«Πόλεμος» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατά του ΣΥΡΙΖΑ

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

Νέος «πόλεμος» ξέσπασε χθες μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα αλλά και συνεργατών του που τον συνοδεύουν στο ταξίδι του, στη Λατινική Αμερική. Στον «χορό» μπήκε αμέσως και το ΠΑΣΟΚ, σηκώνοντας εκ νέου τους τόνους κατά της Κουμουνδούρου.

Την αφορμή έδωσε ο Κώστας Ήσυχος, συνεργάτης

του Αλέξη Τσίπρα που τον συνοδεύει στο ταξίδι του στην Λατινική Αμερική. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», υποστήριξε ότι «η Βραζιλία δεν είναι διατεθειμένη να συνεχίζει να χρηματοδοτεί ένα πρόγραμμα που βυθίζει στη φτώχεια τον ελληνικό λαό».

Λίγες ώρες μετά, ήρθε η αντίδραση της κυβέρνησης. «Ο κ. Τσίπρας βγήκε στο εξωτερικό για να υπονομεύσει τη χώρα και όχι για να τη διαφημίσει, όπως θα όφειλε από τον θεσμικό του ρόλο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, κατηγορώντας τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει να ματαιώσει την εκταμίευση της δόσης και έκανε ένα «πολυδάπανο» ταξίδι στη Λατινική Αμερική «για να πείσει τον Βραζιλιάνο πρόεδρο να σταματήσει την χρηματοδότηση της χώρας μας μέσω του ΔΝΤ».

Η δήλωση εξόργισε τα στελέχη της Κουμουνδούρου, που απάντησαν σε ψηλούς τόνους, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση «κάνει πως δεν καταλαβαίνει». Επιμένοντας ότι οι επαφές της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στη Λατινική Αμερική αποσκοπούν στην χάραξη μίας ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της χώρας, προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση με πολιτικές ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής, κόντρα στην «ακραία λιτότητα» που ασκείται σήμερα «από τους προσδεδεμένους στο άρμα της κ. Μέρκελ, κυβερνητικούς εταίρους». Με κάποια ειρωνεία δε, σχολίαζαν ότι πρόεδρος στην Βραζιλία είναι γυναίκα, η κ. Ρούσεφ, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αγνοούσε ως και το φύλο της προέδρου της χώρας, με την οποία κατά τα λοιπά έχουμε διακρατικές σχέσεις, που και αυτές με τη σειρά τους παραμένουν στα χαρτιά, όπως λένε στην Κουμουνδούρου.

Ανταπαντώντας, ο κ. Κεδίκογλου έκανε λόγο για… ευφυολογήματα, προκαλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει επί της ουσίας για την «προκλητικότατη» υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας εκ μέρους του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα.

Από τα «χαρακώματα» δεν έλειψε και το ΠΑΣΟΚ, που κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για προσπάθεια να μπλοκαριστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και να τεθούν όροι που θα φέρουν σε σύγκρουση την Ελλάδα με τα κοινοβούλια και τους λαούς των κρατών-μελών της ευρωζώνης. «Είναι εθνικά τραγικό», λέει σε ανακοίνωσή της η Ιπποκράτους, ανακαλύπτοντας και «στρατηγικό κενό του ΣΥΡΙΖΑ» στο γεγονός ότι «καμαρώνει για τη στάση του αυτή με δηλώσεις και ανακοινώσεις»…

Οι τόνοι πάντως, αναμένεται να σηκωθούν ακόμα περισσότερο άμα τη επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από την Αργεντινή, όπου βρίσκεται πλέον. Τότε, θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα του ταξιδιού του, τόσο στους πολίτες, όσο και στην κυβέρνηση, ζητώντας να επιδείξει… ρεαλισμό ως προς τις «εναλλακτικές λύσεις» που θα προτείνει…

Keywords
Τυχαία Θέματα