Αλήθειες και ψέματα για τον «καλό προπονητή»…

Από τότε που ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο Ερνέστο Βαλβέρδε, επί Κόκκαλη, δεν είχα κρύψει τη συμπάθειά μου στο πρόσωπό του. Χαίρομαι που δικαίωσε τις προσδοκίες μου, όπως και πολλών άλλων, και λυπάμαι που οικογενειακοί λόγοι τον αναγκάζουν να αποχωρήσει, τώρα που η ομάδα δείχνει να πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο, χρόνο με το χρόνο.

Στην Ελλάδα έχουμε μάθει, όλοι μας,

να κρίνουμε τον προπονητή εκ του αποτελέσματος. Μέχρι… προχθές, υπήρχαν κάποιοι που έβριζαν τον Ερνέστο και σταμάτησαν να το κάνουν από τη στιγμή που πήγε τρένο την ομάδα σε όλο το δεύτερο γύρο και νίκησε τον ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ!

Εγώ δεν περίμενα αυτό το σερί για να κρίνω τον Βαλβέρδε, επειδή λόγω της ενασχόλησής μου με το ρεπορτάζ έχω την τύχη να διαμορφώνω άποψη, λίγο νωρίτερα ίσως από τον πολύ κόσμο. Ο Βάσκος, ωστόσο, έδειξε από το «καλησπέρα» ότι έχει να προσδώσει κάτι παραπάνω σε αυτή την ομάδα και να την πάει ένα βήμα πιο ψηλά, κάτι που έγινε και όλοι πλέον παραδέχονται.

Ο Ολυμπιακός ψάχνει, λοιπόν, τον επόμενο και υπάρχουν αρκετά ονόματα που τον «απασχολούν», έως ότου φτάσει η ώρα της κρίσης. Η εύκολη επιλογή είναι ο Έμερι, επειδή δουλεύει στη Βαλένθια, έχει πάει στα ημιτελικά του Europa και φαίνεται να έχει το «πακέτο» να συνεχίσει την καλή δουλειά του συμπατριώτη του.

Η δύσκολη επιλογή θα είναι, αν δεν έρθει ο Έμερι, να επιλεγεί κάποιος από εκείνους που πραγματικά αξίζουν, αλλά δεν έχουν όνομα εφάμιλλο του κόουτς των «νυχτερίδων», ο οποίος, λογικό είναι, να έχει κι άλλες προτάσεις. Κι επειδή πολλά πράγματα είναι σχετικά, θα μιλήσω με συγκεκριμένα και χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα είχε προταθεί στον Ολυμπιακό πριν καταλήξει στον ΠΑΟ. Η περίπτωσή του είχε εξεταστεί και απορριφθεί από τους «ερυθρόλευκους», αλλά η παρουσία του στον πάγκο των «πράσινων» μας έδωσε ένα δείγμα γραφής για το αν είναι καλός ή κακός προπονητής. Για μένα είναι πολύ καλός, άσχετα αν από ένα σημείο και μετά «χάλασε» την καλή του εικόνα με κάποιες «αστείες» δηλώσεις. Για άλλους είναι «κακός» και «άσχετος» μόνο επειδή δούλεψε στον «αιώνιο» αντίπαλο.

Καλό προπονητή θεωρώ ακόμη και τον Μανόλο Χιμένεθ κι ας έφαγε 6 από τον Ολυμπιακό! Ο Ισπανός δεν πρόκειται να έρθει ποτέ στον Πειραιά λόγω αυτού του αποτελέσματος, ακόμη κι αν υπήρχε τέτοια σκέψη, άσχετα αν είναι καλός προπονητής, ανεξάρτητα από το τι παίκτες είχε στην ΑΕΚ στο διάστημα της παρουσίας του και τι πέτυχε με αυτούς…

Να το γράψω ανάποδα; Αν ο Βαλβέρδε δεν είχε έρθει στον Ολυμπιακό και είχε πάει στον ΠΑΟ αυτά τα χρόνια, θα μπορούσε να πάρει τίτλο από τους «ερυθρόλευκους». Προσωπικά απαντώ «όχι», όσο κι αν τον συμπαθώ, αφού οι πρωταθλητές έχουν και καλύτερο ρόστερ και καλύτερη ομάδα…

Πού θέλω να καταλήξω; Θεωρώ σημαντικό να κρίνουμε έναν προπονητή από το τι μπορεί να προσφέρει σε μια ομάδα κι όχι με αποκλειστικό κριτήριο τι έκανε στην προηγούμενη. Ο Βαλβέρδε πριν έρθει στην Ελλάδα, παραλίγο να… υποβιβάσει την Εσπανιόλ και τη Βιγιαρέαλ! Και από τις δύο έφυγε ως αποτυχημένος, άσχετα αν

Keywords
Τυχαία Θέματα