Συνομιλία Ομπάμα – Πούτιν για την κρίση στη Συρία

Τηλεφωνική συνομιλία με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα είχε ο ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για τη συριακή κρίση, θέμα για το οποίο είχε παρέμβει νωρίτερα και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν επισημαίνοντας ότι η στρατιωτική λύση οδηγεί στη διάλυση της Συρίας και καλώντας τα εμπόλεμα μέρη να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής

επικοινωνίας των δύο ανδρών, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του αμερικανού προέδρου, ο κ. Πούτιν τόνισε την ανάγκη να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία το συντομότερο δυνατό.

Οι πρόεδροι Πούτιν και Ομπάμα «έχουν την κοινή επιθυμία να αποφευχθούν όλες οι ενέργειες που θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις διμερείς σχέσεις», πρόσθεσε το Κρεμλίνο.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο κ. Πούτιν για άλλη μια φορά κάλεσε τον κ. Ομπάμα να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία.

Μπαν Κι Μουν: Ποια θηριωδία πρέπει ακόμη να συμβεί για να κινηθεί ο κόσμος;»

Νωρίτερα στη Γενεύη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν εκτίμησε ότι μια στρατιωτική λύση στη Συρία θα οδηγήσει σε μια «διάλυση» της χώρας, όπου η σύγκρουση έχει προκαλέσει περίπου 70.000 νεκρούς σε σχεδόν δύο χρόνια.

«Συνεχίζω να παροτρύνω τα εμπόλεμα μέρη στη Συρία να βρουν το δρόμο προς το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι φρικαλεότητες των τελευταίων μηνών και ετών δεν αφήνουν καμία αμφιβολία: η στρατιωτική λύση (. . .) οδηγεί στη διάλυση της Συρίας», τόνισε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

«Ποια θηριωδία πρέπει ακόμη να συμβεί για να κινηθεί ο κόσμος;», διερωτήθηκε ο κ. Μπαν Κι Μουν.

Εκτίμησε επίσης ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν θα πρέπει πλέον να είναι «σιωπηλός μάρτυρας» μπροστά στην κρίση αυτή.

«Πρέπει να συναντηθούν και να καθορίσουν τις παραμέτρους μιας δημοκρατικής μετάβασης που θα μπορούσε να είναι η τελευταία ελπίδα για να σωθεί η Συρία», τόνισε.

The post Συνομιλία Ομπάμα – Πούτιν για την κρίση στη Συρία appeared first on Ειδήσεις 24/7 από την Ελλάδα και τον Κόσμο | Enimerwsi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα