Ο Διάβολος – κάρτα Νο 15

Ο διάβολος λέγεται ότι έχει πολλά πρόσωπα, ενώ αναφέρεται και ως πειρασμός, ονομασία που αποδίδει καλύτερα το συμβολισμό αυτής της κάρτας

Αστρολογικός κυβερνήτης: Αιγόκερως

Μια ανδρόγυνη φιγούρα, με γυναικείο στήθος και πέος, κάθεται σ’ έναν τετράγωνο, πέτρινο βωμό. Το επάνω μέρος του κορμιού της είναι ανθρώπινο, ενώ το κάτω ανήκει σε ζώο. Στο κεφάλι έχει κέρατα τράγου (αρσενική γονιμοποιός αρχή) και, αντί για μαλλιά, πύρινες φλόγες (μεγάλη διανοητική δραστηριότητα). Στην πλάτη φέρει φτερά νυχτερίδας. Το αριστερό της πόδι έχει οπλή και το δεξί νύχια όρνιου,

που συμβολίζουν τη σχέση της με τον ζωώδη αλλά και με τον πνευματικό κόσμο. Στο δεξί χέρι κρατά ένα ραβδί που η κορυφή του καταλήγει σε μια ψεύτικη ανοιχτή παλάμη, ενώ το αριστερό δείχνει την ψεύτικη παλάμη υπονοώντας την πλάνη στην οποία βρίσκεται ο άνθρωπος, πράγμα που δείχνει πόσο μπορεί να μας παραπλανήσει ο Διάβολος ή πόσο δύσκολο είναι να ξεχωρίσουμε το αληθινό από το ψεύτικο.

Μπροστά στο βωμό υπάρχει ένας κύκλος, και μέσα στον κύκλο ένα τρίγωνο, από το κέντρο του οποίου βγαίνουν δυο αλυσίδες οι οποίες κρατούν δεμένες απ’ το λαιμό δυο φιγούρες, μια αντρική και μια γυναικεία. Στο κεφάλι τους φέρουν κέρατα σε σχήμα μηνίσκου, ενώ τα χέρια και τα πόδια τους είναι ελεύθερα, πράγμα που σημαίνει ότι τα δεσμά τους είναι εκούσια και πως, αν το επιθυμούν, μπορούν να λυθούν. Οι φιγούρες απεικονίζονται ημίγυμνες και δείχνουν όχι οργισμένες, αλλά δεσμευμένες από τις χυδαίες υλικές επιθυμίες τους, ενώ ανάμεσά τους διακρίνεται η αντανάκλαση του Διαβόλου, υπονοώντας ότι αυτό που ο άνθρωπος βλέπει ως διάβολο είναι ψευδαίσθηση.

Ο διάβολος λέγεται ότι έχει πολλά πρόσωπα, ενώ αναφέρεται και ως πειρασμός, ονομασία που αποδίδει καλύτερα το συμβολισμό αυτής της κάρτας, αφού πολλά από τα βάσανα των ανθρώπων είναι αποτέλεσμα της άνευ όρων παράδοσής τους στους πειρασμούς.

Σ’ ένα ρίξιμο, όποτε εμφανίζεται ο Διάβολος, ανεξάρτητα απ’ τη θέση στην οποία βρίσκεται, προειδοποιεί τον ενδιαφερόμενο ότι σύντομα θα πέσει θύμα κάποιου πειρασμού που θα τον συντρίψει, αν δεν καταφέρει να του αντισταθεί, προκαλώντας ένα σωρό δεινά στο πέρασμά του. Όταν η κάρτα πέφτει ανάποδα, ο πειρασμός θα είναι ακατανίκητος και ο ερωτών θα έχει ελάχιστες πιθανότητες να προβάλει αντίσταση.

Σε πολλές θρησκείες, ο διάβολος δε θεωρείτο κακή δύναμη, ενώ σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς λατρευόταν ως θεός, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, για παράδειγμα, λάτρευαν τον διάβολο με το όνομα Σηθ, και δεν τον θεωρούσαν καθόλου φθοροποιό – καταστροφέας πίστευαν ότι ήταν μόνο η αρνητική του πλευρά, ο Τυφώνας. Κατ’ αυτό τον τρόπο, ο κερασφόρος θεός του Ταρό, ο οποίος έχει στενή σχέση με τα πάθη και τις αδυναμίες του ανθρώπου, αφού αντιπροσωπεύει τον πειρασμό, αντιστοιχεί στον Τυφώνα, το αρνητικό και καταστροφικό στοιχείο που ενυπάρχει σε όλα τα όντα.

Οι αρχαίοι πίστευαν ότι κανένας, ακόμα και ο πιο σοφός, δεν ήταν ασφαλής από τη δύναμη του πειρασ

Keywords
Τυχαία Θέματα