Μέρκελ: Λυπάμαι αλλά σέβομαι την απόφαση της Κύπρου

Τη λύπη της για την απόφαση της κυπριακής Βουλής εξέφρασε το μεσημέρι της Τετάρτης η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Ωστόσο, η κ. Μέρκελ είπε πως αποδέχεται την απόφαση της χώρας και ότι αναμένει την πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης προς την τρόικα, επισημαίνοντας ότι αυτό που

χρειάζεται είναι να γίνει βιώσιμος ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου.

«Λυπάμαι για την απόφαση της κυπριακής Βουλής αλλά φυσικά τη σεβόμαστε και τώρα περιμένουμε θα δούμε τις προτάσεις που θα κάνει η κυβέρνηση στην τρόικα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις, κυρίως μέσω της τρόικας» πρόσθεσε η Άνγκελα Μέρκελ και προειδοποίησε ότι οι καταθέτες με αποταμιεύσεις άνω των 100.000 ευρώ θα πρέπει να είναι έτοιμοι να συμβάλλουν στη διάσωση της Κύπρου.

Λίγο νωρίτερα, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχε αναφέρει ότι η προσφορά προς την Κύπρο εξακολουθεί να ισχύει και οι ότι όροι παραμένουν οι ίδιοι, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα επανέλθουν με νέα πρόταση.

Μετά τις δραματικές εξελίξεις, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με ανακοίνωσή της απέρριψε σήμερα το σχέδιο εσωτερικού δανεισμού της Κύπρου, καθώς θεωρεί ότι η χρηματοδότηση από τα ταμεία θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος.

Παράλληλα, εκτιμά ότι η δυνατότητα χρηματοδότησης από φορολογία μόνο των πολιτών – καταθετών της χώρας και όχι των ξένων, δεν θα είναι τελικά αρκετή.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του μέλους της ΕΚΤ, Γιόρκ Ασμουσεν, ο οποίος είπε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διαθέσει ρευστότητα μόνο σε φερέγγυες τράπεζες,

Όπως δήλωσε, η φερεγγυότητα των κυπριακών τραπεζών θα βρεθεί σε κίνδυνο, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, ενώ ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ δεν έχει πιέσει την κυπριακή κυβέρνηση.

Πάντως, όπως τόνισε, «η ΕΚΤ ήταν πάντα ανοιχτή στο να προστατέψει τους μικρούς καταθέτες στην Κύπρο».

The post Μέρκελ: Λυπάμαι αλλά σέβομαι την απόφαση της Κύπρου appeared first on Ειδήσεις 24/7 από την Ελλάδα και τον Κόσμο | Enimerwsi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα