Το μισάωρο «μπλακ άουτ» στέρησε το όνειρο του τελικού (ΦΩΤΟ&VIDEO)

07:07 6/4/2015 - Πηγή: AEK365

Δε θέλουμε να θυμίζουμε πικρές στιγμές μέσα από αυτή τη στήλη, όμως οι δυσάρεστες εμπειρίες είναι ίσως οι πιο χρήσιμες. Εξάλλου, όταν μιλάμε για τον πρώτο ευρωπαϊκό ημιτελικό στην ιστορία της ποδοσφαιρικής ΑΕΚ, η εμπειρία δεν μπορεί να είναι πικρή. Μιλάμε για την ήττα από τη Γιουβέντους με 4-1 σαν σήμερα πριν από 38 χρόνια, τη Μεγάλη Τετάρτη 6 Απριλίου, στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ 1976-77.
Ηταν μια «περίεργη» ήττα που, με βάση την εικόνα του αγώνα, μάλλον

κολάκευε την ΑΕΚ που ήδη είχε αποκλείσει Ντιναμό Μόσχας, Ντέρμπι Κάουντι, Ερυθρό Αστέρα και Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς. Η πανίσχυρη Γιουβέντους της εποχής που στον τελικό με την Αθλέτικ Μπιλμπάο θα κατακτούσε τον πρώτο της ευρωπαϊκό τίτλο, είχε ζοριστεί πολύ με την ΑΕΚ, παρά το γεγονός ότι πέρασε με δύο νίκες, αφού ακολούθησε και το 0-1 στη ρεβάνς της Νέας Φιλαδέλφειας.
Όλα πήγαιναν καλά μέχρι το 58'. Η ΑΕΚ του Φράντισεκ Φάντρονκ, έχοντας στο πλευρό της περίπου δέκα χιλιάδες οπαδούς της, είχε καταφέρει να απαντήσει στο γκολ του Κουκουρέντου από το 18' με ένα προσωπικό γκολ του αμυντικού μέσου Λάζαρου Παπαδόπουλου στο 30'. Μάλιστα, ο ποδοσφαιριστής από τη Βέροια είχε εκμυστηρευθεί στους συμπαίκτες του μέσα στο πούλμαν καθ' οδόν για το «Κομουνάλε»
Η κατάσταση έδειχνε απολύτως ελεγχόμενη και στις αρχές του β' ημιχρόνου, όμως στο τελευταία μισάωρο δεν πήγε τίποτα καλά. Η ελληνική ομάδα παρουσίασε θεαματική μετάπτωση στην απόδοσή της -κυρίως λόγω της κούρασης που της βγήκε από τους πολλούς και απανωτούς αγώνες εκείνης της σεζόν, αλλά και από το ταξίδι μέσω Ρώμης- και η Γιουβέντους πέτυχε τρία γκολ, τα οποία ουσιαστικά της εξασφάλισαν την πρόκριση. Ο Ρομπέρτο Μπέτεγκα στο 58' και στο 83' και ο Φράνκο Καούζιο στο τιμώρησαν τα λάθη της άμυνας της ΑΕΚ και το όνειρο μετατράπηκε σε εφιάλτη.
Η ΑΕΚ, ωστόσο, είχε και κάποια παράπονα από τη διαιτησία του Σοβιετικού Γιέργκοφ, αφού οι Νικολούδης και Μαύρος τελείωσαν το ματς γεμάτοι πόνους και μελανιές από τα τις... περιποιήσεις των Μπενέτι και Μαρίνι αντίστοιχα που έμειναν ατιμώρητοι. Παρά το 4-1, πάντως, ο προπονητής της Γιουβέντους Τζιοβάνι Τραπατόνι και ο διάσημος μέσος Μάρκο Ταρντέλι είχαν δηλώσει ότι η ΑΕΚ ήταν η καλύτερη και η πιο τεχνική ομάδα που είχαν αντιμετωπίσει σε εκείνη την πορεία τους, στην οποία είχαν αποκλείσει, μεταξύ άλλων, και τις δύο ομάδες του Μάντσεστερ!
Η σύνθεση της ΑΕΚ: Στεργιούδας, Θεοδωρίδης, Τόσκας, Ραβούσης, Νικολάου, Τσάμης, Παπαδόπουλος (74' Τάσος) Νικολούδης, Βάγκνερ, Παπαϊωάννου, Μαύρος.

Στις 6 Απριλίου


6/4/30 Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 1-1 (Πρωτάθλημα Αθήνας -ασφυκτικά γεμάτη η Λεωφόρος ενώ η εφημερίδα Ακρόπολις έγραφε ότι για πρώτη φορά υπήρξε στην εξέδρα «οργανωμένη πρόγκα», δηλαδή συνθήματα των οπαδών κάθε ομάδας προς τους αντιπάλους)
6/4/47 AEK-Μακεδονικός 4-1 (Κύπελλο Ελλάδας)
6/4/52 ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 2-1 (Πρωτάθλημα Αθήνας -η ΑΕΚ νίκησε με ανατροπή και εθεωρείτο σίγουρη πρωταθλήτρια Αθήνας, όμως στο τέλος ο τίτλος χαρίστηκε με... μαφιόζικο τρόπο από την ΕΠΣΑ στον Παναθηναϊκό)
6/4/58 ΑΕΚ-Ατρόμητος Π. 2-0 (Κύπελλο Ελλάδας)
6/4/60 ΑΕΚ-Δόξα Δράμας 4-3 (Α' Εθνική -η ΑΕΚ προηγήθηκε 4-0 αλλά στο τέλος... λαχτάρισε)
6/4/69 AEK-Παναθηναϊκός 1-2 (Α' Εθνική -ανατροπή του Παναθηναϊκού στη Νέα Φιλαδέλφεια με σκόρερ της νίκης τον Βίκτωρα Μητρόπουλο!)
6/4/75 AEK-Ηρακλής 3-0 (Α' Εθνική)
6/4/86 Εθνικός-AEK 1-1 (Α' Εθνική)
6/4/08 ΑΕΚ-Εργοτέλης 3-1 (Α' Εθνική)
6/4/09 Εργοτέλης-ΑΕΚ 1-1 (Α' Εθνική)

Keywords
Τυχαία Θέματα