Ο Ολυμπιακός μπαίνει με το… δεξί στο FFP

Μόνο ως τεράστιο επίτευγμα, δεδομένων των συνθηκών, μπορεί να χαρακτηριστεί το θετικό πρόσημο που παρουσιάζεται στην οικονομική κατάσταση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τη σεζόν 2010-’11.

Για πρώτη φορά, τα τελευταία 25 χρόνια, ο Ολυμπιακός, μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 50 εκατ. ευρώ από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, παρουσίασε θετικά τα ίδια κεφάλαια της ΠΑΕ κατά 3,3 εκατ. ευρώ.

Σε

μια εποχή που οι περισσότερες ΠΑΕ χρωστούν σε όποιον μιλούν ελληνικά – και όχι μόνο – οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν με το… δεξί στο δρόμο που υπέδειξε από το 2009 η UEFA.

Οι ευρωπαϊκές ομάδες ειδοποιήθηκαν, για όσους δεν θυμούνται, από την ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία, στο πλαίσιο ανταγωνισμού επί ίσοις όροις, ότι θα πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να περιορίσουν τα έξοδά τους σε σχέση με τα έσοδά τους. Η πρώτη σχετική αξιολόγηση για τη συμμετοχή τους σε διοργανώσεις θα γίνει τη σεζόν 2013-'14, ωστόσο θα ληφθούν υπόψη τι έχουν πράξει οι σύλλογοι τις δυο προηγούμενες περιόδους (2011-'12 και 2012-'13).

Στο πρώτο ραντεβού, από τα συνολικά τρία, των συλλόγων με την UEFA, ο Ολυμπιακός θα πάει, όπως όλα δείχνουν, με το… κεφάλι ψηλά, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» εναρμονίστηκαν με το Financial Fair Play νωρίτερα (!) από την σεζόν που θα εξετάσει, για πρώτη φορά, η UEFA.

Την ίδια ώρα εξαλείφθηκε ο τραπεζικός δανεισμός της ΠΑΕ (ο οποίος ανερχόταν σε 20 εκ. ευρώ από τη προηγούμενη χρήση), ενώ αποπληρώθηκε, παράλληλα, μεγάλο μέρος των λοιπών υποχρεώσεων της ΠΑΕ. Ο Ολυμπιακός ήταν συνεπέστατος και στις υποχρεώσεις του προς το ελληνικό Δημόσιο, καθώς κατέβαλε το ποσό των 22 εκατ. ευρώ.

Όλα αυτά, η αλήθεια είναι, δεν προκαλούν, εκ πρώτης όψης, τον ενθουσιασμό των φιλάθλων, καθώς δεν πρόκειται ούτε για κατάκτηση τίτλων, αλλά ούτε και για «ηχηρές» μεταγραφές. Αν σκεφτούν, όμως, λίγο παραπάνω, θ’ αντιληφθούν ότι ο θετικός ισολογισμός, πριν την θέσπιση του σχετικού ελέγχου από την UEFA, έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία τόσο από την κατάκτηση ενός – ακόμη – τίτλου, όσο και από την πραγματοποίηση μιας – ακόμη – μεταγραφής.

Για την πραγματοποίηση των μακροπρόθεσμων στόχων που έχουν θέσει εδώ και καιρό στην πλατεία Αλεξάνδρας, επιβάλλεται η επίτευξη κάποιων άλλων, προηγουμένως, έτσι ώστε να υπάρχουν οι βάσεις ή αν θέλετε τα θεμέλια. Η αρχή έγινε με την ανακατασκευή του προπονητηρίου του Ρέντη (η οποία συνδυάστηκε με τον επανασχεδιασμό των ακαδημιών), ενώ ο δεύτερος μεγάλος στόχος ήταν αυτός της ανέγερσης του νέου γηπέδου Καραϊσκάκη.

Ο επόμενος στόχος, υπό την προεδρία του Βαγγέλη Μαρινάκη, αυτή τη φορά, έχει να κάνει με το Financial Fair Play. Εννοείται ότι δεν έχει στεφθεί, ακόμα, με επιτυχία ο συγκεκριμένος στόχος, όμως το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός, ένα χρόνο πριν το σχετικό έλεγχο από την UEFA, κατάφερε να παρουσιάσει θετικό ισολογισμό, πρόκειται, αναμφίβολα, περί επιτεύγματος.

Πλέον, οι «ερυθρόλευκοι» θα έχουν, μετά από τους εγχώριους τίτλους, το γήπεδο και το ιδιόκτητο προπονητήριο, ένα ακόμη στοιχείο απ’ αυτά που

Keywords
Τυχαία Θέματα