περισσότερο κεντρώων δυνάμεων που είναι πιθανοί υποστηρικτές του στο Κοινοβούλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα