Πεπ Γκουαρντιόλα: Ο τελευταίος… χορός (photos+videos)

Στη σημερινή αναμέτρηση της Μπαρτσελόνα με την Αθλέτικ Μπιλμπάο, ο Πεπ Γκουαρντιόλα θα καθίσει για τελευταία φορά στον πάγκο των Καταλανών.

Από αύριο (26/05) η Μπαρτσελόνα μπαίνει σε νέα εποχή. Η ομάδα της Καταλονίας αφήνει πίσω της την εποχή του Πεπ Γκουαρντιόλα. Ο Καταλανός τεχνικός στον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας θα καθίσει για τελευταία φορά στον πάγκο των «μπλαουγκράνα» αφήνοντας μία μεγάλη παρακαταθήκη για το μέλλον.

Έχοντας… μπολιάσει την ομάδα με το μέταλλο νικητή,

εγγυάται ότι για τα επόμενα χρόνια θα διεκδικεί πάντα τους τίτλους σε όλες τις διοργανώσεις που συμμετέχει. Ο Πεπ Γκουαρντιόλα λέει «αντίο» στην αγαπημένη του «Μπάρτσα» με την ελπίδα να μπορέσει να σηκώσει το 14ο του τρόπαιο με την ομάδα.

Έμαθε το ποδόσφαιρο στα τμήματα υποδομής της Μπάρτσα, στην οποία ενσωματώθηκε σε ηλικία 13 ετών και από το 1990 έως το 2001 αποτελούσε μέλος της πρώτης ομάδας πραγματοποιώντας 263 συμμετοχές και πετυχαίνοντας 6 τέρματα. Ντελικάτος αμυντικός μέσος, ξεχώριζε για την ψυχραιμία που τον διακατείχε ακόμα και στα πιο κρίσιμα παιχνίδια, αλλά και για το μυαλό του.

Ολοκληρώνοντας την καριέρα του στο Μεξικό και συγκεκριμένα στους Ντοράντος, ξεκίνησε την προπονητική από τη Β' ομάδα της Μπαρτσελόνα και ξαφνικά, ένα πρωινό του Μαΐου του 2008, ο τότε πρόεδρος των Καταλανών, Ζοάν Λαπόρτα, πέταξε τη βόμβα. «Ο Γκουαρντιόλα θα είναι ο διάδοχος του Ράικαρντ στην τεχνική ηγεσία της πρώτης ομάδας».

Αν και θεωρητικά άπειρος, ο Γκουαρντιόλα παρουσίασε πιο ολοκληρωμένο έργο από τον προκάτοχό του. Σταδιακά, μάλιστα, μετέτρεψε το 4-3-3 σε 3-4-3, έφερε τον Μέσι στην κορυφή της επίθεσης και έφτασε να επιτίθεται με 8 και 9 παίκτες, προκαλώντας πανικό στις αντίπαλες άμυνες.

Στα τέσσερα χρόνια που κάθισε στον πάγκο της Μπάρτσα, την οδήγησε στην κατάκτηση τριών πρωταθλημάτων, ενός Κυπέλλου, δύο Champions League, δύο ευρωπαϊκών Super Cup, τριών Super Cup Ισπανίας και δύο Διηπειρωτικών. Όχι κι άσχημα δηλαδή. Ακόμα, όμως, και αν έμενε άτιτλος, ακόμα και αν η ομάδα του δεν χαρακτηριζόταν από το σύνολο των ποδοσφαιρόφιλων ως προϊόν του playstation, θα είχε πάντα μια θέση στην καρδιά των φίλων της καταλανικής ομάδας. Μια βόλτα να κάνει κανείς στα μαγαζιά της Βαρκελώνης, θα δει παντού φωτογραφίες του. Τούς είχε κερδίσει όλους ως παίκτης με έντονη προσωπικότητα και ακόμα πιο έντονη αγάπη για την ομάδα, στην οποία γαλουχήθηκε.

Η μεγάλη του καριέρα παίζοντας στην ονειρική ομάδα του Γιόχαν Κρόιφ, η τελειοποίηση του ποδοσφαίρου με τους «μπλαουγκράνα», η κυριαρχία απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης και τα αρκετά τρόπαια και ειδικότερα τα δύο Champions League, είναι αρκετά από αυτά που θα θυμούνται οι φίλοι της ομάδας από τον Πεπ Γκουαρντιόλα.

Το μέλλον του

Θα μπορούσε να είναι μία… μίξη βγαλμένη από τον παράδεισο. Η καλύτερη ομάδα της εθνικής Ισπανίας στην ιστορία, η τωρινή Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή πρωταθλήτρια, να έχει ως προπονητή τον πιο επιτυχημένο σε συλλογικό επίπεδο στην πρόσφατη ιστορία του ποδοσφαίρου, με αρκετούς από τους ποδοσφα

Keywords
Τυχαία Θέματα