Κρατάει… αιώνια αυτή η κόντρα! (photos+video)

Όταν ο βασιλιάς των σπορ, συνδέεται εκτός από αγωνιστικές και βαθμολογικές διαφορές, με εθνικιστικές, πολιτικές, ταξικές, οικονομικές και θρησκευτικές συγκρούσεις, οι ρίζες των οποίων συναντούνται στα βάθη των αιώνων, τότε γεννιούνται τα «ντέρμπι».

Η λέξη «ντέρμπι» δεν θα μπορούσε παρά να κατάγεται από τη χώρα που γέννησε το ποδόσφαιρο, την Αγγλία και συγκεκριμένα από τα χωριά Ντέρμπισαϊρ όπου πρωτοεμφανίστηκε το 18ο αιώνα παρουσιάζοντας ως έννοια την ποδοσφαιρική αντιπαλότητα και την επίλυση διαφορών μέσω της διεξαγωγής ενός αγώνα.

Έκτοτε, οι ημερομηνίες των ντέρμπι είναι οι πρώτες

που… τσεκάρουν κάθε χρόνο οι απανταχού οπαδοί στο… ημερολόγιό τους, περιμένοντας με ανυπομονησία, που όμοιά της δεν έχει προηγούμενο, τη στιγμή που θα εξατομικεύσουν την αντιπαλότητα και το μένος που πηγάζει στα μύχια της προσωπικότητάς τους, υποκινούμενα από διάφορα ερεθίσματα.

Κάθε ντέρμπι, σε όποια χώρα και αν έχει γεννηθεί περηφανεύεται για την δική του αίγλη, παραδίνοντας στο κοινό μια ιστορία πολύ ανώτερη, φτιαγμένη με υλικά όπως αυτοθυσία και γενναιότητα με λίγο από απάτη, κλεψιά και ανυποληψία. Μα πάνω από όλα είναι απρόβλεπτη και αληθινή, αγκαλιάζοντας όλα αυτά για τα οποία λατρεύεται η «στρογγυλή θεά».

Το δικό μας ντέρμπι!

Η Ελλάδα όχι μόνο δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση, αλλά το δικό μας ντέρμπι «αιωνίων» έχει κερδίσει με το… σπαθί του μια περίοπτη θέση στη λίστα με τα ντέρμπι… μίσους του πλανήτη. Το ΟλυμπιακόςΠαναθηναϊκός ή ΠαναθηναϊκόςΟλυμπιακός αν προτιμάτε, είναι για τους οπαδούς των δύο ομάδων μία υπέροχη πρόζα με κεραυνοβόλους στίχους, ένα θέατρο της ζωής που κεντρίζει τη φαντασία, αναμοχλεύει τα πάθη, δίνοντας παράλληλα σε όλους την αίσθηση πως έχουν δικαίωμα στον πρωταγωνιστικό ρόλο…

Η κόντρα Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού θεωρείται απολύτως δικαιολογημένα η μητέρα των μαχών. Όταν οι δυο τους διασταυρώνουν τα ξίφη τους οι ήχοι των δρόμων σιγούν και υποκλίνονται. Θόρυβος πλέον μόνο στο γήπεδο ή μπροστά από τηλεόραση…
Όπως και να το δει κανείς είναι η απόλυτη ελληνική μονομαχία. Οι δυο πιο ιστορικές ομάδες, σε μάχες ομηρικές που σχεδόν πάντα έκριναν τίτλο με έπαθλο το γόητρο. Παιχνίδια που όχι μόνο έμειναν, αλλά έγραψαν ιστορία, με επεισόδια, αποβολές, πανηγυρισμούς, δάκρυα, κόβοντας παράλληλα την ανάσα των φιλάθλων που ζουν και αναπνέουν για αυτά.

Η άκρη του νήματος…

Ήταν όμως πάντα έτσι; To Onsports σας βάζει στη θέση του συνοδηγού σε ένα ταξίδι στο χρόνο, με σκοπό να βρει την άκρη του νήματος μέσα στο κουβάρι της μάχης Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού που μοιάζει να κρατά… αιώνια καθώς από τα πρώτα χρόνια…. συμβίωσης, ανάμεσα στις δυο ομάδες υπήρχε ένα αγεφύρωτο χάσμα τόσο κοινωνικό και πολιτικό, όσο και οικονομικό.

Το… γενεαλογικό δέντρο!

Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού (έτος ίδρυσης 1908) ανήκαν στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα ζούσαν σε αναβαθμισμένες και πλούσιες περιοχές της Αθήνας, εθεωρούντο ευκατάστατοι και «αριστοκράτες», ενώ πολλοί από αυτούς μάλιστα είχαν ανάμιξη στην πολι

Keywords
Τυχαία Θέματα