Πούτιν: Η Ρωσία δεν μπορεί να αναμιχθεί στο δανεισμό της Κύπρου

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 16:00 στις Βρυξέλλες η 30η Σύνοδος Κορυφής ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία όπου ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι συζήτησαν με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν μια σειρά από θέματα στα οποία μπορούν να συνεργαστούν.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας γείτονας της Ρωσίας με την οποία μας συνδέουν κοινά ιστορικά, πολιτιστικά αλλά και οικονομικά στοιχεία» υπογράμμισε ο κ. Μπαρόζο ο οποίος αναφέρθηκε σε μία σειρά θεμάτων, όπως στην μείωση των εμποδίων για το διμερές εμπόριο καθώς και στην επιστημονική συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Πούτιν έκανε ιδιαίτερο λόγο στην οικονομική συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές, καθώς η Ε.Ε παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους εταίρους της Ρωσίας . Ο Βλαντιμίρ Πούριν αναφέρθηκε και στη συνεργασία των δύο πλευρών στον τομέα της ενέργειας και εξέφρασε την ευχή του να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία για την μεταφορά υδρογονανθράκων στην Ευρώπη μέσω της Ρωσίας.

«Η Ρωσία δεν μπορεί να αναμιχθεί στο ζήτημα της Κύπρου»

Ο Πρόεδρος Πούτιν αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση και τόνισε πως είναι ανάγκη να ληφθούν αναπτυξιακά μέτρα που θα τονώσουν την απασχόληση. Ο κ. Πούτιν απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πιθανή ανάμιξη της Ρωσίας στο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της Κύπρου, τόνισε πως η Ρωσία έχει μια αρκετά ισχυρή οικονομία, αλλά δεν μπορεί να παρέμβει σε εσωτερικά ευρωπαϊκά ζητήματα.

«Η Κύπρος είναι μέλος της ευρωζώνης και η ευρωζώνη θα βρει τη λύση. Εμείς δεν μπορούμε να αναμιχθούμε και ούτε και πρέπει να αναμιχθούμε στο ζήτημα της Κύπρου» υπογράμμισε ο Βλ. Πούτιν, ενώ και ο Πρόεδρος Μπαρόζο ανέφερε πως υπήρξαν διαβουλεύσεις για συμμετοχή της Ρωσίας στο πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου, αλλά είναι ένα ζήτημα στο οποίο θα πρέπει να λάβει υπεύθυνη θέση η ίδια η Κύπρος.

Οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν ακόμα και στο ζήτημα της βίζας με τον Πρόεδρο Μπαρόζο να υποστηρίζει πως η Ε.Ε και η Ρωσία προσπαθούν να βρουν τη φόρμουλα ώστε να διευκολύνουν την έκδοση βίζας για όλες τις διαφορετικές κατηγορίες ενδιαφερομένων στο άμεσο μέλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα