Ο «Κίνης» που αγαπήσαμε!

Τον Πέτζα Στογιάκοβιτς τον είχαμε πάντα σαν «δικό» μας οι Έλληνες. Εδώ άλλωστε μεγάλωσε, στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη, στον ΠΑΟΚ έγινε άντρας.

Τότε που τον παρουσίασε ως Πρέντραγκ Κίνη! Ναι, για όσους δεν το θυμούνται «Κίνης» ήταν το ελληνικό του επώνυμο και μ' αυτό στην πλάτη είχε εμφανιστεί στις πρώτες του διεθνείς υποχρεώσεις με τον ΠΑΟΚ.

Από
τον Πέτζα έχεις να θυμηθείς πολλά... Η φάση που έχει μείνει σε όλους είναι φυσικά το τρίποντο στο ΣΕΦ, την περίοδο 1997-1998, τότε που «πέταξε» τον Ολυμπιακό εκτός τελικών. Λίγες εβδομάδες πιο πριν είχε κάνει κάτι... αντίστοιχο στη νίκη του ΠΑΟΚ επί του Παναθηναϊκού (στην κανονική περίοδο) στο ΟΑΚΑ. Είχε «αδειάσει» όλη τη ρακέτα και την κατάλληλη στιγμή είχε πασάρει στον Κόνραντ Μακ Ρέι ο οποίος πέτυχε το καλάθι που σήμανε τη νίκη του ΠΑΟΚ.Ακολούθησαν οι αξέχαστοι τελικοί με τον Παναθηναϊκό, μετά το τρίποντο στο ΣΕΦ. Ο Παναθηναϊκός είχε νικήσει με 3-2 και είχε κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα μετά από 14 χρόνια. Φοβερή σειρά... «Θα έλεγε κανείς ότι δεν θα έληγε ποτέ, μία θα κερδίζαμε εμείς στη Θεσσαλονίκη και μία ο ΠΑΟΚ στην Αθήνα. Ακόμα θα παίζαμε» μου είχε πει ο Στογιάκοβιτς -από το Σακραμέντο- σε συνέντευξη που μου είχε δώσει για την ιστορική «Αθλητική Ηχώ» το 2000. Λίγο πριν τη νέα σειρά τελικών που θα βρίσκονταν αντιμέτωποι Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ. Για εκείνο το θέμα, τότε, είχα βρει και τον Μπάιρον Σκοτ. Θρύλος στο ΝΒΑ, με τέσσερα δαχτυλίδια πρωταθλητή από την εποχή του showtime των Λέικερς. Ο Σκοτ, την περίοδο 1997-1998 αγωνιζόταν στον Παναθηναϊκό και μάλιστα με δική του πρωτοβουλία είχε αναλάβει τον Στογιάκοβιτς στην άμυνα στα δύο τελευταία ματς και είχε κάνει σπουδαία δουλειά...Σκοτ και Στογιάκοβιτς αντάμωσαν στο Σακραμέντο. Μετά τους τελικούς του '98 ο Πέτζα υπέγραψε στους Κινγκς, παρά το ασφυκτικό πρέσινγκ του Παναθηναϊκού που έδινε... γη και ύδωρ για να τον ντύσει στα πράσινα. Ο Σκοτ ανέλαβε ασίσταντ κόουτς στους Κινγκς την ίδια σεζόν ως «ειδικός προπονητής για τους σουτέρ». Άρα είχε υπό την ευθύνη του τον Στογιάκοβιτς. «Του λέω συνεχώς ότι μπορεί να σουτάρει καλύτερα» μου είχε πει τότε ο Σκοτ. «Θυμόμαστε ακόμα τους τελικούς του '98 και γελάμε. Λέει ο καθένας τα δικά του. Άρα και οι δύο... λέμε ψέματα» μου είχε πει ο Στογιάκοβιτς.Επιμένω σ' αυτή τη σειρά του '98 γιατί είναι από τις πλέον εντυπωσιακές που έχουμε δει ποτέ σε τελικούς.Ο Πέτζα έπαιξε στο Σακραμέντο από το 1998 ως το 2006. Το 2002 και το 2003 έπαιξε στο All Star Game του ΝΒΑ και νίκησε στο διαγωνισμό τριπόντων και στις δύο χρονιές! Έγινε ο πρώτος γεννημένος στην Ευρώπη παίκτης που κερδίζει διαγωνισμό σε All Star Game. Το 2004 ήταν επίσης παρών στο All Star Game αλλά και δεύτερος σκόρερ του πρωταθλήματος. Ήταν 4ος στη ψηφοφορία για τον MVP του πρωταθλήματος και μέλος της 2ης καλύτερης πεντάδας του ΝΒΑ!Μετά από ένα πέρασμα στην Ιντιάνα, το 2006 βρέθηκε στους Χόρνετς -υπό τις εντολές του Μπάιρον Σκοτ- και στις 14 Νοεμβρίου του ίδιου έτους πέτυχε 42 πόντους κόντρα στη Σάρλοτ. Εγινε ο
Keywords
Τυχαία Θέματα