Περνώντας στην... αντίπερα όχθη (photos)

Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά δεκαεννέα ποδοσφαιριστές έχουν αγωνιστεί τόσο στον Ολυμπιακό, όσο και στον Παναθηναϊκό κατά την διάρκεια της καριέρας τους! Οι δεκατέσσερις μάλιστα, εξ αυτών μεταπήδησαν απ’ ευθείας από τη μία ομάδα στην άλλη προκαλώντας… ανάμεικτα συναισθήματα!

Στις μέρες μας το να πάρει μεταγραφή οποιοσδήποτε ποδοσφαιριστής σε οποιαδήποτε ομάδα φαντάζει απολύτως φυσιολογικό… Σίγουρα; Μήπως ακόμα και σήμερα, που το ποδόσφαιρο διέπεται 100% από τους νόμους του εμπορίου και του marketing υπάρχουν

κάποιοι που λειτουργούν με γνώμονα το συναίσθημα…; Μα φυσικά, κι αυτοί οι… κάποιοι δεν είναι άλλοι από τους φιλάθλους, οι οποίοι λατρεύουν την ομάδα τους και «δένονται» με όλους όσοι φορούν την φανέλα της… Αν, όμως, κάνουν το… λάθος και «μετακομίσουν» στον «εχθρό», τότε αυτομάτως γίνονται… κόκκινο πανί για εκείνους!

Όταν μιλάμε για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, για «πράσινους» και «ερυθρόλευκους» (η σειρά αναφοράς δεν έχει καμία σημασία…), η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο σοβαρή! Οι δύο σύλλογοι αποτελούν από καταβολής ελληνικού ποδοσφαίρου τους δύο αντίθετους πόλους (αν κι έχουν τόσα κοινά στοιχεία που… κατά βάθος τους ενώνουν!), με αποτέλεσμα όλοι όσοι επέλεξαν - ή έστω όλοι όσοι τα ‘φερε έτσι η μοίρα - να φορέσουν και τις δύο φανέλες, ν’ αποτελούν ταυτόχρονα αντικείμενα λατρείας για τους μεν και μίσους για τους δε!..

Στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου υπάρχουν 19 «τολμηροί» που έπαιξαν, τόσο στον Παναθηναϊκό, όσο και στον Ολυμπιακό! Οι 14 μάλιστα, εξ αυτών έκαναν το… δρομολόγιο Αθήνα-Πειραιάς ή το αντίθετο χωρίς ενδιάμεσες… στάσεις! Αυτοί κι αν είχαν θάρρος (ή… θράσος για τους φανατικούς οπαδούς των δύο «αιωνίων»!)

Η… ζυγαριά δεν γέρνει – μέχρι σήμερα – σε καμια μεριά, καθώς εφτά παίκτες έβγαλαν τα κόκκινα για να βάλουν τα πράσινα κι άλλοι τόσοι έκαναν ακριβώς την αντίθετη… ενδυματολογική επιλογή!

Ο πρώτος που άλλαξε «στρατόπεδο» ήταν – στο μακρινό 1927 – ο Λεωνίδας Καλογερόπουλος, ο οποίος άφησε τον Παναθηναϊκό για τα… μάτια του Ολυμπιακού, του οποίου την εστία υπερασπίστηκε για μία χρονιά.

Τρεις δεκαετίες αργότερα, το 1958, ο Κώστας Παπάζογλου κάνει το… 2-0 για τον Ολυμπιακό, καθώς γίνεται ο δεύτερος ποδοσφαιριστής που απαρνείται τον Παναθηναϊκό για τους Πειραιώτες. Έγινε μάλιστα, ο σκόρερ του πρώτου γκολ του Ολυμπιακού, αλλά και γενικότερα ελληνικού συλλόγου, στην Ευρώπη, καθώς είχε σκοράρει στο ισόπαλο 2-2 με τη Μίλαν στο στάδιο Καραϊσκάκη, στην πρώτη αναμέτρηση ελληνικής ομάδας σ’ ευρωπαϊκή διοργάνωση!

Σχεδόν 20 χρόνια αργότερα, ο Χάρης Γραμμός έγινε ο τρίτος ποδοσφαιριστής που φόρεσε τα ερυθρόλευκα, ενώ προηγουμένως ήταν ντυμένος στα πράσινα. Ο Γραμμός, ο οποίος ήταν μέλος της «χρυσής» ομάδας του Παναθηναϊκού που έφτασε μέχρι τον τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών Ευρώπης το 1971, έγινε… κάτοικος Πειραιά το 1976.

Ο Παναθηναϊκός μπορεί να… άργησε, όταν «μίλησε» ωστόσο, ο Ολυμπιακός «πόνεσε» πολύ! Ο λόγος ήταν ότι ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του ελληνικού φουτμπόλ, ο οποίος… τόλμησε

Keywords
Τυχαία Θέματα