Νέο σχέδιο διαπραγματεύεται με την Τρόικα η Κύπρος

Στις 12 το μεσημέρι, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης είχε την πλέον κρίσιμη συνάντηση με την ηγεσία της Τρόικα που βρίσκεται στο νησί. Άλλωστε, όπως του διεμήνυσε και η Άνκελα Μέρκελ τηλεφωνικώς, «μόνο με

την Τρόικα μπορείς να διαπραγματευτείς» όταν της ανέφερε πως θα προσπαθήσει να εξεύρει άλλους τρόπους για κάλυψη των 5,8 δις ευρώ, όπως μεταδίδουν τα κυπριακά ΜΜΕ.

Πάντως, το κούρεμα καταθέσεων δεν έχει απορριφθεί πλήρως, αφού σε περίπτωση που το ποσό των 5,8 δις δεν καλυφθεί πλήρως με άλλους τρόπους, μπορεί να υπάρξει μία ηπιότερη εφαρμογή του.

Με όλα αυτά στο τραπέζι, είναι ακόμα άγνωστο πότε θα ανοίξουν ξανά οι τράπεζες και το πιθανότερο είναι να κηρυχθούν και η Πέμπτη και η Παρασκευή τραπεζικές αργίες, παγώνοντας πλήρως την πραγματική οικονομία.

Εκτακτο eurogroup αν η Κύπρος καταθέσει νέο σχέδιο

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συνεδριάσουν ταχέως, αν η Κύπρος διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη διόρθωση του σχεδίου διάσωσής της, το οποίο περιλαμβάνει ένα έκτακτο και πολύ αμφιλεγόμενο τέλος επί των τραπεζικών καταθέσεων, κάτι που η χώρα δεν είναι πιθανόν να κάνει εντός της ημέρας, δήλωσε σήμερα προς το Γαλλικό Πρακτορείο μια υψηλόβαθμη ευρωπαϊκή πηγή.

«Δεν γνωρίζουμε πότε οι κυπριακές αρχές θα βάλουν μια πρόταση στο τραπέζι. Πιθανόν όχι σήμερα», δήλωσε η πηγή αυτή. «Η ευρωζώνη θα συνεδριάσει αυτή την εβδομάδα αποκλειστικά αν η Λευκωσία κάνει συγκεκριμένες προτάσεις», πρόσθεσε.

Η ζώνη του ευρώ έλαβε χθες το βράδυ γνώση της απόρριψης από το κυπριακό κοινοβούλιο του σχεδίου αρωγής προς την Κύπρο, ενώ ο γερμανός υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε εναντίον των ανεύθυνων λύσεων.

«Επιβεβαιώνω ότι το Eurogroup είναι έτοιμο να βοηθήσει την Κύπρο στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της και επαναλαμβάνω την πρόταση του Eurogroup όπως την παρουσίασα τη Δευτέρα», η οποία έγκειται στη μη φορολόγηση των καταθέσων κάτω των 100.000 ευρώ, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η ευρωζώνη είναι έτοιμη να τροποποιήσει το τέλος επί των τραπεζικών καταθέσεων με την προϋπόθεση πως θα συνεχίσει να αποφέρει 5,8 δισ. ευρώ και η Κύπρος θα κάνει μια πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση.

Δραματικές συσκέψεις στην Κύπρο

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για την επεξεργασία του σχεδίου Β’ που προκρίνει η Κυπριακή κυβέρνηση για την εξεύρεση των 5,8 δισ. ευρώ που αναζητούνται στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης.

Νωρίτερα διακόπηκε στο Προεδρικό Μέγαρο η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο Δημοκρατίας και με τη συμμετοχή της Κεντρικής Τράπεζας.

Οι πολιτικοί αρχηγοί ανέφεραν ότι θα επανέλθουν στο Προεδρικό, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η σύσκεψη η οποία είναι σε εξέλιξη στην Κεντρική Τράπεζα, υπό τον διοικητή Πανίκο Δημητριάδη με συμμετοχή τεχνοκρατών και εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Στυλιανίδη, στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου εξετάζεται το σχέδιο Β’ που έχει σχέση με τη χρηματοδότηση και τη μείωση του ποσού των 5,8 δισ. ευρώ. «Πήγαν στην Κεντρική Τράπεζα για να διερευνήσουν αυτό το ενδεχόμενο, για να ξέρουν και οι τεχνοκράτες των κομμάτων πιο είναι το σχέδιο» τόνισε.

Από την πλευρά του, ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Σπύρος Σταυρινάκης τόνισε πως αντικείμενο της συνάντησης είναι να εξευρεθούν τρόποι για να βγει η Κύπρος από την κρίση.

Σημείωσε δε ότι δεν κατατέθηκε από πλευράς της κυβέρνησης νέο σχέδιο στην Τρόικα, ενώ τόνισε ότι είναι αβέβαιο κατά πόσον θα οδηγηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για εξυγίανση των τραπεζών. «Δεν είναι βέβαιο. Επεξεργαζόμαστε διάφορα σχέδια» είπε ο Σταυρινάκης και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Κύπρος θα βγει από την κρίση.

Σχέδιο της Κεντρικής Τράπεζας για διάλυση τραπεζών

Σύμφωνα με πληροφορίες η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου έχει επεξεργασθεί νομοσχέδιο που να καθιστά δυνατή την συντεταγμένη διάλυση των κυπριακών τραπεζών και το διαχωρισμό του υγιούς και μη ενεργητικού. Η Κεντρική Τράπεζα περνά πλέον στην επιλογή δημιουργίας δύο τραπεζών που θα λειτουργήσουν ως «γέφυρα» μεταξύ της απομόνωσης των προβληματικών στοιχείων από τη μια, και της διάλυσης των τραπεζών από την άλλη. Με αυτή την εκδοχή της επιλογής «κακής τράπεζας», θα γίνει η ίδια άσκηση δύο φορές, μια στη Λαϊκή και μια στην Κύπρου.

Υπό την έγκριση των κομμάτων η τελική λύση

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν καταλήξει σε μία διαπραγματευτική θέση για τη διαμόρφωση σχεδίου διάσωσης της Κύπρου. Η θέση αυτή θα τεθεί σε συζήτηση στα επιτελεία των κομμάτων, προκειμένου να δοθεί η τελική έγκριση.

Ακολουθεί σύσκεψη τεχνοκρατών με τον διοικητή και τον υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Κατά πληροφορίες, η νέα πρόταση θα περιλαμβάνει έναν κώδικα συνεργασίας Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναχρηματοδότησης του ρωσικού δανείου, αλλά και συνεισφοράς των κυπρίων πολιτών.

Μετέπειτα, θα υπάρξει νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ενώ στη συνέχεια θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο. Τέλος, έπειτα από την ολοκλήρωση των ενδοκυβερνητικών διεργασιών, θα ακολουθήσει η συνάντηση του κ. Αναστασιαδη με την τρόικα, όπου και θα παρουσιαστεί η πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης για σχέδιο διάσωσης εντός της ζώνης του ευρώ.

Δεδομένου ότι η κυπριακή Βουλή απέρριψε το νομοσχέδιο φορολόγησης των τραπεζικών καταθέσεων, η Λευκωσία οφείλει να βρει μία εναλλακτική λύση προκειμένου να καλύψει τα 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ που θα αντλούσε από το εν λόγω μέτρο.

Τα 5,8 δισ. αποτελούν μέρος των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ που πρέπει να συγκεντρώσει η Λευκωσία προκειμένου να συμπληρωθεί το πλήρες πακέτο διάσωσης που χρειάζεται, ύψους 17 δισεκατομμυρίων. Τα υπόλοιπα 10 δισ. θα προέλθουν από δάνεια που θα της παραχωρήσουν οι ευρωπαίοι εταίροι της, εφόσον βεβαίως κριθεί ικανοποιητικό το σχέδιο που θα παρουσιάσει η κυπριακή κυβέρνηση στην τρόικα.

Το ΑΚΕΛ προτείνει έκδοση κρατικού ομολόγου

Ακολούθως ο πρόεδρος θα ενημερώσει και θα ενημερωθεί από τους πολιτικούς αρχηγούς για τυχόν εναλλακτικές λύσεις όπως η έκδοση κρατικού ομολόγου που εισηγείται το ΑΚΕΛ.

Οι δηλώσεις των τελευταίων ωρών από την Ευρώπη, που θέλουν τη συμφωνία για δανεισμό 10δις ευρώ να ισχύει φτάνει η Κύπρος να βρει με άλλο τρόπο τα 5.8δις ευρώ δίνει κάποιες ελπίδες. Γι’ αυτό το λόγο και η κρατικοποίηση όλων ανεξαιρέτως των Ταμείων Προνοίας με αντάλλαγμα ομόλογα συνδεδεμένα με τα έσοδα του φυσικού αερίου είναι στο τραπέζι.

Λίγο αργότερα θα υπάρξει συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου για να εξετάσει τις τελευταίες εξελίξεις αλλά ενδεχομένως και για να στείλει στη βουλή τα νομοσχέδια για τον τραπεζικό τομέα. Από το υπουργικό Συμβούλιο θα απουσιάζει ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής ο οποίος βρίσκεται στη Μόσχα και σχεδόν την ίδια ώρα θα έχει επαφές με τον ομόλογό του θέτοντας στο τραπέζι και την πώληση της Λαϊκής ή και άλλων τραπεζών.
Τα ξένα Μέσα μιλούν και για πρόταση σφήνα της Gazprom με αντάλλαγμα μερίδιο στο φυσικό αέριο. Κάτι που είχε μεταδώσει και η τηλεόραση του Σίγμα πριν μερικές μέρες.

The post Νέο σχέδιο διαπραγματεύεται με την Τρόικα η Κύπρος appeared first on Ειδήσεις 24/7 από την Ελλάδα και τον Κόσμο | Enimerwsi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα